- Papar u stroju za pranje rublja zvuči kao luda ideja? Otkrit ćemo ti da se zapravo radi o super fori
- Samo prilikom dodavanja papra u perilicu morat ćeš pripaziti na jednu stvar
- I nama je novost da papr otklanja ostatke deterdženta iz niti tkanine
Moramo priznati da na prvu loptu uistinu zvuči pomalo čudno – papar u stroju za pranje rublja?! Bez brige, nismo zamijenile stroj za pranje rublja i mlinac za papar – riječ je o jednom fenomenalnom triku za pranje rublja. Naime, dok tamna i šarena odjeća svakim pranjem gubi malo sjaja, bijelo rublje dobiva ružan žućkasti ili sivkasti štih – a upravo to sprječava papar!
Kako funkcionira papar u stroju za pranje rublja?
Regularnom sredstvu za pranje – svejedno je li u prahu ili tekući – dodaj oko jedne žličice mljevenog papra. Ali, papar mora doći direktno u bubanj zajedno s rubljem, a nikako ne u ladicu za deterdžent. Pri tome pazi da rublje pereš na najmanjoj mogućoj temperaturi.
Crni papar djeluje u bubnju kao „sredstvo za brušenje“ koje otklanja ostatke deterdženta iz niti tkanine. Upravo su ti ostaci razlog zašto boje izblijede vremenom, odnosno, zašto odjeća promijeni boju.
Inače, svi ti ciklusi pranja rublja mogu prouzrokovati gomilanje kamenca i plijesni što može uzrokovati neugodan miris tvoje odjeće, a naposlijetku i kvar. Predstavljamo ti super jednostavan trik za čišćenje perlice koji će biti dovoljno napraviti jednom u šest mjeseci.
Potrebni alat:
2 šalice octa (1 šalica = 2 dL)
1/4 šalice sode bikarbone
1/4 šalice vode spužva
Postupak
1. Krpicom uronjenom u ocat prebriši bubanj perilice.
2. Smjesu soda bikarbone i vode dodaj u odjeljak za deterdžent.
3. Namjesti na najduži program i najvišu temperaturu.
4. Kad perilica bude gotova, odjeljak za deterdžent isperi toplom vodom.
5. Nakon toga, u odjeljak dodaj ocat i još jednom pokreni perilicu.
6. Na kraju još jednom prebriši unutrašnjost perilice kako bi spriječila nastanak bakterija i plijesni. To je to! Tvoja je perilica očišćena, dezinficirana i spremna za daljnje korištenje.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.