Life&style

Izgleda da ti perilica jede rublje, puno je rupica? Evo 5 mogućih razloga

  • Kad se pojave neobjašnjive rupice na odjeći nakon pranja, naravno da se naljutimo na perilicu koja nam dere odjeću
  • No čak je 5 situacija kad smo krivci sami, a samo jedna mogućnost da je ipak stvar u perilici
  • Pročitaj i kako testirati je li perilica uzrok za poderanu odjeću

Vjerojatno se to dogodilo svakom tko koristi perilicu rublja: taman vješaš svježe oprano rublje i odjednom vidiš da su se na nekoj majici (baš dragoj, naravno) pojavile  sitne rupice. Nemaš pojma zbog čega, prije pranja je bila cijela. Naravno, prvooptužena je perilica, nisu rupe nastale same od sebe. Evo kako to objašnjavaju stručnjaci za perilice, a 5 je mogućih razloga zašto odjeća s pranja dolazi poderana.

Možda vas zanima Dobra vijest za obožavateljice tjestenine: ne deblja ako slijediš ovo jednostavno pravilo! Rubrika Life&style Life&style

Ljudski je okriviti drugoga, u ovom slučaju aparat, a ne sebe, no nije krivac uvijek vešmašina tako da koji puta bacamo novac naručivši servisera da popravi kvar kojeg nema. P.S. Da je mašina krivac, ne bi selektivno uništavala stvari, oštetila bi svu odjeću, kažu stručnjaci. Dakle glavni razlozi što se rublje podere u pranju su:

1. Pretrpavanje perilice

Pretpati perilicu nije dobro iz dva razloga: osim što će lošije oprati rublje, to može štetiti i samoj perilici, a popravak bubnja ili motora nije jeftin. Druga je stvar što će se neke stvari kad je perilica pretrpana vrlo vjerojatno zaglaviti između gume i vrata ili bubnja. Naravno, kako se bubanj okreće, tu će zaglavljenu odjeću "čupati" posebno kad krene centrifugiranje. To ni najčvršća odjeća ne može izdržati pa će nastati poderotine ili rupice.

via GIPHY

2. Odjeća loše kvalitete

Čini se da je ovo fenomen novog doba, odjednom su mašine počele radi rupe na odjeći, najčešće na laganim majicama i bluzama. Pa, čak i kad dolazi iz poznatih high street dućana, ta odjeća često nije vrhunske kvalitete. Na žalost na odjeći nema oznaka kvalitete pa se često moramo osloniti na iskusno oko i osjet pod prstima. Doista, često već u dućanu vidimo da je neki materijal tanak, slab i ne ulijeva povjerenje... ali baš nam se sviđa ta suknja!

3. Krivi program pranja

Dakle, nismo uvijek mi krivci: koji put su to i etikete s uputstvima za održavanje. Vjerovala ili ne, koji put ih uopće nema, a koji puta su uputstva jednostavno kriva. Možda se nešto izgubilo u prijevodu putem od Kine i Indije? No, u puno slučajeva smo mi krivci jer te etikete ni ne čitamo, a koji puta ne znamo ni što znače. Također, na mašinama postoji 10-20 programa za različite tkanine, pa kolika je vjerojatnost da ćemo pogriješiti? Velika, kažu stručnjaci. Tkaninu može oštetiti ako odaberemo krivu temperaturu, trajanje ciklusa, brzinu centrifuge... Rješenje: čitati etikete na odjeći, ali i pročitati uputstva za korištenje perilice. Kod nekih oni gumbi izgledaju kao kontrolna ploča svemirskog broda - tko ne bi pogriješio?

via GIPHY

4. Druge stvari koje se peru zajedno

Ovo je vrlo čest uzrok nastjanja rupa na odjeći, baš kao i pretpavanje perilice. Često dobijemo upute da odjeću preokrenemo naopačke i da sve patentne zatvarače zakopčamo prije pranja, no ljudi to uglavnom ignoriraju. Prezaposleni su, ne da im se s tim gnjaviti, a često ni ne znaju zašto to treba napraviti. No otvoreni zip lako će razderati neku tanju tkaninu, jednako kao i dugme, kopča i sl. Da ne govorimo o stvarima koje nenamjerno završe u perilici: spajalice, pribadače, čavlići. Možemo biti sretni ako samo poderu odjeću, a ne pokvare perilicu. Pazi na svoju perilicu!

5. Krivi deterdžent

Loš deterdžent ne uzrokuje toliko često deranje odjeće koliko od njega stradaju vlakna tkanine pa će s vremenom na njoj lakše nastajati rupe. Također, prirodna vlakna poput vune i svile moraju se prati posebnim deterdžentima. 

Kako isprobati je li perilica krivac?

Zaključak ovog teksta je: tvoja perilica ne može oštetiti odjeću. U velikoj većini slučajeva krivac je "ljudski faktor". Ipak, želiš li se uvjeriti učini sljedeće: uzmi neke prastare tajice, majicu, krpu, nešto što znaš da će se lako poderati. Uzmi tkaninu u ruku i prijeđi kružnim pokretima po cijelom bubnju, u smjeru kazaljke na satu i obrnuto te naprijed, natrag. Prođi tkaninom i rub uz gumu i vrata. Ako postoji nešto što uzrokuje trganje odjeće, zapet ćeš za to i osjetiti. Ako tkanina ni za što ne zapne, problem nije u perilici.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0