Life&style

Dobra vijest za obožavateljice tjestenine: ne deblja ako slijediš ovo jednostavno pravilo!

  • Tjestenina je zdravija nego što misliš, imamo dokaze!
  • Ne moraš izbjegavati tjesteninu, samo trebaš naučiti kako kombinirati različite namirnice
  • Otkrij tri jednostavna i povoljna jela koja možeš pripremiti s tjesteninom

Do sad si se vjerojatno naslušala kojekakvih priča da tjestenina deblja. No mi smo tu da taj mit razbijemo i objasnimo ti zašto ne trebaš izbjegavati ovu namirnicu. Za početak trebaš znati da tjestenina sadrži vrlo malo masnoća te je bogata vlaknima pa će ti dati veći osjećaj sitosti nego kad jedeš hranu s manjom količinom vlakana, a time će i tvoja probava biti bolja. Još jedan veliki plus je taj što tjestenina ima niski glikemijski indeks, što znači da manje povećava razinu šećera u krvi od drugih rafiniranih ugljikohidrata kao što su riža i bijeli kruh.

Zgodne Talijanke to potvrđuju

Talijanska glumica Monica Bellucci savršen je primjer zgodne žene koja jede sve što poželi, ali u normalnim količinama. Nekoliko je puta naglasila da najviše uživa u tjestenini, a ljubav prema toj namirnici prenijela je i na svoju kćer Devu Cassel, o čijem se zgodnom izgledu naveliko pisalo nakon Milanskog tjedna mode. Druga slavna Talijanka čija je izjava ''Sve što vidite dugujem špagetima'' postala planetarno popularna je Sophia Loren - glumica koja je u svoje vrijeme bila jedna od najpoželjnijih žena svijeta. Ova je filmska ikona izdala nekoliko kuharica, a njeno najdraže jelo uključuje kombinaciju špageta i laganog umaka na bazi limuna i češnjaka. Upravo su zato ove slavne dame dokaz da u tjestenini možemo uživati bez problema, sve dok ju pripremamo na zdrav način!

via GIPHY

Glavno pravilo - bez kaloričnih umaka

Za početak trebaš obratiti pažnju na namirnice s kojima tjesteninu kombiniraš jer, kad je riječ o visokokaloričnim umacima, oni su razlog tvog potencijalnog debljanja. Što se tiče same pripreme, važno je znati da se tjestenina kuha do trenutka dok je još čvrsta, ali više nije tvrda. Sigurno si već čula za naziv al dente, što označava upravo takav način kuhanja: tjestenina nije prekuhana već zadržava svoju čvrstoću, aromu i teksturu.

 | Autor: Igor Bogdanović Igor Bogdanović

Naravno, ako netko zna kako pripremiti jelo s tjesteninom, to su svakako Talijani. S obzirom na to da nisu poznati po pretilosti već dugom životnom vijeku, odlučile smo istražiti koje namirnice naši susjedi najčešće kombiniraju s tjesteninom. Na tom zadataku naišle smo na 3 recepta koja traže minimalan broj sastojaka i povoljni su za svačiji budžet.

Pesto pasta

Zelena boja ovog jela potpuno je prirodna jer dolazi od kremaste mješavine svježih listova bosiljka, češnjaka, soli, pinjola i naribanog parmezana s kapljicom djevičanskog maslinovog ulja. Izvorni recept zahtijeva lagano mljevenje navedenih sastojaka, obično u mužaru, a umak se uglavnom koristi za dugu tjesteninu.

Drugu verziju pesto tjestenine, ovoga puta sa širokim rezancima, isprobali smo na veseloj Marodi radionici gdje nam je food bloger Darko Kontin pokazao kako pripremiti jednostavna, ukusna i zdrava jela sa samo par sastojaka. Cijeli recept pogledaj u videu: 

Fettuccine al pomodoro

Talijani jako vole umake na bazi svježe rajčice pa tako ni ovaj nije iznimka. Ovo jelo uglavnom se spravlja u sjevernoj Italiji, a baza mu je klasična, ne previše tanka, tjestenina od jaja začinjena bogatim kuhanim umakom od rajčice (originalno bez mesa, ali može i s njim) te veća količina svježe naribanog parmezana ili grana padano sira. 

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Vjerojatno najpopularnije talijansko jelo čini 5 jednostavnih sastojka: sol, peperoncini, maslinovo ulje, češnjak i špageti. U tavi zagrij maslinovo ulje te mu dodaj sitno nasjeckani češnjak. Nakon što češnjak poprimi zlatnu boju, dodaj i peperoncine te ocijeđene špagete i pusti da se sastojci sjedine. Kad je jelo gotovo, začini ga solju i to je to!

Svježe namirnice i začini bili su ključni za odličan okus ovog jela, a neizostavnu bazu dala je kvalitetna tjestenina od durum pšenice. Ako i ti želiš isprobati ove fantastične kombinacije, video recepte s radionice možeš pogledati ovdje, a kako je bilo na samoj radionici pogledaj u videu: 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0