Life&style

Nije samo za štrudlu! Pogledaj još 10 fantastičnih i neočekivanih upotreba cimeta

  • Cimet je začin koji se nalazi u gotovo svakoj kuhinji i uglavnom ga koristimo za dodavanje kolačima
  • Međutim, cimet je izuzetno zdrav – ali i koristan u nekim iznenađujućim situacijama
  • Pogledaj za što sve možeš kod kuće koristiti cimet 

Cimet je popularan sastojak ukusnih pekarskih proizvoda, ali ovaj začin može ti poboljšati život na toliko drugih načina! Sve od kućnih ukrasa pa do zdravlja, jake kose i razine energije – cimet je sjajan „začin“

Baci pogled na sve zadivljujuće načine korištenja cimeta!

Cimet za biljke

Kad zalijevaš biljke u svom dnevnom boravku te primijetiš neke bijele praškaste mrlje na tlu - to je znak neželjenih gljivica. Najbolji način da ih ukloniš: odstrani pljesnivo tlo i zamijeni ga svježim. Zatim pospi cimet na gornji sloj. Budući da je prirodni fungicid, cimet će ubiti preostalu plijesan bez da nanosi štetu zelenilu.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Poliranje namještaja

Ako uočiš malu mrlju na tamnom drvenom stolu za kavu, pokušaj ovo: pospi izdašnu količinu cimeta na ogrebotinu i utrljaj je. Ostavi je da „sjedne“, a zatim isperi višak. Začin će ostaviti tamnu „mrlju“ na drvetu, osiguravajući tako da se nekoć primjetno mjesto stapa s ostatkom stola.

Drži moljce dalje od odjeće

Trik bez kemikalija kako bi svojim omiljenim džemperima osigurala zaštitu od štetočina u ormaru: pomiješaj 1 do 2 žlice cimeta, 1/2 šalice mljevene paprike i 1/2 šalice klinčića u filteru za kavu ili komadu tkanine te učvrsti gumenom vrpcom. Zatim stavi vrećicu cimeta u svoj ormar. Snažan miris odvratit će moljce, a tvoja će odjeća ostati u savršenom stanju.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Liječi pseći zadah

Fido te uvijek rado obasipa poljupcima kad dođeš kući - samo da nema taj ružan zadah! Sigurno i lako rješenje: svakodnevno posipaj njegovu hranu cejlonskim cimetom (slatka sorta koja nije toksična za kućne ljubimce). Preporučena doza je 1/6 žličice za male pse i 1/2 žličice za veće pse. Budući da začin sadrži antibakterijska svojstva, ubit će sve klice koje uzrokuju loš zadah.

Pomaže umiriti ispucale usne

Lijek za suhe, ispucale usne: cimet! Kako bi postigla rezultate, na dlan nanesi tekući sjaj za usne u boji i dodaj prstohvat cimeta. Dobro promiješaj, a zatim vrhovima prstiju nanesi na usne. Antioksidansi iz začina će popraviti oštećeno tkivo, a svakodnevnim nanošenjem usnice će ozdraviti u trenu.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Pomaže kod atletskog stopala

Za nestanak gljivica sa stopala napravi sljedeći lijek: stavi 2 žlice cimeta i 2 litre tople vode u posudu i drži stopala u tome 20 minuta. Ponavljaj to jednom dnevno dok simptomi ne nestanu. Zahvaljujući začinima koji djeluju protiv gljivica, kupka za stopala otklonit će svrbež i osip.

Maska za kosu

Nema potrebe kupovati skupu masku za kosu. Umjesto toga, napravi sama svoju! Pomiješaj 1 žličicu mljevenog cimeta, 2 žlice kokosovog ulja i 1 jaje u posudi. Umasiraj tu smjesu na vlasište i kroz kosu posušenu ručnikom. Stavi kapu za tuširanje te ostavi da odstoji oko 20 minuta. Cimet povećava dotok krvi u vlasište kako bi se nahranile folikule te pospješio rast kose, jaja popravljaju štetu, a kokosovo ulje dodaje sjaj. Zatim šamponom operi kosu kao i obično.

Rješavanje mrlja u pećnici

Sljedeći put kad ti je masnoća od pečenja za večeru kapnula na dno pećnice, očisti tako da to pospeš mješavinu 1 dijela cimeta i 6 dijelova soli. Ostavi tamo dok se pećnica ne ohladi, a zatim obriši čistom krpom. Cimet neutralizira miris zagorjele hrane, dok sol upija vlagu - ostavljajući pećnicu čistom i bez mirisa!

Ostatke jela održava svježim

Nakon ukusne večere, ostalo je dosta toga u čemu bi mogla guštati sljedećih nekoliko dana. Dodaj malu količinu cimeta u jelo (ne toliko da utječe na okus). Pokazalo se da cimet smanjuje količinu bakterija u hrani, tako da će jelo ostati sigurno i ukusno.

Povećava energiju i fokus

Ako se ujutro osjećaš grozno – uzmi malo cimeta. Jednostavno začini cimetom kavu ili dodaj cimet u doručak. Biljni spojevi cimeta uravnotežit će razine šećera u krvi koji iscrpljuju energiju, dok se zna da miris cimeta pomaže da se poboljša fokus.

 POGLEDAJ TREĆU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": PRSTENJE I CIPELE:

Photo: shutterstock

Komentari 0