Life&style

Ovih 10 namirnica ne bacaj ni kad su stare. Nemaju rok trajanja i nikad se neće pokvariti

  • Izgleda da su neke namirnice otkrile tajnu vječne mladosti. Da smo bar mi...
  • Prije nego što u sljedećem čišćenju pobacaš pola smočnice, pročitaj što ne bi trebala baciti. Nikad. Ni sad, ni za dvadeset godina
  • Kladimo se da 8 od ovih deset namirnica imaš u ovom času u kući
Možda vas zanima 6 modela jesenskih cipela koje bi svaka žena trebala imati u svom ormaru Rubrika Moda Moda

1. Med

Znamo da su arheolozi u egipatskim piramidama pronašli posude s medom stare po 3000 godina i med je bio savršeno jestiv. U nekim se kulturama njime tretiraju rane jer je otporan na bakterije, uz sve druge dobrobiti koje ima za naše zdravlje (i kosu). Šećer, nizak udio vlage, prirodna glukonska kiselina i prirodni vodikov peroksid ključ su dugovječnosti meda.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

2. Ocat

Ima li išta što jabučni ocat ne može? Osim što čini mnogo dobrih stvari za naše zdravlje i pomaže nam da smršavimo, može i vječno živjeti u tvojoj smočnici. I ne samo jabučni ocat, i sve druge vrste, alkoholni, balsamico, rižin, vinski ocat nemaju rok trajanja. Od propadanja ih štiti njihova vlastita kiselina.

3. Sol

Čisti sodium klorid na našoj planeti postoji već milijunima godina pa nije ni čudno što može vječno trajati. Dapače, sol se od pradavnih vremena koristi za konzerviranje hrane jer je štiti od bakterija i gljivica. Radi na principu osmoze - iz hrane izvuče svu vlagu pa se te "gadosti" na njoj ne mogu razvijati. Sol je mineral i kao takva je stabilna - najgore što joj se može dogoditi jest da na sebe navuče vlagu.

Možda vas zanima 10 namirnica koje ne smiješ nikada držati u hladnjaku Rubrika Life&style Life&style

4. Sušene grahorice

Za razliku od svježeg ili graha u konzervi, sušeni grah tako traje vječno - ako se čuva u zatvorenoj ili nepropusnoj ambalaži. Jedino ćeš ga morati što duže stoji, duže i kuhati.

5. Žestica

Jaka alkoholna pića su "besmrtna" pod ovjetom da je boca neotovrena i stoji na relativno hladnom mjestu. Jednom kad se otvori počinje oksidacija zbog koje nakon dugog stajanja gube okus, a može se promijeniti i strukturu pića.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

6. Šećer

Slično kao sol, i šećer zauvijek ostaje dobar ako ga držiš podalje od vlage ili vatre. I to sve vrste šećera i u svim oblicima (kristal, u prahu, u kockama...). Možda mu se promijeni tekstura, ali je i dalje jestiv.

7. Riža

Bez obzira držiš li (nekuhanu) bijelu rižu u ostavi, hladnjaku ili zamrzivača, nikada je nećeš morati baciti. Bijela riža, divlja riža, Arborio, jasmin i basmati imaju neograničen rok trajanja. Izuzetak je smeđa riža - zahvaljujući većem udjelu ulja neće trajati ni približno tako dugo.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

8. Kukuruzni škrob

Kukuruzni škrob zaslužuje mjesto na listi besmrtnih, samo uz napomenu da ga se treba čuvati na suhom mjestu. Na taj način nečeš još dugo, dugo morati kupiti novu kutiju. Ako se smoči, molekule škroba se vezuju uz molekule vodika i onda ćeš ga morati baciti mnogo ranije.

Možda vas zanima Ako imaš problema sa spavanjem, ove namirnice će ti pomoći da lakše zaspeš Rubrika Life&style Life&style

9. Umak od soje

Ne moraš s gađenjem gledati onu staru bocu koju si otvorila prije tri godine. Sojin umak je također namirnica bez roka trajanja.

10. Čisti javorov sirup

Kupuješ li neke industrijske varijante i "oponašatelje" javorovog sirupa onda se zabrini. Čisti javorov sirup može trajati vječno, čak i na sobnoj temperaturi. Otvoriš li ga trajat će vječno, ali u hladnjaku.  

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0