Life&style

Zamrzavanje brašna: zašto je to bolje nego držati ga u kuhinjskom ormariću ili smočnici

  • Brašno je jedna od osnovnih namirnica i može se naći u gotovo svakoj kuhinji
  • Obično ga pospremimo u kuhinjski ormarić, gdje stoji i druga hrana koja ne treba biti u hladnjaku
  • Ali, postoji puno bolja alternativa! Jesi li razmislila o zamrzivaču?

Brašno se koristi i u kuhanju i u pečenju te je nevjerojatno svestrano. Neki brašno ostavljaju u kuhinjskom ormariću baš kao što su ga kupili u supermarketu, u papirnatoj ambalaži. Drugi ga stavljaju u neki stakleni ili limeni spremnik ili u plastičnu posudu sa čvrstim poklopcem. Općenito, brašno bi trebali čuvati na hladnom i suhom mjestu. Pa je li kuhinjski ormar najbolje mjesto? Ne baš!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beate Fritz (@fritz_beate)

Evo kako se brašno pravilno skladišti

Više stručnjaka vjeruje kako je zamrzivač idealno mjesto za čuvanje brašna. Važno je prethodno prebaciti brašno u hermetički zatvorenu posudu, jer se papirnata ambalaža za brašno može navlažiti u zamrzivaču pa se brašno može pokvariti. Ne brini, unatoč ledenim temperaturama, brašno i dalje možeš dobro porcionirati - jer ne sadrži vlagu pa se ne stvrdnjava u zamrzivaču. A ovo su prednosti takvog skladištenja brašna: 

Možda vas zanima Kako skladištiti šećer, ulje, brašno, krumpir, sir... da duže ostanu svježi i ne pokvare se Rubrika Life&style Life&style

1. Produženi vijek trajanja

Nakon otvaranja pšeničnog brašna, rok trajanja mu je otprilike godinu dana. Mnoga integralna i posebna brašna čak imaju i po nekoliko mjeseci kraći rok trajanja, jer sadrže nezasićena ulja od kojih brašno može brže užegnuti. S druge strane, u zamrzivaču se rok trajanja brašna produžuje za godinu dana, što znači da se, na primjer, pšenično brašno može tamo držati do dvije godine nakon otvaranja. Zamrzavanje je dobra ideja, osobito kod skupih posebnih brašna koja se rijetko koriste!

via GIPHY

2. Nema šanse za gamad

Kontaminirano brašno prilično je neukusno. Međutim, gamad poput moljaca od brašna, grinja i crva ili jaja štetnika nemaju šanse za da se razviju u brašnu ako je ono zamrznuto.

Pečenje s brašnom iz zamrzivača

Prije nego što ćeš koristiti brašno iz zamrzivača za pečenje, uvijek trebaš dovesti brašno na sobnu temperaturu, zato jer je hladno brašno teže mijesiti te tijesto može postati jako ljepljivo. To pak može negativno utjecati na konzistenciju namirnice. Dakle, izvadi ga nekoliko sati prije pečenja kolača i sl. iz zamrzivača i ostavi na sobnoj temperaturi. 

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0