Life&style

Kako skladištiti šećer, ulje, brašno, krumpir, sir... da duže ostanu svježi i ne pokvare se

  • Sudeći po stanju na dućanskim policama, posljednjih dana kupuje se dosta osnovnih namirnica: ulja, brašna, šećera...
  • A možda nećeš baš sve to potrošiti u skorije vrijeme, zato evo trikova kako skladištiti hranu, od jabuka i citrusa, krumpira i luka do sira, majoneze...

Trikovi za pravilno skladištenje hrane uvijek dobro dođu jer to produžava trajanje namirnicama i sprječava da hranu koju smo kupili na kraju bacimo. Što je živa šteta, bacili smo i taj novac, da ne govorimo o etičnosti bacanja hrane, ekološkom aspektu itd. Kako ovih dana, što zbog panike, što zbog razumnih mjera predostrožnosti glede virusa corone kupujemo i više nego inače, korisno je znati kako da sva ta hrana što duže ostane svježa i jestiva...

Možda vas zanima Proljetna beauty rutina: jednostavni koraci za besprijekornu kožu lica Rubrika Beauty Beauty

1. Maslinovo ulje

Jednom otvoreno, maslinovo ulje može se užegnuti unutar nekoliko mjeseci. Ako ga ne trošiš u velikim količinama, radije ga kupuj u malim pakiranjima, od pola litre ili 0,75 dl.

2. Sir

Neka diše! Sir treba držati u frižideru, ali i ambalaži koja propušta zrak, na primjer zamotanog u masni papir. Izbjegavaj plastičnu foliju, vrećice, čak i aluminijsku foliju - upljesnivit će se ako dugo stoji zamotan. S druge strane, držiš li ga na zraku, brže će se stvrdnuti (ako ga dugo ne potrošiš), ali i dalje će biti jestiv - možeš ga naribati na tjesteninu, tople sendviče i sl.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Maslac

Jednostavno ga zamrzni, dobro to podnosi. Neće promijeniti i okus ni teksturu. Znak da ti maslac predugo stoji u hladnjaku i da ga hitno trebaš zamrznuti: počeo je mijenjati boju, izvana je postao tamniji nego što je iznutra.

4. Smeđi šećer

Smeđi šećer voli se stvrdnuti i pretvoriti u grudu koju je teško razbiti. Stoga ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, bez pristupa zraka, a dobar je trik u nju staviti nekoliko kriški jabuke ili čak krišku kruha. Šećer će iz njih upiti vlagu i ostati rastresit.

Možda vas zanima Smije li se maslac zamrznuti ili je to loše? Korisno je znati ako imaš zalihu... Rubrika Life&style Life&style

5. Majoneza

Neka stoji u vratima hladnjaka. Ako je na polici hladnjaka gdje je temperatura niža, masnoće bi se mogle razdvojiti, odnosno na majonezi pojaviti uljasti sloj. U vratima, kažu, može trajati i daleko iza datuma naznačenog na pakiranju.

6. Brašno

Brašno od cjelovitih žitarica, odnosno integralno brašno treba držati na hladnom jer ima visok udio masnoća pa se lakše kvari ako ga držiš u smočnici. Drži ga u posudi u koju ne prodire zrak, u hladnjaku.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

7. Mljevena paprika, čili, kajenski papar

Ove crvene začine drži u hladnjaku, duže će ostati svježi, intenzivnog okusa i zadržati jarko crvenu boju - toplina i svjetlost to uništavaju.

8. Krumpir

Mjesto na kojem se krumpir najbolje čuva je hladno, vlažno, mračno i prozračno. Idealna je temperatura od 5 do 12 °C, no te uvjete nema svatko. U hladnjaku ih nije dobro čuvati, a ako ih čuvaš na toplom mjestu pobrini se bar da su u mraku da ne proklijaju i da nisu u plastičnoj vrećici, moraju disati. Pozelene li, nemoj ih jesti. To je znak da su puni glikoalkaloida od kojih ti može biti zlo.

Možda vas zanima Krumpir je proklijao, no ipak ćeš ga pripremiti i pojesti? Očito ne znaš koje opasnosti to krije Rubrika Life&style Life&style

9. Luk

Luk trebaš držati na prozračnom mjestu, u košari, ne u plastici. Nikad ga nemoj držati pokraj krumpira, zbog plinova koje krumpir otpušta će brže proklijati. Ako si upotrijebila samo pola glavice luka, ostatak zamotaj u plastičnu foliju i stavi u hladnjak.

10. Češnjak

I češnjak treba držati u posudi gdje je dobra cirkulacija zraka, ali može se i zamrznuti. Na primjer možeš ga nasjeckati, staviti u malo ulja i zamrznuti kao kockice leda. Kad kuhaš, samo ubaciš tu kockicu u zdjelu u kojoj pripremaš hranu. Ako ti je to previše posla, očisti režnjeve i zamrzni ih u vrećici.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

11. Jabuke

Hladnjak nije idealno mjesto za jabuke, dulje će ostati svježe držiš li ih na umjereno hladnom mjestu - podrumu, garaži, negrijanoj smočnici. Umotaj svaku pojedinačnu voćku u papir, novinski je dobar, jer će to sprijećiti da se isušuju i naboraju. I redovito ih pregledavaj, ako se koja pokvarila, upropastit će i ostale. Makni je što prije.

Možda vas zanima Koliko dugo možemo čuvati kuhanu hranu prije nego postane opasna po zdravlje Rubrika Life&style Life&style

12. Citrusi

Naranče, limuni, grejp duže će ostati svježi u hladnjaku. Također, iscjediš li ih i napraviš sok, možeš ga zamrznuti. Sok od limuna požeš zamrznuti u obliku kockica, u kalupu za led - jedna kockica bit će taman porcija za čaj i slično.

13. Zelena salata

Zelena salata doista brzo uvene, ali evo kako može najduže ostati čvrsta i svježa, čak i više od tjedan dana: salatu stavi u zatvorenu plastičnu posudu obloženu s papirnatim ručnikom. Papir možeš staviti i između glavica salate.

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

 



 
Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dancy11.04.2005

    Ja luk i češnjak držim u zadnjoj ladici hladnjaka, a brašno u kuhinjskom elementu! Krumpir također držim u hodniku, jer u špajzi se smrzne, jer je hladno zbog prozora