Life&style

Nakon 35-te kile sporije idu dolje? Isprobaj ove namirnice i vidi efekt

  • Zakoračila si u tridesete i odjednom dvaput razmišljaš prije nego što ćeš posegnuti za omiljenim sladoledom? Za razliku od sladoleda kilogrami se sve sporije tope... 
  • Činjenica je kako poslije 35. godine naš metabolizam usporava, a u prilog nam ne idu ni sve neuravnoteženiji hormoni - zato je vrijeme da prilagodimo svoje životne navike!
  • Uz dovoljno sna i vježbanja, jako je važno izabrati namirnice koje ubrzavaju naš metabolizam, a da se pritom ne odričemo užitaka… Moguće je, saznaj kako

Vikend je i napokon se možeš prepustiti užicima – najudobnijem položaju na kauču pred TV-om dok pokrećeš omiljenu seriju. Ispred tebe je zdjelica sladoleda koja ti je možda ukusnija nego ikada, ali i samim pogledom na nju ne možeš ne razmišljati o tome što će napraviti tvojim bokovima? U 20-ima smo mogli smazati sladoled i otići ravno u krevet, ali poslije 35. ne možemo se ne zapitati zašto je gubitak kilograma za žene tako otežan kako godine idu?

Stvari se mijenjaju i postaje sve teže...

Nakon 35. godine metabolizam se usporava što znači da će tijekom uobičajenih svakodnevnih aktivnosti naše tijelo sagorijevati manje kalorija nego prije. Statistike definitivno nisu na našoj strani. Svako desetljeće naš metabolizam usporava se za 5% što znači da ćeš u 35. godini sagorjeti 100 kalorija manje, odnosno u 45. godini i do 200 kalorija manje, u odnosu na svoje srednje dvadesete. Uz iste se navike jedenja i aktivnosti mogla bi godišnje nakupiti  osam do 12 kilograma

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Kao da i to samo po sebi nije dosta, u obzir trebamo uzeti i mogućnost hormonalnog disbalansa koji imaj posljedice poput zadržavanja tekućine, smanjene funkcije štitnjače, debljanja i nadutosti… Lijekovi na recept također mogu ometati sposobnost mršavljenja…

Ipak ima nade za nas u 'klubu 35' i više!

Sigurno poznaješ puno žena koje unatoč tome što su zagazile u 4. desetljeće života izgledaju besprijekorno. Možda si baš danas pohvalila kolegičinu modnu kombinaciju koja joj stoji savršeno na vitkom tijelu? Neke žene uspjele su prilagoditi  svoje životne navike i pronašle su savršenu formulu za održavanje željene težine. A ona zapravo uopće nije tajna ili komplicirana. Uz dovoljno sna (6-8 sati dnevno) i uvođenjem nekog oblika fizičke aktivnosti (tri puta tjedno) vrlo veliku ulogu odigrat će naši jelovnici.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Tvoj izbor trebala bi biti nutritivno bogata hrana umjesto praznih kalorija u personaliziranom meniju u kojem se nećeš odricati užitaka. Najvažnije je zapravo hranom pokrenuti metabolizam pa hajdemo otkriti koja će to namirnice biti tvoj najbolji saveznik!

Hrana bogata željezom, cinkom i selenom

Iako imaju različite važne uloge u tvom tijelu, željezo, cink i selen potrebni su za pravilan rad štitnjače. Smanjen rad štitnjače znači da ona neće proizvoditi dovoljno hormona i zbog toga će se metabolizam usporiti. Pripazi da se na tvojim tanjurima pronađe hrana bogata ovim elementima poput mesa, plodova mora, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki.I, naravno, ako sumnjaš da s tvojom štitnjačom nešto nije u redu, svakako to reci svom liječniku.  

Za međuobroke izaberi proteinske saveznike!

Mnogi stručnjaci kažu da našem metabolizmu odgovara formula od tri glavna obroka te dva međuobroka dnevno. No, jesi li znala da je za međuobroke najbolje odabrati visokoproteinske namirnice koje će te držati sitom barem dva do tri sata? Osim toga, istraživanja su pokazala da su ljudi koji prakticiraju prehranu obogaćenu proteinima zadovoljniji i zato neće pokleknuti prejedanju ili ekstremno kaloričnoj comfort hrani. Izaberi jogurt, kuhana jaja ili finu nemasnu šunku koja će zadovoljiti i tvoje nepce, a ne samo potrebu organizma…

 | Autor: PIK PIK

Mahunarke, mahunarke i mahunarke!

Leća, grašak, slanutak, grah... osobito su bogati proteinima u usporedbi s drugom hranom biljnog podrijetla. Visok sadržaj proteina potaknut će tvoje tijelo da sagori veći broj kalorija kako bi ih probavilo. Mahunarke sadrže i vlakna koje tijelo koristi kao hranu dobrim bakterijama koje žive u crijevima. Dobra probava je osigurana!

Ljute papričice

Većina studija sugerira kako kapsaicin iz ljute papričice ubrzava metabolizam i pomaže sagorijevanju kalorija i masti. Štoviše, neke studije upozoravaju da se uzimanjem 135–150 mg kapsaicina dnevno može sagorjeti i oko 50 posto unesenog broja kalorija. Osim toga, navodi se i kako uzimanjem prije jela kapsaicin može suzbiti apetit, ali i reducirati broj kalorija koje unosimo ugljikohidratima. Tko to voli ljuto?

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Začini koji liniju znače!

Neki začini imaju posebno potiču rad metabolizma i sagorijevanje kalorija. Tako ćeš, na primjer, sagorjeti 43 kalorije više ako uz obrok popiješ toplu vodu pomiješanu s 2 g đumbira u prahu u odnosu na samo uobičajenu čašu vode. S đumbirom ćeš usput i potisnuti osjećaj gladi. Kajenski papar imat će sličan učinak, a metabolizam možeš pokrenuti I uz pomoć cimeta i kurkume. Sljedeći put nemoj štedjeti u svojim omiljenim začinima! 

Kakao je dozvoljeni užitak

Kakao je pravi dokaz da se ne moramo odricati omiljene hrane da bismo pokrenuli naš metabolizam. Ipak, naviše koristi imat ćeš od sirovog kakaa koji  može odigrati ulogu u sprječavanju gomilanja kilograma, odnosno smanjiti apsorpciju nepotrebnih kalorija. Prema nekim studijima, kakao može stimulirati potrošnju energije, a osim toga niskokaloričan je, osigurat će dobro raspoloženje, a ako ga popiješ navečer, i dobar san. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Voda, kava, čaj…sve je poželjno

Nije nikakva novost da trebamo vodu kako bi održali naš metabolizam u pogonu. Vodom ga pak možemo ubrzati i do 40 posto, no taj učinak traje najviše 90 minuta nakon što konzumirali vodu. Kofein također potiče rad metabolizma i to negdje do 10%, a najviše ga volimo konzumirati u čaju i kavi. Dok uživaš u gutljajima svoje kave, danas slobodno i razmisli kako ti pomaže u održavanju težine. Ipak, s kofeinom nemoj pretjerati, a ni mlijekom, vrhnjem i šećerom. 

PIK šunke idealan su odabir za sve one koji žele ukusno jelo, ali i paze na svoje tijelo. Sadrže samo 2% masnoće pa je uz njih vrlo lako biti i sit… i fit! Saznaj više!

Photo: Shutterstock

Komentari 0