Life&style

Ovi neobični simptomi upozoravaju da uskoro stiže napad glavobolje

  • Premda uzroci migrena još uvijek nisu poznati, provedena znanstvena istraživanja otkrila su simptome koji nam mogu natuknuti kako bi se ona uskoro moga pojaviti
  • U takozvane prodromalne simptome ubraja se povećana želja za hranom, pospanost, bol u želucu i vratu te osvjetljivost na svjetlo
  • Budući da je ne možemo spriječiti, već samo saznanje o prvim simptomima može nam pomoći u tome da se pripremimo za potencijalnu bol

Više od polovice svih osoba koje pate od kronične epizodne glavobolje nikada ne dobiju dijagnozu prema kojoj boluju od migrene. Zastupljenost migrene u općoj populaciji u Europi je oko 15 posto, a tri puta je češća kod žena nego kod muškaraca. Nažalost, uzroci koji dovode do isti nisu još uvijek poznati. Ipak, znanstvena istraživanja su pokazala kako postoje određeni prodromalni simptomi koji se javljaju neposredno prije izbijanja glavobolje. Budući da je ne možemo spriječiti, već samo saznanje o prvim simptomima može nam pomoći u tome da si olakšamo nošenje s razornom boli.

Možda vas zanima 11 znakova otkriva da je tvoja glavobolja zapravo migrena Rubrika Life&style Life&style

Faze migrene

Iako iskustvo može varirati od jedne do druge osobe, migrene imaju tendenciju da uključuju četiri faze: Prodromalna faza koja traje 24-72 sata te ne uključuje direktnu glavobolju, ali ima određene simptome koju su lako prepoznatljivi. Nakon nje slijedi faza aure, stvarna glavobolja te postdromatska faza poznata i kao migrenski mamurluk. "Prodromalni simptomi mogu varirati od pacijenta do pacijenta, pa čak i od napada migrene do napada migrene za istog pacijenta", ističe dr. Susan Hutchinson, ravnateljica centra za migrene i glavobolje Orange Countyja, dodajući za The Healthy kako neće nužno svi iskusiti navedene simptome.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Neraspoložena, s čestim glavoboljama i lako se debeljaš? Možda ti nedostaje ovog minerala Rubrika Life&style Life&style

Prvi pokazatelji

Faza prodora, kako se još naziva prodromalne faza, mogla bi uključivati ​​zijevanje, promjene raspoloženja, mučninu, osjetljivost na svjetlo i zvuk te bol u vratu. "Funkcionalna ispitivanja mozga izvedena tijekom ove faze pokazuju aktiviranje različitih područja mozga koja odgovaraju različitim simptomima", kaže profesor neurologije Andrew Charles sa Sveučilišta u Kaliforniji. Na primjer, aktivacija hipotalamusa, moždane strukture koja je uključena u regulaciju apetita, spavanja i metabolizma, mogla bi igrati ulogu u povećanoj želji za konzumacijom hrane.

Povećana želja za hranom

Stručnjakinja za migrene, dr. Hutchinson napominje da je želja za hranom, posebno za čokoladom, glavni prodromalni simptom koji njezini pacijenti navode. "Mnoge žene kažu: 'Mislim da čokolada uzrokuje migrenu.' Ali otkrili smo da čokolada nije okidač. Proces glavobolje je već započeo, i kao dio te početne faze, žude za čokoladom", istaknula je.

Pospanost

Aktivacija regije hipotalamus također može igrati ulogu u pojavi poteškoća sa spavanjem. U studiji iz 2016. godine koju je objavio časopis The Journal of Headache and Pain, pretjerana dnevna pospanost bila je povezana upravo s pogoršanjem simptoma migrene.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Lana Klingor Mihić o migreni: Nemoguća je za izdržati, ali ja sam još super kakvih slučajeva ima Rubrika Stars Stars

Bol u vratu

Bol u vratu još je jedan uobičajen prodromalni simptom prema dr. Charlesu. "Čini se da je ova bol povezana s migrenama zbog živčanih impulsa koji idu naprijed i natrag između donjeg dijela mozga i gornje leđne moždine", objašnjava.

Uznemiren želudac

Kod pojedinih osoba koje pate od glavobolja jedan od pokazatelja da će se ona uskoro pojaviti jesi i bol u želucu. Također, studija iz iz 2016. koja je objavljena u časopisu Neurology pokazala je da postoji povezanost između sindromom iritabilnog crijeva i pojave migrenskih glavobolja.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Marina Krpan o migreni: ''To je najintenzivnija bol koju sam osjetila, a dvaput sam rodila'' Rubrika Život Život

Osjetljivost na svjetlo

Iako osjetljivost na svjetlo može signalizirati probleme s vidom, ona može biti i jedan od sindroma faze prodora. "Osjetljivost može biti uzrokovana aktivacijom okcipitalne kore, a to je regija u stražnjem dijelu mozga koja obrađuje vid", objašnjava dr. Charles. Problemi s vidom obično počinju 20 minuta do sat vremena prije glavobolje, a u njih spadaju krivudave linije u vidnom polju, bliješteće svjetlo, točkasto svjetlo i prazne mrlje.

Simptomi poput moždanog udara

Pojedini pacijenti u drugoj fazi aure mogu imati simptome koji izgledaju poput moždanog udara. "Tijekom aure može vam se dogoditi utrnulost na jednoj strani tijela ili to da primijete mrlje pred očima", kaže dr. Hutchinson dok njezin kolega dr. Charles dodaje sljedeće: "Pacijenti mogu imati i druge poremećaje vida, poput treptavih svjetala ili svjetlucavih linija, kao i trnce koje struje niz njihovo tijelo te poteškoće s govorom i gubitkom svijesti". Ovi simptomi uzrokovani su sporim širenjem valova nenormalnih aktivnosti koji prelaze površinu mozga, a koji obično započinje upravo u onom dijelu koji regulira vid. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0