Life&style

Ove španjolske serije upravo osvajaju svijet, doznaj zašto ih ljudi tako vole

  • Sada, više nego ikad, postali smo svjesni koliko je zdravlje važno i zato je miss7 pripremio specijal 'Moje lijepo zdravo tijelo' u kojem ćeš pronaći niz super savjeta za zdravlje i ljepotu
  • Kvalitetan odmor jednako je važno za održavanje zdravlja organizma baš kao što je rad i kretanje, a danas je dan za odmor i uživanje
  • Gledanje serija jedan je od omiljenih načina relaksacije, a prema znanstvenim istraživanjima ima i niz benefita za naše mentalno zdravlje
  • Trenutačno su u svijetu iznimno popularne španjolske serije, a mi smo za tebe izabrale pet onih uz koje opušteno možeš odmarati ovog vikenda

Kaže se da su rad i kretanje nužni za optimalno funkcioniranje našega organizma te da nam obavljanje različitih zadataka pomaže da zadržimo naš mozak na operativnoj razini te se osjećamo korisno i ispunjeno. Ipak, negdje u našim nastojanjima da stalno radimo zaboravili smo se kvalitetno odmarati. Kao i u mnogim stvarima u životu tako i u ovome - ključ je u umjerenosti i održavanju balansa.

Naravno, rad je i dalje nužan te prijeko potreban, no trebala bi voditi brige i o tome da nakon njega slijedi i zasluženo uživanje. To ne mora nužno označavati odlazak na egzotična putovanja, skupe masaže ili večere u skupim restoranima, već je dovoljno da u danu izdvojiš malo vremena za sebe, pripremiš svoje omiljeno jelo, kreneš čitati knjigu koja već dugo čeka na polici ili pogledaš epizodu neke nove serije.

Najbolji filmovi na Netflixu 2022

Možda vas zanima Gledanje televizije ipak ima pozitivne učinke! Saznaj koji su to! Miss7 miss7

Gledanje serija može se pozitivno odraziti na tvoje zdravlje

Inače, kada smo kod serija znaš li da su znanstvena istraživanja pokazala kako gledanje omiljenih serija itekako ima pozitivne učinke na naše mentalno zdravlje. Kao što je pojašnjeno u istraživanju koje je provelo Sveučilište u Chicagu, a koje je objavljeno u Journal of Consumer Research, ponovno konzumiranje sadržaja uz koji vežemo pozitivna sjećanja donosi nam veliko zadovoljstvo.

Navedeno istraživanje je pokazalo kako osobe koje uvijek iznova ponavljaju svoja gotovo hedonistička iskustva time potvrđuju svoje individualno iskustvo i posebno značenje koje ono za njih nosi. Također, slična situacija očitava se i u situacijama kada oduševljeno počnemo pratiti novu seriju koja nas uvuče u svoju radnju budući da s pozitivnim nestrpljenjem iščekujemo iduće nastavke.

Možda vas zanima Gledanje horora pomaže da izgubiš kilograme! Rubrika Life&style Life&style

Dnevna doza odmora

Ipak, postoji i druga strana medalje pa tako znanstvenici savjetuju kako i gledanju serija trebamo prići s dozom umjerenosti, odnosno kako je preporučljivo raditi pauze između pojedinih epizoda jer će se tako povećati sam užitak. Ako duže vremena provedemo ispred TV ekrana veća je vjerojatnost da ćemo se susresti s nekom od idućih posljedica: glavobolja, zamućeni vid, problemi sa snom, a mogu se javiti osjećaji tjeskobe te depresivne misli.

Zato umjesto da cijelu sezonu serije pogledaš u samo jednoj večeri razdijeli je na nekoliko dana. Ne samo da ćeš više uživati u seriji već češ imati razloga zašto da uzmeš pauzu od svakodnevnih obaveza te se "prisiliš" na odmor i predah od užurbanog životnog tempa.

Osveta ljubavi Možda vas zanima Sjećaš li se hit sapunice Osveta ljubavi? Evo gdje su glavni glumci 17 godina kasnije... Rubrika Life&style Life&style

Serije koje smo obožavali

Naravno, kakve serije preferiraš isključivo ovisi o tvom vlastitom ukusu pa će tako neke od nas uživati u romantičnim komedijama, dok će druge rado baciti pogled na dramske serije, a treće neće propustiti napete epizode kriminalističkih serija. Ipak, postoje serije koje su nas, bez obzira na razlike u ukusima, uspjele ujediniti u gledanju, a riječ je telenovelama španjolskog govornog područja koje su krajem 1990-ih i početkom 2000-ih žalile i palile malim ekranima. Htjeli mi to javno priznati ili ne, vrlo lako se bilo uvući u intrige bogataških meksičkih obitelji, a nismo znale ni skloniti pogled s nekih od najpoznatijih latinoameričkih zavodnika.

Uz standardnu američku produkciju i bisere britanskog televizijskog programa, njihovo su mjesto na malim ekranima polako preuzele turske serije. Ipak, ove godine svjedočimo njihovom velikom 'comebacku'. No, nisu to više samo sapunice već je riječ je o uistinu tematski raznovrsnim serijama, a ono što im je zajedničko jest milozvučni španjolski jezik.

Možda vas zanima Nezaboravne zlice! Prisjeti se omiljenih negativki u domaćim i stranim sapunicama Rubrika Life&style Life&style

Vikend provedi u ugodnom društvu daljinskog upravljača

Stoga ovoga vikenda uzmi sat-dva samo za sebe, opusti se ispred televizora ili laptopa te baci oko na jednu od ovih 5 španjolskih serija koje su zaludile svijet. A još jedan sjajan moment jest da ćeš se moći prisjetiti svog znanja španjolskog jezika kojeg si stekla vjero prateći 'Esmeraldu', 'Otimačicu' i 'Rubi'. Uostalom, znaš kako kažu: "Znanje španjolskog iz sapunica je para siempre."

1. La casa del papel

Mislimo da je sasvim jasno bilo koja će se serija naći na prvom mjestu! La casa del papel, poznata i pod engleskim nazivom 'Money Heist' u kratkom je roku zaludila svijet te postala jedna od Netflixovih najvećih uspješnica. Ova kriminalistička dramska serija premetnula se u pravi fenomen te su o njoj i popularnosti koju je stekla već snimani i dokumentarni filmovi. Zar to nije dovoljna pozivnica da i ti pogledaš oko čega se digla tolika prašina?

2. Elite

Serija koja nas vraća u srednjoškolske klupe, no ondje nas ne očekuju uobičajeni tinejdžerskih problemi već razrješenje ubojstva. Svi sve znaju, a nitko ništa ne zna tako da je radnja ispunjena nizom zagonetki i misterija. Čini se kako je 'Elite' uspio ono što su 'Slatke male lažljivice' pokušavale postići. A tri sezone ove napete serije očekuju te na Netflixu.

3. Toy Boy

Zgodni striper pogrešno optužen za zlodjelo koje nije učinio nastoji otkriti tko stoji iza nepravde koja mu je načinjena. Priznaj, dobile smo te već na striper! Ovo možda nije remek djelo koje će dobiti niz glumačkih nagrada, ali je jedna od onih serija koja ti omogućuje da "pustiš mozak na pašu" i jednostavno uživaš.

4. Valeria

Najnovija Netflixova serija vrlo je brzo stekla naziv "najseksi show" koji trenutačno možeš pogledati na ovoj platformi. Okosnicu radnje čini uistinu zanimljiv život glavne junakinje spisateljice Val(erie) i njezine tri najbolje prijateljice. Opis ti zvuči poznato? Mnogi su pomislili na "Seks i grad", no izgleda kako radnja nije u potpunosti jednaka. Naime, oni koji su pogledali obje tvrde da u ovoj novijoj ima znatno više vrućih scena.

5. Cable Girls

Ako si ljubiteljica dugometražnih dramskih serija koje se odvijaju u prošlosti onda bih trebala pogledati seriju 'Cable Girls' čija je radnja smještena u daleku 1920-u, a centar zbivanja je novootvorena telekomunikacijska kuća u Madridu. Scenarij prati živote četiriju mladih zaposlenica iste kompanije, a kao to obično biva ispunjen je romantičnim scenama, zakulisnim igrama i komentarom društveno-političkih događanja. PS: ukoliko je već nisi pogledala, utoliko možeš baciti pogled i na seriju 'Velvet' koja na sličnom tragu prati život zaposlenika istoimene robne kuće.

 

 | Autor:

Photo: None

Komentari 0