Life&style 26. studenoga 2017.

Gledanje horora pomaže da izgubiš kilograme!

Getty/Guliver.

Mršavljenje gledanjem horor filmova? Napokon trening po našoj mjeri!

Teško je objasniti zašto bi itko uživao u gledanju filmova kojima je glavni cilj utjerati ti strah u kosti. Vjerojatno je povezano s gladi za adrenalinom. Iz istog razloga uživamo u ljutoj hrani (ili plaćanju računa dva dana nakon roka).

Ali znaš što još? Hororci poriču tvrdnju kako je gledanje filmova pasivna aktivnost koja pridonosi debljanju.
Baš suprotno, gledanjem horor filma možeš  sagorjeti jednaku količinu kalorija kao u polusatnoj šetnji, tvrdi istraživanje provedeno na Sveučilištu Westminster. Naime, gledanjem 90-minutnog hororca sagorjet ćeš oko 113 kalorija - otprilike jednu manju čokoladnu pločicu.

via GIPHY


Koga onda briga za sve drugo što provociraju poput učestalih hiperventilacija i povremenog skakanja s kauča u scenama za koje si točno znala da će se dogoditi. Ako je ovo stvarno istina, mislim da ćemo bez problema prebroditi i sve one blaže traume i probleme sa spavanjem jer hej, bit ćemo mršave!

Horor filmovi koji su najučinkovitiji u gubitku kalorija upravo su oni s najviše takozvanih "jump-scareova" odnosno scena zbog kojih ti srce lupa brže, a zdjela s kokicama leti u nepovrat. "Kad se puls počne ubrzavati, a krv brže počne kolati žilama, tijelo počinje osjećati nalet adrenalina", objašnjava dr. Richard Mackenzie, psiholog na sveučilištu."Upravo je to ispuštanje adrenalina, proizvedeno kratkim eksplozijama intenzivnog stresa (u ovom slučaju izazvanog strahom), to što smanjuje apetit, ubrzava bazni metabolizam i sagorijeva veću količinu kalorija."

via GIPHY

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver
Loša je vijest ta da učinak definitivno neće imati smisla ako ćete se istovremeno utapati u ogromnim količinama slatkiša i masnih kokica tijekom trajanja filma. Istraživanje se odnosi samo na one koji će film gledati bez unošenja ikakvih novih kalorija. 

Možda vas zanima... Nevjerojatno: Jesi li znala da OVO troši kalorije?! Rubrika Life&style Life&style
No, pitanje koje nas sve zanima najviše, od kojeg ćemo to filma sagorjeti najviše kalorija? Pa, najstrašniji film prema broju izgubljenih kalorija pokazao se slavni The Shining s čak 184 izgubljenih kalorija. Sljedeći na popisu je Jaws sa 161 kalorijom, a odmah iza njega nalazi se The Exorcist s i dalje impresivnih 158. Ostali slavni horor filmovi vrijedni spomena su Alien, Saw, A Nightmare on Elm Street, Paranormal Activity, The Blair Witch Project, The Texas Chainsaw Massacre i neizostavni [Rec].

Pa, ako ovo znači da filmski maraton i službeno možemo ubaciti u kategoriju sporta, gdje se mogu potpisati?

Komentari 0