Life&style

Stručnjaci vjeruju da "male pobjede" dovode do sreće. Evo kako teoriju provesti u djelo...

  • U vrijeme izolacije ne smijemo zaboraviti i na mentalnu higijenu koja će nam donijeti trenutnu sreću i zadovoljstvo 
  • Za uspostavljanje što pozitivnije perspektive u životu mogu pomoći i savjeti Mikea Buchanana, predstavnika tzv. pozitivne psihologije
  • Svakako ne zaboravi primijetiti svoje male pobjede koje možeš podijeliti s drugima i tako ih inspirirati

Gorak je okus koktela kojeg nećeš ovo ljeto popiti na nekoj egzotičnoj obali kako si možda planirala s prijateljima? Moraš se oprostiti i s dugoočekivanim koncertima ili odgoditi susrete s ljudima koje si s nestrpljenjem iščekivala? Vjerojatno je puno planova palo u vodu otkako su nas pogodile mjere uzrokovane epidemijom. No promjenom rutine i ograničavanjem kretanja nije ostalo samo žaljenje za neispunjenim željama, već su se u naše rutine uvukli nepoželjni stanovnici - pritisak i stres

Možda vas zanima Budi junakinja svoje priče, a s nama podijeli svoje male pobjede i poveži se s drugima Rubrika Life&style Life&style

Nastala situacija predstavlja ugrozu i našem mentalnom zdravlju, a jedna od najprimjerenijih stvari kojem možemo odmah učini jest nepotiskivanje emocija. Stručnjaci, poput psihologinje Jasminke Sabol Mužinić, savjetuju kako je najvažnije napraviti prvi korak - postaviti ispravnu perspektivu, jer svaka situacija, koliko bila loša, ima određeni smisao. 

Za to će nam trebati malo truda, no tako ćemo uspješnije doskočiti izazovu ove situacije i spremnije dočekati povratak u rutinu na kakvu smo naviknuli. U vrijeme propisane karantene tako je vrlo važno isplanirati osobnu i obiteljsku rutinu te je svjesno prakticirati. 

 | Autor: 24sata 24sata

Ova rutina vjerojatno će se sastojati od malih koraka, ali upravo su oni ti koji će svaki naš dan obojati pobjedom. Zato, ne zaboravi svaki dan obratiti pažnju na jednu ili dvije stvari kojima si zadovoljna, a za uspostavljanje što pozitivnije perspektive i uočavanje malih pobjeda u životu može ti pomoći pet savjeta Mikea Buchanana, predstavnika tzv. pozitivne psihologije.

1. Ograniči vrijeme pred ekranima

Više nego ikad povezuju nas brojni sadržaji koji mediji neumorno plasiraju. Među njima je i mnoštvo stresnih sadržaja koji ti neće previše pomoći u informiranju, a mogli bi narušiti tvoje mentalno zdravije. Zato bi najbolje bilo da konzumiranje vijesti i sadržaja s društvenih mreža ograničiš na jednom dnevno. Ne zabravi i ugasiti notifikacije. 

2. Prakticiraj zahvalnost domom i obitelji

Sigurno postoje barem tri stvari na kojima možeš biti zahvalna u jednom danu. Nekima će to biti užitak u omiljenom jelu, dok će se drugi osjećati blagoslovljeno kada ugledaju djetetov osmijeh. Primijetiti ove stvari i biti zahvalan na njima poznat su način poboljšavanja generalnog zadovoljstva životom. Listu svoje tri stvari na kojima si zahvalna možeš podijeliti i sa svojim ukućanima. 

 | Autor: 24sata 24sata

3. Sjeti se napraviti pauzu

Rad od doma često postavlja zamku koja može narušiti granicu između radnog i slobodnog vremena. Zato je jako važno definirati raspored i svakako uključiti pauze između radnih aktivnosti. Vrijeme možeš iskoristi u online ispijanju kavice s kolegicom ili frendicom u kojem ćete pretresti događaje, ali koji nisu vezani za koronavirus. 

4. Podijeli s drugima zadovoljstvo i sreću

Sreća i zadovoljstvo jedina je zaraza koja je u ovom slučajnu poželjna. Zato je slobodno prenesi na  svoje ukućane i stvori pozitivnu atmosferu u svome domu. Potakni razgovore o osjećajima s ljudima kojima si okružena jer potiskivanje emocija može napraviti puno štete.

5. Na raspored uvrsti i nove aktivnosti

Možeš naučiti nove vježbe u jogi, osmisliti kreativno obavljanje kućanskih poslova s djecom ili isplesti šal koji ćeš pokloniti dečku za rođendan. Provedeno zajedničko vrijeme, osjećaj učenja ili uveseljavanje drage osobe uvijek je mala pobjeda

Upravo su male stvari su ono na što ćemo se osvrnuti kasnije u životu i zbog njih osjećati zahvalnost. Veliki planovi u budućnosti mogli bi u potpunosti zakloniti naše male pobjede koje doživljavamo svaki dan, a koje nam zapravo predstavljaju trenutnu sreću  zadovoljstvo. Zastani, osvrni se i uoči svoje male pobjede, a onda ih možeš i podijeliti na malepobjede.24sata.hr i tako inspirirati druge. 

Photo: Freepik

Komentari 0