Gledanje televizije ipak ima pozitivne učinke! Saznaj koji su to!

Svaki događaj koji se tiče televizije uvijek privuče veliku pozornost medija i gledatelja jer se televizijski sadržaji svakodnevno prate i prepričavaju. No o fenomenu televizije ipak se češće govori u negativnom nego u pozitivnom kontekstu. Uglavnom je to zato što smo pred televizorom pasivni, sjedimo i jedemo najčešće lošu hranu ili zato što gledanje televizije stvara iluziju uključenosti u društvene tokove, a zapravo nas iz njih isključuje.

No je li doista tako? Čak se i socijalni psiholozi slažu da se uz televiziju vežu posve pogrešni pojmovi tako da treba ozbiljno promijeniti stav prema tom neizostavnom dijelu našega svakodnevnog života.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ne samo da nije točno da ne radimo ništa dok gledamo televiziju nego ona za nas ima dodatnu vrijednost. Njemačka je znanstvenica Anne Bartsch provela opsežnije ispitivanje o tome što se događa dok gledamo televiziju. Ona se usredotočila na emocionalne dobrobiti gledanja televizije. Zamolila je gledatelje koji su posuđivali filmove u jednoj videoteci da joj rangiraju osjećaje koje u njima izazivaju omiljeni filmovi. Ona je to nazvala emotivnom nagradom za gledanje filmova, pa se tako pokazalo da televizija ima i terapeutski učinak. Među “najcjenjenijim” emocijama koje većina traži kad bira filmove za gledanje jest zabava.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Gledanje odabrana filma dovodi u raspoloženje koje nam najviše odgovara. Odmah nakon zabave, ili zajedno s njom, traži se uzbuđenje jer, kao što je većina izjavila, vole adrenalin koji dobivaju iz filma. Treći razlog zbog kojega gledamo filmove je mogućnost da “postanemo netko drugi”. Baš poput glumaca, i gledatelji “ulaze u lik” s kojim se poistovjete i sužive. No nasuprot tome tu je i mogućnost da osjetimo neke emocije koje nikad ne bismo željeli osjetiti u stvarnosti, a tiču se nepoželjnih ponašanja i situacija. Filmovi također potiču na razmišljanje o raznim aspektima života koji nam nisu bliski, ali postoje, a takva sposobnost filmova i serija svakako je vrlo važna za poticanje razmišljanja i stvaranje stavova. Likovi i zapleti izazivaju empatiju, a kontrolirana tuga koju izazivaju ima katarzičan učinak i podsjeća na važne stvari u životu. A tu je i činjenica koja govori protiv svih dosadašnjih mišljenja o televiziji kao sredstvu otuđenja, a to je da je važna društvena povezujuća karika.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Popularne emisije, filmove i serije prati mnogo gledatelja, o njima se razgovara, pa se tako jačaju i društvene veze. Osim toga situacije iz filmova i serija sve se češće koriste i kao obrasci za pojašnjavanje neke teorije ili metode na učilištima tako da su postali čak i pomoćno obrazovno sredstvo. Gledanje različitih likova u različitim situacijama s distance razvija razumijevanje za drukčije ljude i njihove postupke, a spoznaja da se neke situacije mogu riješiti na više načina mogu potaknuti i gledatelje da primijene sličan model i kad stvarnost počne nalikovati na film.  

Ako želiš blistati i dok gledaš televiziju klikni ovdje

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0