Life&style
Namirnice koje čuvaju zdravlje zuba

Ove prehrambene namirnice su jako dobre za tvoje zube, neke će te sigurno iznenaditi

  • Naravno, svi do sada znaju da slatkiši, slani zalogaji i šećerna gazirana pića nisu dobri za tvoje zube 
  • Međutim, određene namirnice ili pomažu u obnavljanju oslabljene zubne cakline ili sadrže hranjive tvari poput bjelančevina koje mogu ojačati zubnu caklinu prije nego što se istroši
  • Neke su namirnice bolje od drugih u borbi protiv karijesa – otkrit ćemo ti koje

Za zdravlje tvojih zubi najbolje je pobrinuti se da tvoja prehrana uključuje neke od sljedećih namirnica…

Zašto neke namirnice uopće uzrokuju karijes?

Sa znanstvenog stajališta, hrana se dijeli na klase koje uzrokuju karijes (kariogene), nekariozne (kariostatske) i one koje sprječavaju nastanak karijesa (antikariogene). Kariogeni učinak hrane varira ovisno o vrsti, obliku i nutritivnom sadržaju hrane. Konzumacija, zajedno s drugom hranom i pićima, zadržavanje u ustima i učestalost konzumacije također igraju važnu ulogu.

Kariogena hrana sadrži fermentirane ugljikohidrate, a mikroorganizmi uzrokuju stvaranje organskih kiselina u ustima, što uzrokuje pad pH sline ispod 5,5 i ubrzava nastanak karijesa.

Nije dobro prečvrsto četkati zube Možda vas zanima Prejako četkanje uzrokuje mnoge probleme sa zubima i desnima. Kako znati znati četkaš li prejako? Rubrika Life&style Life&style

Kariostatske namirnice su namirnice koje ne pridonose karijesu, ne metaboliziraju mikroorganizme i ne dopuštaju da pH sline padne ispod 5,5 te se smatraju kariostatskim. Konkretno, hrana s visokim udjelom masti te fermentirana hrana s malo ili bez sadržaja ugljikohidrata, kao npr. hrana bogata bjelančevinama (jaja, riba, meso), ulja, hrana bogata vlaknima i polifenoli - osobito sirovo povrće, jabuke i sjemenke ulja - pokazuju kariostatska svojstva.

S druge strane, antikariogena hrana je hrana koja sprječava plak da prepozna hranu koja se kiseli ako se jede prije „zakiseljavanja“ hrane.

via GIPHY

Sir sprječava karijes

Sir se smatra antikariogenom hranom zbog sadržaja kazeina, kalcija i fosfora. Sir također može pomoći u sprječavanju karijesa povećanjem pH vrijednosti oralnog okoliša. Sir, koji se smatra preventivnom hranom protiv karijesa, sadrži ione kalcija i fosfata koji su učinkoviti u sprječavanju karijesa. Kazein koji sadrži također je protein s antikariogenim svojstvima.

Hrskavo povrće i voće

Poznato je da te jedna jabuka dnevno drži podalje od liječnika, a to se odnosi i na stomatologa. Hrskavo povrće i voće samo su neke od namirnica koje svojim visokim udjelom vlakana sprječavaju propadanje zuba, što potiče protok sline u ustima. Stoga će komadić mrkve, celera ili jabuke održavati zube čistima i dobro će se slagati s bogatim glavnim jelom.

Slina koju proizvodiš - osobito s hrskavim povrćem - osigurava da se preostali šećer u ustima očisti slinom prije nego što napadne zdravu zubnu caklinu. Prema „Američkom stomatološkom udruženju“ (ADA), voće poput jabuka bogato je šećerom. Ali, razina vlakana i vode dovoljno je visoka da nadoknadi učinke šećera i nanosi više koristi nego štete tvojim ustima.

via GIPHY

Žvakaća guma s ksilitolom smanjuje karijes

Druga mjera za sprječavanje karijesa je konzumacija zaslađene hrane. Rečeno je da uporaba zaslađivača - osobito ksilitola - u žvakaćim gumama potiče oralnu higijenu povećavajući protok sline. Ksilitol smanjuje nakupljanje naslaga u ustima i može spriječiti da se bakterije zalijepe za plak i površinu zuba.

Ispiranje usta uljem novi je trend: zašto je dobro za zdravlje i koje ulje je za to prikladno?

Prednosti čaja

Fluorid, koji se nalazi u crnom čaju, također ima funkciju inhibicije karijesa. Postoje istraživanja koja pokazuju da nefermentirani zeleni čaj ima najveću antimikrobnu aktivnost u odnosu na ostale fermentirane čajeve. Dokazano je da spojevi u zelenom čaju imaju antibakterijska svojstva i sprječavaju prianjanje bakterija na površinu zuba. Postoje ograničena istraživanja koja pokazuju da redovita konzumacija zelenog čaja smanjuje karijes. Međutim, još uvijek je potrebno više kliničkih i bioloških studija kako bi se potvrdila njegova uloga u prevenciji i liječenju specifičnih patologija.

via GIPHY

Pržena kava i kakao također štite zube od bakterija

Pržena kava djeluje antibakterijski protiv mnogih bakterija. Kakao je također učinkovit protiv bakterija: 6-8 posto suhe težine sjemena kakaovca sastoji se od prirodnih kemikalija u biljkama. Ove prirodne kemikalije stvaraju sredstvo protiv karijesa. Također se kaže da učinak kakaa koji inhibira karijes sprječava prianjanje bakterija na površinu zuba.

Mliječni proizvodi

Ako voliš sir, imamo odličnu vijest za tebe: sir je izuzetno korisna namirnica za tvoje zube. Malomasni svježi kravlji sir ne sadrži puno šećera, ali sadrži bjelančevine i kalcij koji su važni za jaku i zdravu zubnu caklinu. Osim toga, „Journal of General Dentistry“ nedavno je otkrio da konzumiranje svježeg sira aktivno štiti zube od karijesa. U istraživanju u kojem su ljudi jeli svježi sir tri minute, uočeno je da pH usta raste 30 minuta. Nizak pH ukazuje na visoku kiselost, a pH ispod 5,5 povećava rizik od karijesa. Dakle, što je veći pH, manji je rizik od karijesa.

Možda vas zanima Znaš li što će se dogoditi u tvojim ustima ako samo jedan dan preskočiš pranja zubi? Rubrika Beauty Beauty

Naravno, malomasni svježi sir nije jedini mliječni proizvod koji je dobar za tvoje zube. Istraživanje objavljeno u „Journal of the American Dental Association“ otkrilo je da pijenje mlijeka nakon konzumiranja slatkiša također smanjuje količinu plaka na zubima. Mlijeko, glavni sastojak sira, dobar je izvor kalcija koji pomaže u remineralizaciji zuba i minimiziranju karijesa.

Plodovi mora

Riba, jastozi i školjke mogu biti dobri za tvoje zube iz dva razloga… S jedne strane, ti su proizvodi obično izvrstan izvor nemasnih bjelančevina, koji mogu pomoći da se tvoji zubi održe zdravim i snažnim. Drugo, većina morskih plodova sadrži. Taj fluor, poput fluorida koji se dodaje u vodu iz slavine, može pomoći u smanjenju rizika od karijesa.

via GIPHY

Orašasti plodovi i drugi izvori bjelančevina

Čak i ako ne voliš plodove mora ili ih ne možeš jesti zbog alergije, možeš biti sigurna da će raznovrsna proteinska hrana biti dobra i za tvoje zube. Lješnjaci sadrže priličnu količinu bjelančevina, kao i kalcija i fosfora koji pomažu u jačanju zubne cakline. Budući da su lješnjaci hrskava hrana, konzumacija šake lješnjaka dnevno također može smanjiti rizik od karijesa povećanjem proizvodnje sline.
Piletina, jaja i drugo nemasno meso također su dobri za tvoje zube, zahvaljujući bjelančevinama koje sadrže.

Kako ispravno prati zube i koja je četkica najbolja? Stomatolog dr. stom. Perić odgovara na ključna pitanja

Hrana za njegu zuba

Ono što jedeš tijekom dana nesumnjivo može pomoći u zaštiti zuba. Ali, naravno, zdrava prehrana nije zamjena za dobru oralnu higijenu kod kuće. Osim hrane pogodne za zube, obavezno peri zube dva puta dnevno pastom za zube te koristi barem jednom dnevno konac za zube. Također, idealno je otići svom stomatologu dva do tri puta godišnje radi čišćenja zuba i pregleda. Tako može riješiti male probleme prije nego što oni postanu veći.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0