Life&style

Crijevne bakterije redovito se nalaze na četkici za zube!? Pa kako su, zaboga, tamo dospjele?

  • Bljak! Crijevne bakterije na četkici za zube - kako?!
  • Aerosoli ne distribuiraju samo korona viruse po zraku, nego i crijevne bakterije u kupaonici
  • Otkrit ćemo ti kako se to događa i kako možemo spasiti svoje četkice za zube

Četkice za zube trebale bi očistiti i osvježiti naša usta te, prije svega, osloboditi zube od razornih uzročnika karijesa. Ali, sada moramo pripaziti i na to da nam četkice za zube prenose klice i bakterije u naša usta. To ne čudi ako malo razmisliš i znaš da klice vole vlagu i ostatke jela. Međutim, ono što je profesor Dirk Bockmühl sa Sveučilišta Rhein-Waal pronašao na četkicama za zube začuđuje te izaziva, malo je reći, gadljivost.

Mikrobiolog je u laboratoriju pregledao 37 četkica za zube. Otkrio je da se oko četiri milijuna klica nalazi na čekinjama, ali neka otkrića do kojih je došao još su neugodnija od samog broja bakterija.

via GIPHY

Na četkicama za zube pronađene su fekalne klice

Bockmühl je na čekinjama četkica za zube pronašao fekalne klice, tj. crijevne bakterije. To je posebno opasno za ljude s oslabljenim imunitetom. „Ako je na četkici za zube previše fekalnih klica, mogu se razboljeti“, kaže mikrobiolog.

Kako crijevne bakterije dolaze na četkicu?

Kao i kod korone, krivi su aerosoli. Naime, čim se pusti voda u WC školjki, fekalne klice distribuiraju se u sitnim kapljicama po prostoriji - uključujući i četkicu za zube.

Ovo ne treba raditi

Pranje četkice vrućom vodom ili čišćenje vodicom za ispiranje usta ne pomaže, smatra mikrobiolog. A ako koristiš zaštitnu kapicu za četkicu, zapravo pogoršavaš problem, jer se četkica ne suši pod plastičnim poklopcem, a klice se još brže množe.

via GIPHY

Zašto je bolje koristiti dvije četkice za zube

Prema Bockmühlu, jedino što doista pomaže jest lišiti mikroorganizme sredstava za život, tj. ukloniti vlagu. Stoga uvijek ostavi da se četkice dobro osuše ili, još bolje, naizmjence koristi dvije četkice za zube, jer će to produljiti vrijeme sušenja svake četkice. Inače, „Medical Center“ Sveučilišta New York već dugo savjetuje: prije puštanja vode zatvori poklopac zahoda, tako da se aerosolni oblak ne širi ni po prostoriji.

Koliko često treba mijenjati četkicu za zube?

Trebala bi promijeniti četkicu za zube najmanje svaka tri mjeseca. Svatko tko je imao neku infekciju trebao bi je odmah nakon toga zamijeniti, jer inače postoji rizik da te nakupljene bakterije zaraze i drugi put, tvrdi Bockmühl. Dodatni savjet: ne držite svi četkice u istoj čaši. Naime kad se četkice drugih ukućana dodiruju s tvojom isto se šire virusi i bakterije.

via GIPHY

Jesu li bambusove četkice za zube „više higijenske“?

Ne! Premda se oglašava antibakterijski učinak bambusa, bakterijsko opterećenje se ne razlikuje od onoga s plastičnih četkica za zube. Čak su sklonije plijesni, jer se čekinje ne mogu „zavariti“ u glavi četke. To stvara šupljine u kojima se može lakše stvoriti plijesan. Zbog toga je pažljivo sušenje osobito važno za četkice od drva i bambusa. 

 

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirala je Antonija Blaće

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Shutterstock

Komentari 0