Moda

Što desni otkrivaju o tvom zdravlju? Njihovo je stanje vrlo važno, i to ne samo za zube

  • Imaš problema sa zubnim mesom? Crvene i osjetljive desni mogu nastati iz više razloga
  • Ako su bolne, krvare ili su blijede boje to može biti indicija da se u tijelu nešto loše događa
  • Infekcija, gljivice, loša prehrana, lijekovi - zubno će meso pokazati da nešto nije u redu

Naše desni su te koje "nose" zube čineći ih čvrstima, no njihovo zdravlje ima mnogo dalekosežniji učinak - utječe na cijelo naše tijelo. Zdrave desni ružičaste su boje i čvrste su na dodir. Ne krvare kada ih četkamo dok peremo zube ili čistimo zube koncem. Naravno, ovo ćemo najlakše primijetiti i jasni su znakovi za uzbunu. A o zdravlju ne samo zubi nego cijele usne šupljine moramo brinuti najbolje što možemo, zar ne?
Evo što desni otkrivaju o tvom zdravlju…

Možda vas zanima Zubari su napokon riješili raspravu o tome treba li prati zube prije ili nakon doručka Rubrika Life&style Life&style

Zdrave desni

Je li tvoje zubno meso zdravo, možeš prvenstveno utvrditi po njegovoj boji koja mora biti lijepo ružičasto. Naime, to je znak da su desni dobro opskrbljene krvlju, ali da nema neugodne iritacije. Osim toga, čvrsto prijanjaju uz zube, a niti te ne bole - ni kad pereš zube ili dodiruješ desni. Ovi znakovi pokazatelj su da je stanje u usnoj šupljini dobro.

via GIPHY

Upala zubnog mesa

Međutim, ako nešto nije u redu s tvojim zubnim mesom, to se obično manifestira kao upala. Možeš je prepoznati po crvenim mrljama i osjetljivim desnima. Upala desni može imati nekoliko razloga…

1. Infekcija

Određene vrste virusnih infekcija prvenstveno zahvaćaju desni. Dakle, ako imaš upalu, a primijetiš i laganu temperaturu, trebala bi hitno posjetiti liječnika. Infekcija uzrokovana virusom herpesa također može uzrokovati upalu zubnog mesa.

2. Prehrana

Upala zubnog mesa također može biti posljedica loše prehrane. Dakle, ako ne unosiš dovoljno kalcija, vitamina B ili vitamina C, dolazi do brže upale u ustima. Stoga češće jedi naranče i povrće ako želiš učiniti nešto dobro za svoje desni.

via GIPHY

3. Lijekovi

Nuspojava mnogih lijekova je da smanjuju proizvodnju sline koja normalno vlaži usta. To također može lakše dovesti do gingivitisa, odnosno upale zubnog mesa. Ako uzimaš lijekove i primijetiš upalu, posjet liječniku je dobra ideja. Naime, u većini slučajeva postoji alternativa svakom lijeku koji je manje štetan za zubno meso.

Možda vas zanima Želiš blistav holivudski osmijeh? 6 trikova da tvoji zubi djeluju bijelo iako to nisu Rubrika Beauty Beauty

4. Gljivice

Gljivične infekcije također se mogu primijetiti na desnima. Može doći do upale desni, osobito kada se gljivice stvaraju u želucu ili crijevima. Najčešće se ove gljivične bolesti mogu primijetiti jedino preko zubnog mesa. Primjer je stomatitis, bolna upala usne šupljine (naziva se još i „truljenje desni“) koji se javlja kada određena vrsta gljivica, koja se inače nalazi u ustima, izmakne kontroli i formira lezije.

Photo: None

Komentari 0