Life&style
Mislav Perić dr.med.dent.

Kako ispravno prati zube i koja je četkica najbolja? Stomatolog dr. stom. Perić odgovara na ključna pitanja

Odmalena slušamo koliko je važna briga o zubima i nerijetko je uzimamo zdravo za gotovo. Ako je dentalna njega i vama ritual o kojem ne razmišljate previše, preporučujemo vam da pročitate savjete stomatologa dr.stom. Mislava Perića o tome kako odabirom pravih proizvoda i ispravnom njegom možete imati zdrave zube i blistav osmijeh. Sve što vam treba kako biste primijenili ove savjete možete do kraja ožujka potražiti u svom dm-u i u dm online shopu  i pri tom ostvariti 15x više bodova dm active beauty.

  • Koji proizvodi su neophodni u svakodnevnoj oralnoj higijeni za očuvanje zdravlja zuba i desni?

Temeljna sredstva oralne higijene su četkica, konac i pasta za zube. Sve ostalo, tuš, vodice, tablete za otkrivanje plaka i slično nadopuna su kvalitetnom održavanju zdravlja zuba.

  • Koliko puta dnevno i koliko vremenski treba četkati?

Zube treba prati minimalno 2 puta dnevno, ujutro i navečer obavezno, a tijekom dana prema potrebi, ovisno o obrocima koji sadržavaju hranu koja pogoduje nastanku karijesa.

  • Kako smo došli do vremena od minimalno 2 minute za pranje zuba?

Ako podijelimo usnu šupljinu na 4 dijela, smatramo da je dosta tridesetak sekundi četkanja po jednom kvadrantu. Tako dolazimo do 2 minute za cijela usta.

  • Kako rasporediti to vrijeme? 

Potrebno je obratiti pažnju da temeljito očistimo sve zube, i prednje i zadnje, te vrijeme rasporediti ujednačeno, a se ne samo bazirati na prednje zube, one koje vidimo. Zubi se peru temeljito i sa svih strana odnosno potrebno je očistiti sve zubne plohe i sve zube.

  • Kojoj vrsti četkica za zube biste dali prednost?   

Prema zadnjim istraživanjima definitivnu prednost imaju električne četkice zato što temeljitije čiste zube. Neke  imaju ugrađen timer i kontrolu pritiska,  a postoje čak i mobilne aplikacije za praćenje čišćenja.

  • Na raspolaganju su nam dostupne razne interdentalne četkice. Koja je njihova svrha i možemo li to što one rade napraviti nekom četkicom za zube (i kojom)?

Klasičnom  četkicom možemo očistiti veći dio zuba, ali površine između zuba ne možemo očistiti bez upotrebe konca za zube ili interdentalnih četkica. Ta površina zuba jako često strada od karijesa i jako je bitno održavati ju čistom. Kod osoba koje imaju protetske nadomjestke ili ortodontske aparatiće jako je bitna upotreba interdentalnih četkica koje se odabiru prema veličini raspoloživog prostora.

  • Interdentalna četkica ili zubni konac? Treba li ih koristiti prije ili poslije pranja zuba?  

Definitivno i jedno i drugo, premda konac ima prioritet i naravno koristiti ga nakon jela. Interdentalne četkice koristimo kada imamo šire prostore između zuba, prikladne za prolaz četkice ili kod fiksnih ortodontskih aparatića kao i kod raznih protetskih nadomjestaka.

  • Na što moramo paziti prilikom upotrebe zubnog konca i koliko ga često treba upotrebljavati?

Konac za zube je jako bitno pomagalo u održavanju higijene usta. Trebalo bi ga upotrebljavati svaki dan kako bismo uklonili ostatke hrane ostane između zuba, a konac je jedini adekvatan način da očistimo to područje. Treba ga koristiti nježno, pazeći da pretjerano ne iritiramo zubno meso.

  • Je li oralni tuš adekvatna zamjena zubnom koncu/interdentalnim četkicama ili nadopuna njezi i zašto. Koliko ga često treba upotrebljavati?

Oralni tuš je dobro pomagalo za oralnu higijenu pogotovo kad imamo krunice ili mostove u ustima jer zaista temeljito čisti područja nedostupna četkici. On posjeduje spremnik za vodu u koji možemo dodati neki oralni antiseptik kako bi dodatno spriječili razvoj bakterija u ustima.

  • Može li vodica za ispiranje usta zamijeniti klasično četkanje. Je li ona zamjena kada nismo u prilici oprati zube ili nadopuna?

Sama vodica za usta nije dovoljna za održavanje oralne higijene, ali kad nismo u mogućnosti oprati zube, korištenjem vodice barem malo kontroliramo količinu bakterija odgovornih za nastanak karijesa.

Photo: dm.hr