Life&style
Nije dobro prečvrsto četkati zube

Prejako četkanje uzrokuje mnoge probleme sa zubima i desnima. Kako znati znati četkaš li prejako?

  • Višestruke plombe, implantati, operacije čeljusti, povlačenje desni, karijes, bol... 
  • Osim "emocionalnih boli" i financijsko ulaganje u zube je veliko, a mnogi se problemi mogu spriječiti. Ili uzrokovati, ovisno kako gledaš
  • Stoga je važno stalno naglašavati važnost pranja zuba te čišćenja koncem i interdentalnom četkicom – ali, na pravilan način! 

Povlačenje desni ili recesija gingive je povlačenje ili smanjenje ružičastog, spužvastog tkiva (poznato kao gingiva) koje pokriva i štiti korijene naših zuba, sve više ih izlažući štetnim bakterijama. Recesija gingive ne samo da ima kozmetičke posljedice - ona je srž izreke „nagrizao ju je zub vremena“, koja se koristi da ukazuje na to da netko izgleda staro - nego može povećati nakupljanje plaka, eroziju zuba i osjetljivost.

Prema istraživanju iz 2003. godine, gotovo polovica svih odraslih osoba u svijetu u dobi od 18 do 64 godine ima određeni stupanj povlačenja desni (taj broj naraste do 88 posto za odrasle osobe starije od 65 godina). Primjerice, u SAD-u 47 posto odraslih osoba starijih od 30 godina ima neki oblik bolesti desni (koji se naziva i parodontitis), a koja uzrokuje ne samo recesiju gingive, nego i otečeno i osjetljivo tkivo desni, krvarenje u ustima, bol tijekom žvakanja i apscese.

Ali kako bi se mogla dogoditi recesija gingive ako imamo super četkicu i rijetko preskačemo čišćenje zuba koncem? Kad bismo pitali svog zubara, dobili bismo sljedeći odgovor: „Čistiš li i pereš zube doista čvrsto i jako?“

Crijevne bakterije redovito se nalaze na četkici za zube!? Pa kako su, zaboga, tamo dospjele?

Ako googlaš „prejako četkanje“ (pokušaj na engleskom), pojavit će se mnoštvo akademskih istraživanja, pojedinačna web mjesta za stomatološku praksu i blogovi tvrtki s četkicama i zubnim pastama, koji upozoravaju na opasnosti prejakog četkanja. Mnogi nude sljedeći savjet: upotrijebi četkicu s mekanim čekinjama i drži je pomoću samo dva ili tri prsta ili nedominantnom rukom. 

via GIPHY

Znaš li što će se dogoditi u tvojim ustima ako samo jedan dan preskočiš pranja zubi?

Doktor James G. Wilson, predsjednik Američke akademije za parodontologiju (AAP) - parodontologija je grana stomatologije koja se fokusira na liječenje struktura oko zuba, upale usne šupljine i izvođenje implantata - tvrdi: „Postoji tanka linija između prejakog četkanja i neuklanjanja bakterija koje trebaš ukloniti, što te čini osjetljivijom na šupljine i na bolesti desni.“ Drugim riječima: cilj je pametnije četkanje, a ne nužno i mekše.

Prejako četkanje jedan je od mnogih uzroka problema sa zubima i desnima

Osim pretjeranog četkanja, mnogi drugi faktori pridonose trošenju naših zuba i zubnog mesa: genetika, prehrana, pristup njezi, pa čak i ortodontski tretmani. Doktor Wilson objašnjava: „Prekomjerno agresivno četkanje sigurno može nanijeti neku štetu, ali osobno mislim da se previše okrivljuje za to.“ Ako ste ti i tvoji roditelji imali puno problema sa zubima, možda ne bi bilo loše pitati svog zubara ako tvoji rendgenski snimci i pregledi pokazuju tanje kosti i slabije tkivo desni. Ako je to tako, svakako bi trebala ozbiljnije razmisliti o prekomjernom četkanju, jer je to jedna od rijetkih stvari koju možeš kontrolirati kad je riječ o sprječavanju povlačenja desni, bolesti desni i propadanja zuba.

via GIPHY

Četkice s mekanim čekinjama uklonit će najviše plaka - ali mogu uzrokovati i veću štetu

Četkice s mekanim čekinjama nisu najbolje, jer su nježne prema zubima i desnima; preporučuju se jer im veća fleksibilnost omogućuje pokrivanje veće površine i zadržavanje više paste za zube. Ova fleksibilnost također znači da do bakterija ispod linije desni dolaze bolje od četkica s krutijim dlačicama.

Možda vas zanima Što desni otkrivaju o tvom zdravlju? Njihovo je stanje vrlo važno, i to ne samo za zube Rubrika Moda Moda

Njihova sposobnost zadržavanja više paste za zube, međutim, jedan je od razloga zašto bi možda trebala obratiti pažnju na abrazivnost svoje marke paste za zube kod kuće. Neki znanstvenici upozoravaju da abrazivnije paste za zube mogu nagrizati caklinu i podložno tkivo (nazvano dentin) koje, kad su izložene, dovode do povećane osjetljivosti. Drugi stručnjaci inzistiraju na tome da su sve dostupne paste za zube sigurne. Malo abrazivnosti u zubnoj pasti za uklanjanje naslaga je OK, osim ako tvoji zubi već imaju značajna trošenja. Izbjeljujuće paste za zube obično imaju najvišu razinu abrazivnosti.

via GIPHY

Imaj na umu i da je abrazija, zbog stranih materijala poput četkica i zubne paste, samo jedan od tri načina na koji gubimo caklinu. Atricija se događa kada se zubi trljaju jedni o druge, prvenstveno stiskanjem i brušenjem, a eroziju uzrokuju prehrambeni čimbenici i čimbenici okoliša, poput konzumiranja kisele hrane i pića, izloženosti našoj slini i želučanoj kiselini te onečišćenja sa zagađenih radnih mjesta. Ako voliš citrusno voće i sokove ili svakodnevno piješ gazirana pića, razmisli o smanjenju ili, barem, određivanju vremena četkanja kako bi ograničila potencijalnu eroziju.

Također nemoj zaboraviti zamijeniti četkicu novom svaka tri do četiri mjeseca, jer stare i istrošene četkice uklanjaju manje naslaga i mogu udomiti bakterije i viruse.

Električne četkice za zube imaju senzore pritiska koji pokazuju ako previše četkaš

„Veliki sam pobornik električnih četkica“, kaže dr. Wilson, „jer ako pravilno upotrebljavaš električnu četkicu za zube, ne koristiš pokret za ribanje s njom.“ Sve što trebaš je držati četkicu mirno i voditi je duž linija zuba i desni, puštajući četkici da obavi ostatak posla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Pig Hero (@thepighero)

Čak i ako ribaš, mnoge električne četkice sada imaju senzore pritiska koji se pale ili stvaraju buku ako previše pritišćeš. Premda ove četkice koštaju više od ručnih, uklanjaju i više naslaga. Kako je rekao dr. Wilson: „Električna četkica za zube vjerojatno je vrlo malo ulaganje naspram troškova nekih stomatoloških usluga.“ Svakako odaberi glave s mekanim čekinjama i, kao i kod ručnih četkica, zamijeni ih svaka tri ili četiri mjeseca.

I za kraj savjetuje: „Ne odgađaj rutinske posjete zubaru. Odgađanjem preventivne skrbi rastu rupe na zubima, a u konačnici u džepovima!“ 

Photo: Shutterstock

Komentari 0