Beauty

Znaš li što će se dogoditi u tvojim ustima ako samo jedan dan preskočiš pranja zubi?

  • Naša higijena uvelike utječe na zdravlje, peremo ruke kao da se pripremamo za operaciju (posebice sada), ali što je sa oralnom higijenom?
  • Ako je jedna od navika u kojoj zabušavaš četkanje zuba, vrijeme je da se vratiš u svakodnevicu četkanja barem tri puta dnevno
  • Nedavno istraživanje pokazalo je da samo jedan dan bez pranja zuba značajno utječe na naše oralno zdravlje

Jesi li znala da samo jedno preskakanje pranja zubi može naštetiti tvome zdravlju? Nedavno istraživanje zapravo potvrđuje ono što Američko udruženje zubara godinama sugeriraju.

Možda vas zanima Voće koje izbjeljuje zube: Ove tri vrste voća učinit će tvoje zube bjeljima Rubrika Life&style Life&style

U zdravim ustima dobre bakterije održavaju loše bakterije u balansu, objašnjava. Ali loše bakterije počinju svladavati dobre bakterije iznenađujuće brzo. "Plak koji uzrokuje gingivitis može se nakupiti i postati destruktivan u roku od četiri do 12 sati nakon četkanja."

 | Autor:

Ali što zapravo ta loša bakterija radi? "Ono što se događa jest da se loša bakterija satima gnoji u ustima i izjeda ostatke hrane i ostatke koji su vam ostali u ustima zbog nečetkanja", kaže Sonia Kohli, kozmetička stomatologinja iz New Yorka. Ah, "gnoji." Nije pridjev koji želimo koristiti u odnosu na naša usta. Bakterije također oslobađaju kiseline koje pojačavaju karijes, a mogu uzrokovati bolesti desni ako dugo ne opereš zube.

Dobra vijest je da se početno nakupljanje naslaga koji se nakupio 24 sata lako uklanja pravilnim četkanjem i zubnim koncem.

Možda vas zanima Zubari su napokon riješili raspravu o tome treba li prati zube prije ili nakon doručka Rubrika Life&style Life&style

Recimo da se nekako nađeš na cjedilu bez četkice za zube. Ne gubi nadu, jer postoji nekoliko radnji koje možeš poduzeti ako znaš da neko vrijeme nećeš moći prati zube. Doktor Vanstrom kaže da kad zaboravi spakirati četkicu na putovanje, stvarno dobro opere ruke i riba zube prstom, a zatim ispere vodicom za ispiranje usta. (Zasigurno nam se dogodilo kada shvatimo da smo zaboravile četkicu za zube netom prije spavanja kod prijateljice - barem o tome imamo predodžbu kako se radi.) Doktorica Kohli dodaje da upotreba konca i vodice za ispiranje usta također može pomoći riješiti se bakterija u ustima.

via GIPHY

U ovom trenutku nikada ne bi trebala prati zube, tvrde stomatolozi, a često to radimo

Ako znaš da će neko vrijeme proći bez pranja zuba, stručnjaci savjetuju da jedeš povrće - što hrskavije to bolje, jer što je hrskavije to je manja vjerojatnost da će se zalijepiti za zube. Potrudi se izbjegavati i šećer. Kaže i da možeš prigristi malo sira (najbolja vijest ikad), jer pomaže ustima da proizvode slinu, a slina pomaže u sprečavanju karijesa. Žvakaća guma bez šećera je još jedna opcija koja pomaže povećati proizvodnju sline. Ali upamti: ništa ne zamjenjuje dobru četkicu za zube.

Photo: Shutterstock

Komentari 0