Life&style
Ispiranje usta uljem

Ispiranje usta uljem novi je trend: zašto je dobro za zdravlje i koje ulje je za to prikladno?

  • Detoksikacija tijela, manji zadah i, povrh toga, bjelji zubi…
  • O oralnom ulju, to jest ulju za ispiranje usne šupljine, trenutačno se naveliko priča kao o čudotvornom sredstvu
  • Što se zapravo sve krije iza tog novog trenda?

Ispiranje usta uljem (mućkanje ulja u ustima), poznato i kao „oil pulling“, privuklo je veliku pažnju posljednjih godina i osvojilo je mnoge obožavatelje, osobito korisnika organske/prirodne kozmetike. Pogledali smo što ovaj ayurvedski ritual doista može učiniti, kako ga možemo integrirati u svoju rutinu njege usta i koja su ulja za to najprikladnija.

Odakle dolazi metoda ispiranja usne šupljine uljem?

Mućkanje ulja u ustima nije novi izum, nego stari tradicionalni lijek. Ova se praksa stoljećima koristi u Indiji i Južnoj Aziji i smatra se holističkom metodom koja se temelji na ayurvedskim principima. Ispiranje usta uljem ili mućkanje ulja poboljšava zdravlje zubi i liječi razne bolesti koje nastaju u ustima.

via GIPHY

Osim toga, kaže se da metoda ima niz drugih prednosti: od izbjeljivanja zuba do zdravijih desni do detoksikacije - puno poremećaja u našem tijelu nastaje zbog taloženja toksina u organizmu, a način da ih se riješimo je upravo mućkanje ulja u ustima. Također se kaže da mućkanje ulja u ustima može čak pomoći u ublažavanju boli i liječenju smrtonosnih bolesti (ne bismo sada tome pridavali previše pažnje...).

Kako djeluje ispiranje usta uljem?

Ispiranje usta uljem najbolje je napraviti ujutro odmah nakon ustajanja, dok još nisi ništa pojela ili popila. Nakon toga trebaš oprati zube. Uljna terapija provodi se isključivo hladno prešanim i nerafiniranim uljima. Preporučuje se suncokretovo ili sezamovo ulje, no sudeći po brojnim svjedočanstvima iz prakse, možete se poslužiti i maslinovim ili bilo kojim drugim hladno prešanim i nerafiniranim uljem. Također, možeš i kupiti ulje namijenjeno baš za ispiranje usta. Npr. u dm-u za 34,90 kuna prodaje se ulje obogaćeno okusom metvice.

Možda vas zanima Preskakanje ovog koraka pri pranju moglo bi ti pozitivno utjecati na bjelinu tvojih zuba Rubrika Life&style Life&style

Dakle, stavi žlicu ulja u usta i mućkaj ga po ustima nekoliko minuta (maksimalno 20). Preporuka je da ulje ispljuneš kad osjetiš da se promijenila njegova gustoća. Također možeš pokušati provući ulje kroz zube kako bi doseglo i razmake između zuba. Važno je da ulje nakon toga ne progutaš, nego ga ispljuneš (idealno u rupčić koji zatim odložiš u kantu za smeće). Zatim isperi usta mlakom vodom i operi zube kao i obično.

via GIPHY

Osjećaj ulja u ustima nije toliko čudan kao što možda strahuješ na prvi pogled, a osobito zahvaljujući različitim okusima ulja poput mente ili limunske trave. Ispiranje se lako podnosi i navikavamo se vrlo brzo. Ako misliš da nemaš vremena za dodatni korak u jutarnjoj rutini, ne brini: ispiranje uljem može se obaviti „usput“ (bilo pod tušem, u WC-u ili dok si spremaš stvari za posao). Tretman uljem ostavlja usta svježima, ali ipak ne bismo trebali preskočiti pranje zuba.

Photo: Shutterstock

Komentari 0