Life&style

Kako preživjeti svoje novogodišnje odluke ako imaš problem s percepcijom vlastitog tijela

  • Događa li ti se da duboko u sebi nisi zadovoljna izgledom vlastitog tijela?
  • Siječaj je u tom slučaju često najteži mjesec - nakon svih hedonističkih dana tijekom blagdana
  • Evo nekoliko strategija koje će ti pomoći da se i u siječnju osjećaš dobro

Što ako si nisi pozitivna kad je tvoje tijelo u pitanju? Pokušavaš biti nježna prema samoj sebi, ne paničariš jer jedan dan nisi vježbala, ne brojiš kalorije jer si se natjerala da ne živiš drugačije od ostalih, no ipak negdje u sebi skrivaš mali tjelesni dismorfni poremećaj, negdje duboko u sebi nikad nisi zadovoljna izgledom vlastitog tijela.

Možda vas zanima Jesi li ikada morala birati između karijere i obitelji? Evo što o tome misle ove žene Rubrika Life&style Life&style

Siječanj je za ljude s tom vrstom poremećaja - kad svoje tijelo nikad ne vide dovoljno savršenim, vitkim - možda i najteži mjesec. Evo nekoliko strategija koje će ti pomoći da se i u siječnju osjećaš dobro.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

1. Blokiraj unaprijed sve što bi te moglo deprimirati

Ako osjećaš da te nerviraju sve one vitke žene koje po društvenim mrežama objavljuju kako su počele vježbati 1. siječnja i jedu izrazito zdravu hranu bez ugljikohidrata, blokiraj ih na neko vrijeme. Ne moraš to gledati ako te uznemirava.

Možda vas zanima Kineski horoskop za 2020. – evo kako će ti izgledati godina štakora Rubrika Life&style Life&style

2. Pronađi neki hobi koji nije povezan s vježbanjem i i zgledom.

Možda šivanje? Satovi pjevanja? Pletenje? Nije važno koliko ćeš se dugo time baviti, no siječanj je dobro provesti s nečim novim što će ti odvratiti pažnju od tijela i pravih ili umišljenih problema koje vidiš.

3. Pokušaj naći cilj za 2020. koji nije povezan s jelom

Možda želiš na neko putovanje? Donesi odluku da ćeš svaki mjesec ostavti nešto novca sa strane. Planiraj sovje putovanje detaljno, čitaj o toj destinaciji, no nemoj da je povezana s polumaratonom, planinarenjem, mršavljenjem, oblikovanjem idealnog tijela. Sve je bolje nego da opet neprestano razmišljaš o tome što si pojela.

Možda vas zanima U 2020. zaboravi na ovih 10 mitova o zdravoj prehrani, izgleda da više ne vrijede Rubrika Life&style Life&style

4. Pronađi neku tjelovježbu koja nije kompetitivna

Pronađi glazbu koja te potiče na ples i napravi si playlistu. Pleši svaki dan. Ili se dogovori s prijateljicama za šetnju po gradu, trgovinama. Nemoj se opterećivati koliko brzo ćeš doći u formu. Forma je nešto što stječemo kroz duži period, ne moraš baš u siječnju svaki dan trčati po mrazu.

5. Ne rukovodi se onim što rade drugi

Ako tvoji prijatelji pretjeruju s hranom i pićem svaki put kad izađu, ti ne moraš. Nemoj dopustiti da te netko tjera da jedeš više ili manje nego što želiš. Svoje odluke o hrani drži u sebi i nemoj od njih odustajati. Ako tvoja prijatlejica naručuje nezačinjenu salatu bez ulja jer je na dijeti, ti ne moraš. Pokušaj držati pod kontrolom svoje odluke.

Možda vas zanima Početak 2020. donijet će predstavnicima ova 3 znaka novu ljubav, ali neki moraju biti oprezni Rubrika Love&Sex Love&Sex

6. Nemoj hranu dijeliti na dobru i lošu

Neki obroci uvijek su zdraviji od drugih, no nemoj se time previše opterećivati. Nije hrana zla, dobra ili loša, ona je hrana i nemoj je tipizirati tako da te to opterećuje. Slatkiši su ukusni, ali krcati kalorijama. Vitamine uglavnom dobijamo iz povrća i voća. Grahorice su zdrave jer su vlaknaste i čiste crijeva. Drži se činjenica, ne etiketa.

Zapamti, nije tvoj cilj da druge uvjeriš kako si u pravu, kako su svi tvoji odabiri savršeni, a drugi griješe. Tvoj je cilj da se ne opterećuješ hranom i izgledom do te mjere da kupuješ svaku ludost za mršavljenje koja se pojavi na tržištu i piješ laksative. Sve što je nezdravo nije ti prijatelj. To odbaci!

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0