Beauty

10 beauty tajni egipatskih ljepotica: stare su 5000 godina - i još uvijek djeluju!

  • Drevni su Egipćani ljepotu obožavali pa su tadašnje žene znale mnoštvo trikova o njezi tijela 
  • Otkrile smo koje su to sastojke prije gotovo 5000 godina drevne dame nanosile na svoju kožu i kosu
  • I vjeruj, djeluju, a što je najbolje mnogi se kriju i u tvojoj kuhinji

Već znamo da je Kleopatra obožavala kupke od magarećeg mlijeka i da su Egipćanke koristile ugljen kako bi iscrtale slavne mačje oči, ali i nekoliko sasvim uobičajenih namirnica ove su ljepotice koristile umjesto hrpe beauty proizvoda koji se nama danas nude iz kozmetičke industrije.

Kao veliki obožavatelji šminke i parfema, Egipćani su ljepotu izuzetno cijenili pa su tako svoje "kozmetičke" tajne često izjednačavali s magijom. Otkrile smo koje su to sastojke prije gotovo 5000 godina drevne dame nanosile na svoju kožu i kosu i zašto bi njihovi trikovi savršeno djelovali i danas. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

1. Ulje badema, ricinusa i ružmarina te maslinovo ulje

Posebnu su pažnju žene Egipta posvećivale kosi pa su na nju nanosile ulje badema i ricinusa, a kako bi potaknule rast kose koristile su ulje ružmarina. Od maslinovog bi ulja radile maske za kosu kako bi im bila snažnija i nahranjena. Osim toga, maslinovo ulje i mlijeko koristile su kao hidratantnu kremu.

2. Morska sol

Morska sol bila je jedna od najpopularnijih beauty tajni staroga Egipta. Naime, putnici bi je donosili iz Mrtvoga mora, a žene bi je koristile kao piling kako bi im koža bila nježnija i svjetlija.

Možda vas zanima O ovim sramotnim beauty trikovima bolje je šutjeti (ali djeluju!) Rubrika Beauty Beauty

3. Med (i mlijeko)

Već dobro poznata tajna predivne Kleopatre, med i mlijeko bili su omiljeni beauty sastojici žena iz visokih krugova društva. Dok je Kleopatra u takvim kupkama uživala, druge su žene posezale za nešto jednostavnijim trikom - nanosile bi ovu smjesu na lice poput maske ili je samo koristile kao piling za tijelo. Osim toga, medu bi ponekad dodale i nekoliko bobica grožđa kako bi ujednačile i lagano posvijetlile ten kože. Sastojke bi pomiješale, nanijele na kožu i ostavile da djeluje nekoliko minuta.

4. Soda bikarbona

Jesi li znala da je i soda bila sastavni dio tada uobičajene beauty rutine? I nju su koristile za piling, a za bolji rezultat miješale bi je s medom. Jednostavno bi je nanosile kao prah ili pomiješanu s vodom kako bi im koža bila glatka.

5. Prženi bademi

Egipćanke su pronašle odličan način da prirodno učine svoje obrve tamnijima i ispunjenijima. Naime, koristile su bademe, a evo kako: na vatri (ti možeš koristiti upaljač) kratko zagrijavaj vrh badema dok smeđa kora badema ne potamni za nijansu dvije. Dok je badem još topao, ali ne i vruć, trljaj njime obrve u smjeru rasta. Ovo će ostaviti uljasti, tamnosmeđi trag po obrvama pa ga nakon tretmana ukloni. Ponavljaj ovo svaku večer dva mjeseca i obrve bi trebale biti tamnije i gušće. 

 

Možda vas zanima Genijalan beauty trik: kockica leda za savršeni make up! Rubrika Beauty Beauty

6. Rogač

Ova zdrava biljka koristila se i u kozmetici i to u formi dezodoransa. Mljevene sjemenke rogača pomiješale bi s mirisnim uljima ovisno o vlastitim preferencijama kako bi spriječile neugodne mirise. Takvu praškastu smjesu s ugodnim mirisom ulja promiješale bi, zatim u ruku stavile malo smjese i utrljale ispod pazuha. Višak praha jednostavno bi obrisale, a sve što bi ostalo je ugodan miris.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

7. Aloe vera

Ljekovita biljka obožavana je još od davnih dana kad je služila za njegu kože i kose prekrasnih Egipćanki.  Listovi se ogule kako bi se došlo do njezinoga soka koji se nanosi na lice i ostatak tijela i služi poput maske. Osim toga, uz nju su često koristile i sodu pa bi ih pomiješale i nanosile na lice poput današnjeg pilinga.  Koža bi drevnim ljepoticama tako zadržavala zdrav izgled i regenerirala se. Znana kao biljka besmrtnosti, aloe vera se zbog svojih antibakterijskih i antigljivičnih svojstava koristila i pri balzamiranju jer je, vjerovalo se, mogla zarobiti fizičku ljepotu.

8. Šećer i limunov sok

Sve smo već dobro upoznate s depilacijom šećerom, a ova tehnika dolazi iz Egipta. Slavne su ljepotice pomoću šećerne paste uklanjale dlačice i s posebno osjetljivih mjesta poput lica i prepona, a osim toga poslužila im je i kao piling jer bi uklonila odumrle stanice kože. Pastu su radile od šećera, vode i limunovog soka, a dobivenu bi pastu nanosile na područja s skojih su željele ukloniti dlačice.

Možda vas zanima Isprobala sam serum koji koriste poznate Hrvatice. Evo rezultata... Rubrika Beauty Beauty

9. Jabučni ocat

U njihovoj se njezi našao i jabučni ocat zbog svojih antibakterijskih svojstava pa su se njime Egipćanke često umivale. Nekoliko bi kapi pomiješale s vodom i svako jutro i prije spavanja umivale lice kako bi im koža bila čista. Naime, ocat otvara pore i kožu čisti od bubuljica pa je njegova antibakterijska moć nadaleko poznata.

10. Ružina vodica

Neka te ne zavara predivan miris ruže, jer ova vodica ima antiseptička svojstva i od davnih dana pa sve do danas koristi se u borbi protiv akni i za liječenje ožiljaka na koži. Latice ruže pomiješaju se s vodom, zagrijavaju do vrenja i puštaju na vatri oko 20 minuta, odnosno dok latice ne izgube svoju boju. Tom bi se otopinom umivale ujutro i navečer kako bi se riješile crvenila na koži. Osim toga, ružine se latice mogu jednostavno staviti u vodu i zatim u posudicu sa sprejem pa se ta otopina može koristiti i kao tonik. Ruža naime ne izaziva iritacije pa je pogodna i za osjetljivu kožu, a osim toga čisti pore i kontrolira pojavu masnoće na površini kože.

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MarieAlice

    Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao ... prikaži još!