Beauty

4 iznenađujuće stvari zbog kojih ti je koža najednom tako suha

  • Suha koža je problem s kojima se mnoge od nas često susrećemo
  • Kao i kod svakog problema, najprije treba otkriti uzrok – a tek onda krenuti u akciju „popravka“ 
  • Možda je jedan od ova 4 pomalo iznenađujuća uzroka krivac za tvoju suhu kožu…

Osobito s dolaskom hladnijih dana primjećujemo kako nam je koža sve više suha. Međutim, mnogi imaju problema sa suhom kožom cijele godine. Osim hladnoće i suhog zraka od grijanja, ove stvari mogu biti krive za suhu kožu…

Previše vrućeg tuširanja 

Kad je vani hladno, na kraju dana čeznemo za vrućim tušem. Ponekad se zimi čak tuširamo ujutro i navečer. Za našu kožu je to sve – samo ne dobro! Previše (vrućeg) tuširanja - u kombinaciji sa šamponom i gelom za tuširanje - uništava prirodni zaštitni sloj kože te je isušuje. Svrbež, ljuštenje kože pa čak i upale mogu biti posljedica toga. Pokušaj sljedeće: nemoj se svaki dan tuširati, a voda neka bude što je manje moguće topla. 

Možda vas zanima Godine su samo broj! Evo kako da tvoja koža bude blistava i poslije četrdesete Rubrika Beauty Beauty

Premalo vitamina 

Doista, nedostatak vitamina može negativno djelovati na našu kožu. Zbog toga je još važnije jesti puno voća i povrća kako bi koža bila manje suha. Vitamin C potiče stvaranje kolagena – koji sprječava isušivanje kože. Najučinkovitije je jesti svježe voće, a ne u obliku smoothija ili soka. Na primjer, svaki dan pojedi naranču ili mandarinu te ponesi koju sa sobom na posao. One su dobar izvor vitamina C te daju tijelu važne hranjive tvari. 

Pogrešna njega lica 

Kod suhe kože se čini da je hidratantna njega lica prava stvar. Međutim, i tu može doći do pogrešaka. Ako je krema previše gusta i previše masna, može uništiti prirodnu regulaciju vlage kože. Umjesto bogate noćne njege, kod suhe kože trebaš koristiti ulje za lice koje će se upiti preko noći. U krajnjoj liniji možeš nanijeti i lagani serum. 

Bakterije na odjeći 

Ruku na srce: kad si zadnji puta oprala svoj šal, kapu ili rukavice? Vjerojatno su „zimski komadi“ rjeđe u stroju za pranje rublja od ostalih. Upravo to je pogreška. Naime, na njima se brzo sakupe bakterije koje se dobro osjećaju u toplim tkaninama te se brže množe. Bakterije se prenesu na kožu te tamo mogu uzrokovati suhoću, prištiće pa čak i upalu. Zbog toga je jako važno najmanje jednom tjedno oprati kape, šalove i rukavice. 

Možda vas zanima Želiš da tvoja koža izgleda mlađe? Onda nikako ne bi trebala zanemariti ovo osnovno pravilo Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram/Getty

Komentari 0