Life&style

Zašto iz ovih stopa moraš odmah u saunu, a imamo i detaljan vodič kako se pravilno iznojiti

  • Sauna ima jako puno benefita za tvoje tijelo i zdravlje, ali potrebno je paziti na nekoliko stvari
  • U sauni ubrzavaš otkucaje srca, dotok krvi do organa, cirkulaciju. Istovremeno, pore se proširuju i sa znojem se iz tijela izlučuju toksini koji su se učahurili u porama
  • Donosimo ti i nekoliko bitnih savjeta ukoliko dosad nisi imala previše iskustva sa saunama

Saune su zakon, ništa nije poput saune ako se želiš riješiti toksina - pogotovo nakon neprospavane noći s puno alkohola. Ne samo da ubrzava cirkulaciju i dotok krvi do svih organa te opušta misli i tijelo, ona ti može očistiti ten koji će konačno biti nježan, blistav i zdrav.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Zašto se zdravo oznojiti

Da bi bolje razumjela sve prednosti saune, moraš shvatiti koliko je znojenje zdravo za ogranizam, kako ga obnavlja. Promatraj to iz perspektive nekog tko razumije prednosti vježbanja: ubrzavaš otkucaje srca, dotok krvi do organa, cirkulaciju. Istovremeno, pore se proširuju i sa znojem se iz tijela izlučuju toksini koji su se učahurili u porama. Manje toksina znači manje začepljenih pora, što znači čistiju, glađu kožu.

Vrućina u sauni snižava krvni tlak, objašnjava liječnica Marina Peredo iz njujorškog dermatološkog salona Skinfluence, te dodaje da srce kuca brže i efikasnije. Kao i kod vježbanja, ubrzana cirkulacija znači da će s krvlju više nutrijenata dospjeti u dublje slojeve i hraniti kožu.

Možda vas zanima Imaš problema s pojačanim znojenjem? Što je uzrok i što napraviti Rubrika Life&style Life&style

Bez obzira zašto si došla u saunu - odmaraš li se nakon intenzivnog treninga u teretani ili si tulumarila prošlu noć i sad se oporavljaš - prije svega dobro očisti lice. Moraš maknuti sav znoj koji se skupio vježbanjem, pogotovo ako se već počeo sušiti, kao i masnoću i prljavštinu iz okoliša koja se tu zadržala tijekom dana. Budući da ćeš se jako znojiti u sauni, važno je da ti koža bude čista, jer ćeš tako spriječiti da ti se začepe pore, stvore mitiseri i upale.

Svakako drži na umu da boravak u sauni snažno dehidrira organizam. Prije ulaska u saunu dobro je popiti veću količinu vode, no možeš je piti i u sauni i kad izađeš. To je najvažnije!

Nikad nemoj odjednom ostati u sauni duže od 10 minuta. Vrućina nakon nekog vremena uspori cirkulaciju i tjelesne funkcije. Bilo bi sjajno da izmjenjuješ deset minuta saune s plivanjem u hladnom bazenu ili valjanjem u snijegu kao što rade Rusi ili Finci. Ako si u teretani koja ima saunu, izjuri iz vrućine pod umjereno hladan ili topao tuš. Tako ćeš očistiti znoj s lica.

Možda vas zanima Napokon sam otišla na maderoterapiju, tretman valjcima protiv celulita - evo kakvi su rezultati Rubrika Život Život

Znojenje izlučuje veću količinu soli, a njega je potrebno što prije oprati s lica. Kombinacija znoja, sebuma i bakterija mogla bi uzrokovati upale, akne ili prišteve, objašnjava Peredo.

Peredo upozorava da moraš misliti i na naslage soli i sebuma na tjemenu. Ono što se događa na koži, događa se i na koži glave, što može dovesti do upala folikula i iritacije tjemena. Prstima istrljaj tjeme da ga dobro očistiš od masnoća i znoja, bez obzira hoćeš li prati kosu šamponom ili ne.

via GIPHY

Nakon što si se istuširala da skineš znoj, ohladi vodu tuša: hladna voda ubrzat će cirkulaciju i dotok krvi do vitalnih organa, a pore će se smanjiti do svoje uobičajene veličine. Ne želiš da ti pore ostanu otvorene, kao što ne želiš da ti se pore stisnu dok nisi iz njih temeljito odstranila sol i sebum, prirodnu masnoću kože koja se izlučuje sa znojem.

Možda vas zanima 6 beauty tretmana koje ni jedna mladenka ne bi trebala napraviti prije vjenčanja Rubrika Beauty Beauty

Mnogi će se još jednom vratiti u vruću saunu nakon tuširanja hladnom vodom. Ipak se ograniči na samo još jedan dodatni boravak u sauni, nakon kojeg svakako opet moraš završiti s hladnom vodom, bilo tušem ili bazenom. Nakon što si se opet oprala od znoja, obriši se i odmah hidratiziraj kožu: Jako visoka temperatura može isušiti kožu, i to trajno pa je hidratizacija najvažnija nakon saune i znojenja.

Svi oni koji imaju rozaceu i atopijski dermatitis moraju izbjegavati saune, objašnjava Peredo. Osim toga, svi koji imaju neki problem sa srcem morali bi dobiti dozvolu svojeg liječnika prije odlaska u saunu. To se odnosi i na ljude koji zbog ovih ili onih razloga boluju od vrtoglavica.  

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0