Life&style

Jesi li ikada morala birati između karijere i obitelji? Evo što o tome misle ove žene

  • Trebaju li žene birati između uspješne karijere i stalne brige o obitelji? Ili mogu uspješno balansirati između jednoga i drugoga?
  • "Uz dvoje djece od sedam i četiri godine najveći je izazov uskladiti privatne i poslovne obaveze, no još mi je veći izazov pronaći vrijeme samo za sebe."
  • Tri zaposlene majke ispričale su nam kako uspijevaju uspješno uskladiti poslovni i obiteljski život

Postoji mit da žene moraju birati između karijere i obitelji, no kad je riječ o pravom poslodavcu, biranje nije potrebno. Danas postoje pogodna radna mjesta, koja omogućuju balans privatnog i poslovnog života. Jedna je od takvih kompanija i INA, koja podržava i podupire svoje zaposlenike da budu što više orijentirani prema svojoj obitelji. Zato su 2017. godine postigli status MAMFORCE kompanije, kojim su potvrdili visoku razinu kompetencije u provođenju obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim resursima.

Osim toga, INA je razvila i platformu FORa, koja omogućuje obavljanje posla od kuće kada to okolnosti i vrsta posla omogućavaju. Uz fleksibilne oblike rada, osigurali su zdravstvene preglede i programe usmjerene na promicanje zdravlja kroz beneFIT platformu, a ponosno ističu i afirmativnu politiku prema zaposlenim majkama i rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu. Razgovarali smo s trima zaposlenicama INA Grupe, koje su nam otkrile kako uspijevaju uskladiti obiteljski i poslovni život. 

Kristina Matešković, rukovoditeljica PDV-a, trošarina i ostalih poreza

"Trenutno vodim poslovnu jedinicu za PDV, trošarine i ostale poreze u INA Grupi, a svaki radni dan donosi nove izazove. Radim u stimulativnoj, dinamičnoj i prijateljskoj radnoj okolini s ljudima koji potiču osobni rast i razvoj. Majka sam jednog dječaka, a drugo dijete je na putu. Ponekad mi je vrlo teško održati balans između privatnog i poslovnog života jer je posao koji radim jako izazovan i često s vrlo kratkim rokovima. Važno mi je da svoj posao obavljam maksimalno kvalitetno, a ujedno i da vrijeme koje provodim s obitelji bude kvalitetno. Tu izazovnu ravnotežu uspijevam održati jer imam podršku obitelji i poticajnu radnu sredinu koja razumije potrebe obiteljskog života. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Fleksibilno radno vrijeme koje je moj poslodavac uveo, kao i radna sredina koja ima razumijevanja, uvelike olakšavaju održavanje ravnoteže između posla i obitelji. U mojoj kompaniji u rujnu ove godine proveden je i jedan vrlo zanimljiv projekt - "S roditeljima na poslu", u kojemu je cilj pokazati djeci što njihovi roditelji rade i gdje svaki dan provode vrijeme dok nisu s njima. Naša kompanija više nije djeci neko apstraktno mjesto. Mog je sina taj projekt posebno oduševio jer je, osim što je vidio gdje mu mama radi, uživao u raznim zabavnim aktivnostima koje su bile organizirane za djecu.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Helena Požgaj, rukovoditeljica Digitalnog ureda / rukovoditeljica Održavanja matičnih podataka

Uz dvije kćeri od sedam i četiri godine, najveći je izazov uskladiti privatne i poslovne obaveze, no još mi je veći izazov pronaći vrijeme samo za sebe. Upravo to je razlog zbog kojeg sve aktivnosti pokušavam isplanirati unaprijed. Za privatne aktivnosti koristim zajednički obiteljski kalendar, koji mi uvelike olakšava. S druge strane, na poslu mi maksimalno olakšava poslodavac, koji mi omogućuje korištenje Flexiplace pogodnosti rada od kuće. Tako ne moram trošiti vrijeme na putovanje do posla, što mi ponekad zna oduzeti i oko dva sata. Umjesto toga, to vrijeme mogu kvalitetnije iskoristiti za druženje s djecom i privatne aktivnosti. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Za posao uvijek ima vremena, ali za majčinstvo imamo samo jedan trenutak. Nema ništa ljepše nego doći kući i vidjeti nasmiješeno dječje lice. Ne treba se bojati, ako voliš svoj posao i imaš vjere u sebe, prije ili kasnije tvoj trud će se isplatiti. Imala sam sreću da su i moja djeca zavoljela moj posao gotovo jednako kao i ja. Da mogu, one bi svaki dan bile sa mnom na poslu. Kad prolazimo kraj zgrade u kojoj radim, svaki put me pitaju kada opet mogu doći, a često se kod kuće igraju da su u uredu kao i ja

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Nikolina Lukačić Petrović, direktorica Proizvodne regije središnja Hrvatska

Karijera mi je krenula uzlaznom putanjom poslije povratka s roditeljskog dopusta. Nakon saznanja da sam trudna i potrebe odlaska na porodiljni dopust puno ranije od planiranog, strahovala sam kako će mi se to negativno odraziti na karijeru, međutim u tom trenutku prioriteti su bili neupitni. Tada sam dobila veliku pogodnost - mogućnost korištenja dodatnog zdravstvenog osiguranja. Točnije, cijelu trudnoću koristila sam pravo na preglede u ugovornim zdravstvenim ustanovama. Povratkom na posao pružila mi se prilika potpuno promijeniti područje rada, a moj nadređeni ni u jednom trenutku nije dovodio u pitanje eventualne izostanke s posla zbog malog djeteta. Baš suprotno, imala sam podršku svih kolega i kolegica, a to se nastavilo i s preuzimanjem zahtjevnijih pozicija.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Moj je sin Vili puno puta bio gost na sastancima koji se nisu mogli odgoditi. To mi je puno značilo. Vili je otpočetka bio jako zainteresiran za to što mama i tata rade - jako mu je to fora i zaista me čini sretnom slušati njegove komentare o tome kako je ponosan na mamu. Prioritet uvijek treba biti osobni život, bila riječ o djeci ili ne, a poslovni život je zapravo nadogradnja u svrhu osobnog zadovoljstva. Također, pogrešno je na karijeru gledati kao na žrtvu jer ne znači uvijek odricanje, naročito ako vas posao koji radite ispunjava zadovoljstvom.

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7 

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0