Life&style

Evo što će se sve dogoditi tvome tijelu ako svaki dan popiješ šalicu espressa

  • Bez brige, svakodnevno ispijanje espressa zapravo može biti vrlo korisno za tvoje zdravlje, no važno je da pritom budeš umjerena
  • Pretjerana konzumacija može utjecati na promjene raspoložeja, uzrokovati nepotreban stres te probleme s nesanicom i probavom
  • S druge strane, zdravim osobama šalica espressa dnevno može pomoći u očuvanju pamćenja, povećati razinu energije, ali i pridonijeti gubitku kilograma

Jutarnja kava mnogima je neizostavni ritual kojim započinju dan te svatko ima svoju verziju onoga što smatra omiljenim napitkom od kave. Dok neki uživaju u šalici crne kave bez šećera, drugi preferiraju verziju s mlijekom ili vrhnjem. No, ono što trebaš znati je da se osim okusom i načinom pripreme, vrste kave razlikuju i prema tome kakav učinak imaju na funkcioniranje našega organizma. A ovoga puta odlučili smo analizirati kakve to posljedice za naš organizam ima svakodnevna konzumacija mnogima omiljenog espressa.

Možda vas zanima Osim da te razbudi, kava će te uz ove jednostavne beauty trikove i uljepšati Rubrika Beauty Beauty

Dva K: kofein i kiselost

Studije su već pokazale da ispijanje kave ima koristi za zdravlje sve dok ne piješ više od šest šalica dnevno. Te pogodnosti uključuju smanjeni rizik od moždanog udara, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. No, kada govorimo o mogućim  štetnostima kod espressa moramo obratiti pažnju na dvije stvari: kofein i kiselost. Općenito govoreći, što više kofeina ima u tvojoj kavi, to je veća vjerojatnost da će on dovesti do određenih nuspojava. Espresso se u kafićima standardno poslužuje u manjim šalicama nego regularna kava, no znači li to da uistinu ima i manje kofeina? Prema procjenama tzv. dupli espresso ima otprilike 150 miligrama kofeina, dok obična šalica kave sadrži 330 miligrama što potvrđuje ovu teoriju.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Uz ovaj odličan trik crna kava više neće više biti gorka - a ne treba ti šećer! Rubrika Life&style Life&style

Pretpostavke su se pokazale netočnima

Kada je riječ o kofeinu, svaka osoba je drugačija te ga svačiji metabolizam drugačije probavlja. Primjerice, tako podjedinici mogu kavu piti kasno u noć bez da se to odrazi na njihov san, dok drugi ne mogu. Među potencijalnim negativnim učincima kofeina spadaju nesanica, anksioznost i osjećaj uznemirenosti. Druga pretpostavka koja se često može ćuti o espressu jest ta da je znatno kiseliji od obične kave budući da je koncentriraniji. No, baš kao i u slučaju razine kofeina, ona se pokazala pogrešnom te je espresso zapravo manje kiseli od obične kave.

Razine kiselina glavni su problem za mnoge koji pate od refluksa i poremećaja probave, a upravo kava može postati okidač za pogoršanje njihova stanja. Ipak, ako patiš od ovog stanja, a ne možeš zamisliti život bez kave onda je espresso bolji izbor za svakodnevnu konzumaciju. Istraživanja su pokazala kako prilikom pečenja tamne kave koju koristimo za njegovu izradu nastaje spoj zvan N-metilpiridin koji inhibira proizvodnju želučane kiseline.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima I jako dobro i prilično loše: evo kako sve kava utječe na tvoju probavu Rubrika Life&style Life&style

Dobrobiti umjerenog ispijanja espressa

Među zdravstvene koristi espressa ubraja se njegov utjecaj na naše pamćenje. Studija s Kalifornijskog sveučilišta otkrila je da ispijanje ekvivalenta dvaju espressa poboljšava konsolidaciju memorije. Primijećeno je kako se tijekom vremena poboljšala dugoročna memorija kod ispitanika. Međutim, studija nije pronašla poboljšanja za one koji su dnevno popili više od dvije šalice .Espresso, kao i kava, uzrokuje povećanu koncentraciju dopamina u mozgu, posebno na područjima koja su povezana s pažnjom.  Međutim, ove su prednosti kratkoročne, a pretjerivanje s espressom može dovesti do toga da se bespotrebno nervirate, što uzrokuje suprotan učinak i otežava koncentraciju.

Sam, bez dodanih šećera i okusa, espresso može pomoći kod gubitka kilograma. Sadrži malo kalorija i pomaže poboljšati rezultate vježbanja, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Medicine and Science in Sports Journal. Studija je otkrila kako postoji više benefita ako prije vježbanja ispiješ šalicu espressa: osjećaš manji napor, višu razina energije te manje bolova u tijelu.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Ah, da smo to barem prije znale – pogledaj kako kava djeluje na našu kožu Rubrika Life&style Life&style

Nemoj pretjerivati s unosom

Negativni učinci konzumacije kave kod zdravih ljudi mahom su vezani uz količinu kave koju konzumiraju. Velike količine kave mogu utjecati na razdražljivost,  nesanicu i povećanje stresa. Stoga, ključ je u umjerenosti!  Prekomjerne količine mogu povećati rizik za osteoporozu, uzrokovati oštećenje jetre i povisiti krvni tlak.

Piti espresso svaki dan je zdravo sve dok se ne pretjeruješ. Primjerice većina nas ga koristi kako bi se instant razbudila i spremno započela dan. No, ako umjesto jednog popiješ tri espressa njihov učinak neće se umnožiti već upravo suprotno može dovesti do toga da postaneš razdražljiva. Dakle, konzumiraj espresso u umjerenim količinama i moći ćeš uživati u svim pozitivnim zdravstvenim efektima koje donosi.

Photo: shutterstock

Komentari 0