Life&style
Kava

Znaš li da postoji smrtonosna doza kofeina? No teško da ćeš baš toliko pretjerati s kavom...

  • Ako je kava tvoj omiljeni napitak, ovo je tekst za tebe
  • Znaš li da dnevna količina od 70 šalica može biti smrtonosna?
  • Iako je tu količinu teško doseći, ona, ovisno o vrsti kave i načinu pripreme, može biti i niža

Započeti dan uz šalicu vruće kave za mnoge je od nas jedno od najvećih zadovoljstava u životu. Koliko god kofein bio tvar koja nas pokreće i bez koje je jutro mnogima nezamislivo, on može biti i opasan.

Naime, previše kave moglo bi nas čak i ubiti. Objašnjenje je to koje su dali znanstvenici čiji je rad praćen na kanalu ASAPScience. U jednom se videu tako prikazuju zanimljivi, ali često i opasni utjecaji kofeina na ljudski mozak.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

"Smrtonosna doza kofeina doista postoji", rekao je osnivač ovoga znanstvenog kanala, Mitchell Moffitt. "To iznosi oko 150 miligrama kafeina za svaki kilogram težine našeg tijela", dodao je.

Dakle, ako imaš 70 kila trebala bi popiti oko 70 šalica kave odjednom da bi količina bila fatalna, kažu stručnjaci. Iako broj šalica može varirati ovisno o vrsti kave koju piješ, ali i o načinu njezine pripreme, to je ipak količina koju bi teško mogla popiti.

via GIPHY

 

Možda vas zanima Mislili su da sam luda, ali morala sam ovo probati na jedan dan Rubrika Life&style Life&style

Naime, osim što tolika količina kave teško može uopće stati u nečiji želudac, manično bi ponašanje i halucinacije počele već i prije nego je cijelu popijemo. Osim toga, studija Medicinskog fakulteta Feinberg u Chicagu otkrila je i zašto volimo piti kavu. Povezano je to s njezinim psihoaktivnih sastojcima. Naime, kavu ne pijemo zato što volimo njezin okus, nego osjećaj koji u nama izaziva dok je pijemo.

via GIPHY

Možda vas zanima Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja? Rubrika Life&style Life&style

Dakle, nema straha da ćeš sa svojim omiljenim crnom napitkom zaista pretjerati. A ako obožavaš osjećaj koji ti pruža dok je piješ, u svojoj najdražoj kavi bezbrižno nastavi uživati i dalje. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0