Life&style

6 super stvari koje se događaju tvom tijelu ako svaki dan voziš bicikl samo pola sata

  • Vožnja bicikla idealan je način da provedemo vrijeme u prirodi te učinimo nešto korisno za zdravlje 
  • Već pola sata umjerene dnevne aktivnosti dovoljno je da se vidi poboljšanje u radu cjelokupnog organizma
  • A čemu to uz bolje pamćenje i koordinaciju te aktivniji seksualni život doprinosi svakodnevna vožnja bicikla, otkrivamo ti u nastavku

S dolaskom lijepog vremena sklonije smo sve više vremena provoditi na otvorenom pa tako iz spremišta rado izvlačimo i bicikle te s njima krećemo u rekreaciju. Nadaleko je poznato da vožnja biciklom može ima niz pozitivnih učinaka na tvoje tijelo, a da bi ih postigla nije potrebno sate provoditi na njemu. Naime, dovoljno je već 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti da bi se osjetili određeni pomaci.

Ipak, svoju dnevnu vožnju prilagodi svom trenutnom zdravstvenom stanju kako ne bi pretjerala i stvorila obrnuti učinak od priželjkivanog te dodatno naštetila svom zdravlju. Preporučuje se da se prije svake vožnje lagano istegneš kako bi pripremila organizam, a što će se s njime dogoditi ako svaki dan odlučiš voziti bicikl otkrivamo ti u nastavku.

Možda vas zanima Tri jednostavne ali vrlo učinkovite joga-vježbe koje će ti pomoći protiv bolova u leđima Rubrika Life&style Life&style

1. Razvija mišiće

Sigurno si već čula da prilikom vožnje biciklom "radi" cijelo tijelo, a posebno su aktivni mišići donjeg dijela tijela. No, osim što ćeš svakodnevnom vožnjom uspješno aktivirati mišiće, radit ćeš i na koordinaciji. Održavanje balansa dok okrećeš obje noge u krug i istovremeno držiš upravljač s obje ruke dobro je za razvoj koordinacije.

Premda trčanjem sagorijevamo više kalorija, premještanje tjelesne mase stres je za koljena i gležnjeve, dok je pritiskanje pedala za zglobove puno nježnije. Istraživanja su utvrdila da pri vožnji bicikla sjedalo i guvernal nose 70 posto tjelesne težine te tako više štedimo naše zglobove. Naravno, prije početka vožnje važno je pravilno namjestiti bicikl sukladno tvojoj visini kako ne bi dodatno opteretila tijelo i izazvala kontra učinak.

2. Poboljšava dišni sustav

Svakodnevna vožnja biciklom povoljna je i za dišni sustav jer poboljšava kapacitet pluća i čini disanje učinkovitijim. Također, vjeruje se kako vožnja bicikla može ojačati imunosni sustav, a razlog tome leži u povećanom protoku krvi i unosu kisika te poboljšanju cirkulacije tijekom provođenja aktivnosti. Samim time bit ćeš znatno opuštenija, a budući da je vožnja bicikla vanjska aktivnost, mnogi na nju odlaze u pratnji prijatelja ili obitelji što ujedno znači da ona ima i pozitivan utjecan na njihov društveni život.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Stručnjaci otkrivaju: Znaš li koliko je tjelovježbe doista potrebno za tvoju dob? Rubrika Life&style Life&style

3. Bistri um

Utvrđeno je da dnevne vježbe povećavaju energiju i smanjuju umor pa tako polusatna vožnja biciklom može poboljšati rad mozga, odnosno vrijeme reagiranja, pamćenje i kreativno razmišljanje. "Biciklizam je jedna od najboljih vježbi koje bih preporučio. Pomaže smanjenju stresa, a može se pozitivno odraziti i na anksioznost te depresiju" - otkriva Corey Kunzer, fizikalni terapeut na Klinici Mayo u odjelu sportske medicine. Kada je prilikom provođenja jednog istraživanja sastavio upitnik o dnevnoj rekreaciji, uvidio je kako se onima koji su se odlučili češće voziti biciklom istovremeno poboljšalo i mentalno zdravlje.

4. Čini nas sretnijima

Vožnja bicikla je sve samo ne monotona, a njegov ritmički karakter ima još jednu sjajnu prednost - čini nas sretnijima. Pitaš se kako? Umjereno intenzivna vožnja potiče lučenje serotonina koji pridonosi stvaranju osjećaja spokoja te endorfina, hormona ugode koji izaziva osjećaj općeg blagostanja.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram
Možda vas zanima Ove vježbe trebala bi uključiti u svoj trening sljedeće godine – prema tvom horoskopskom znaku Rubrika Life&style Life&style

5. Bolji seksualni život

O da, vožnja bicikla može se pozitivno odraziti i na ovaj segment tvog života. Naime, umjereno vježbanje može itekako povećati seksualni nagon. Ujedno, svakodnevno vježbanje povećat će našu razinu samopouzdanja te ćemo se osjećati bolje u svom tijelu, a samim time biti i privlačniji. Sve se to zajedno može itekako imati pozitivan utjecaj na tvoj seksualni život.

6. Produljuje životni vijek

Osim što biciklizam izuzetno pozitivno utječe na zdravlje metabolizma i imunološkog sustava, dnevne vožnje pomažu u održavanju sveukupnog zdravlja organizma. Tako je studija provedena u Norveškoj među umirovljenicima pokazala kako je 30 minuta aktivnog vježbanja poput vožnje bicikla dovoljno da se životni vijek produži za pet godina. Prema studiji, oni ispitanici koji su slijedili ova pravila te su sukladno zdravstvenom stanju aktivno vozili bicikl, pokazivali su bolje opće zdravstvene rezultate od onih koji se nisu bavili nikakvom fizičkom aktivnošću.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0