Life&style

Stručnjaci otkrivaju: Znaš li koliko je tjelovježbe doista potrebno za tvoju dob?

  • Stručnjaci su izračunali koliko je tjelovježbe i koje točno vrste potrebno za koju životnu dob - i moglo bi te iznenaditi koliko bismo trebali vježbati...
  • Naravno da se količina potrebne tjelovježbe razlikuje od dobi, ali naravno bitan je i način života...
  • Najjednostavnije je u 20-ima jer postoji prostora za poneki "kiks", ali bitno je uvijek ostvarivati ciljeve

Ok, budimo iskreni, većina nas vježba zato što tako izgledamo bolje, a samim time se i osjećamo bolje. Hmmm, ili je situacija zapravo obrnuta? Međutim, kada govorimo o prednostima koje tjelovježba ima za naše zdravlje, zapravo dolazimo do zaključka da "što ranije krenemo, to smo zdraviji kasnije ". Pa, znaš li koliko bi točno trebala vježbati upravo sada, u svojoj dobi?

Možda vas zanima Ova vježba vrijedi više od 100 trbušnjaka Rubrika Life&style Life&style

20-te

Iako je ovo desetljeće života u kojem možeš jesti junk-food i osjećati se dobro, odmah ćemo ti reći da je ovo bezvezno trošenje vremena kad možeš komotno raditi na svojim fitness ciljevima. Mišićna snaga i masa koju stvoriš u 20-ima može se zadržati i do najstarije dobi! Preporučeno vrijeme vježbanja za dvadesetogodišnjake je 2-3 sata tjedno, a doslovno se možeš baviti svime - od dizanja utega u teretani pa do treninga snage, plivanja i trčanja. Također, fizičkom aktivnošću u ovoj dobi žene mogu smanjiti rizik od dobivanja raka dojke i za 60%! Wow.

 

Objavu dijeli @teakravarscan

30-te

Vrijeme je da probaš različite sportske programe. Ako si u 20-ima bila dobra u jednoj stvari, sada je vrijeme da se okušaš u nekoj novoj vrsti tjelovježbe. Ovo je važno zato što jedno te istom vrstom vježbe ili sporta možeš pretrenirati jedan dio tijela, a druge sasvim zapostaviti. Primjerice, plivači koji se samo i isključivo bave plivanjem u starijoj dobi itekako mogli imati problema s držanjem, bez obzira na količinu vremena koju su proveli u bazenu ili moru. U 30-ima obavezno kombiniraj treninge i za gornji i za donji dio tijela, a možeš se okušati u cross-fitu, trčanju, biciklizmu, jogi i plesu. Nikako nemoj zaboraviti na istezanje! 

 

Objavu dijeli Adriana Lima (@adrianalima)

Možda vas zanima Idealni trening za tvoj horoskopski znak Rubrika Life&style Life&style

40-te

Ovo je vrijeme kada trebaš čuvati snagu i boriti se protiv masnih naslaga na trbuhu. Iako žene najčešće u ovoj dobi odustaju od dizanja utega, stručnjaci kažu da je upravo ovo vrijeme kada se treba pojačati s ovim tipom treninga. Mišićna snaga u četrdesetima drastično opada, što znači da se trebaš posebno potruditi kako bi tvoji mišići ostali izduženi i snažni, a metabolizam brz. Plus: redovita tjelovježba odličan je način za borbu protiv stresa!

50-te

Bolovi i promjene na tijelu neizbježni su s godinama, ali svoj program vježbanja uvijek možeš i trebaš prilagoditi sebi. Prema tome, ako te bole koljena, izbaci trčanje iz svoje rutine vježbanja i počni plivati. Također, super opcija je i pilates, joga te aerobne vježbe. Važno je osnažiti mišiće leđa kako ne bi došlo do većih promjena u držanju. Pola sata tjelovježbe, pet puta tjedno, bio bi idealan recept kako održati tijelo zdravim i aktivnim, a nikako ga ne preforsirati. 

 

Objavu dijeli Halle Berry (@halleberry)

60-te

Kontinuiranim i redovitim vježbanjem lakše ćeš držati kronične bolesti poput dijabetesa i srčanih bolesti na sigurnoj udaljenosti. Štoviše, dobra snaga tijela ključna je za izbjegavanje ozljeda i istegnuća koja su česta pojava u ovoj dobi. Idealno bi bilo vježbati 2-3 puta tjedno po pola sata i to kombinirati gornji i donji dio tijela. Super opcija je i zumba te vodeni aerobic.

Možda vas zanima 10 zabavnih aktivnosti uz koje ćeš kalorije trošiti kao luda Rubrika Life&style Life&style

70-te

Od sedamdesetih nadalje, svakako izbjegavaj rigorozna vježbanja, ali u svakom slučaju ostani aktivna! NIKAD nismo prestari za vježbanje i aktivan život. Stručnjaci kažu kako osobe u sedamdesetima mogu izvoditi vježbe kao i u ranijoj dobi, samo ovoga puta sve rade sporije i primjerice uz pomoć stolca. Istezanje i joga mogu itekako pomoći u održavanju kralježnice zdravom i ravnom, a vježbe za ruke i noge uvijek se trebaju raditi uz pridržavanje o zid ili stolac. 

Photo: Getty Images

Komentari 0