Life&style

Postavila sam si izazov svaki dan prijeći 10 tisuća koraka! Saznaj kako sam to izvela i što mi se sve dogodilo u međuvremenu

  • Novinarka portala miss7 odlučila je postati aktivnija i postavila si je cilj - u deset dana želi svakodnevno napraviti 10 tisuća koraka
  • Donosimo ti kako je to uspjela i čega se sve morala odreći u tih deset dana, te koliko je to utjecalo pozitivno, a koliko negativno na nju
  • "Moram priznati bilo je teško, ali slatko iskustvo. Odreći se lifta u zgradi u kojoj stanujem i na poslu veliki je izazov, ali uspjela sam"

Kako radim na poslu na kojem stalno sjedim, odlučila sam biti aktivnija i zadala si cilj - da u deset dana svakodnevno napravim 10 tisuća koraka i pratim ih pomoću aplikacije. Za to vrijeme odrekla sam se lifta i zamijenila ga stepenicama, parkirala sam puno dalje od posla i pješačila, večernje gledanje TV-a zamijenila šetnjama parkom i gradom i ubrzo su se počele događati neobične stvari...

Prvi sam dan (bio je petak), potegnula malo više i napravila preko 13 tisuća koraka. Gotovo deset kilometara! Zato su me drugi dan noge "ubijale", ali nisam htjela odustati. Kako je bio vikend, odlučila sam otići u Istru na selo kod sestrične - zaključila sam da će me boravak u prirodi još više motivirati na šetnju. Budući da sestrična nije imala volje pridružiti mi se, u šetnju sam otišla sama. Ponijela sam slušalice, upalila playlistu i surfala na mobitelu. Sva sreća da imam Weekend opcijuneograničeni internet jer mi je šetnja uz surfanje i pregledavanje Instagrama puno brže prošla. A onda se dogodilo ovo:

I tako nakon poduže šetnje i urnebesnih krava, koza mi je skoknula na kavu! Vratila sam se do kuće i sjela da popijem kavu i objavim još nekoliko storyja. Tako ja pijem kavu i "visim" na mobitelu kad eto koze! Ne znam zašto sam joj bila zanimljiva, ali baš joj je bilo super buljiti u mene. I tako se nas dvije gledamo i družimo uz kavu. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Naravno da sam je morala poslikati (inače mi nitko ne bi vjerovao) i to također objaviti na Instaću da svi vide :D Nevjerojatno je što sve možeš doživjeti na selu...

Umjesto dizala - stepenice

Ponedjeljak je počeo odlaskom na posao. Kako sam se odrekla lifta te parkirala dalje od posla, moram priznati da nije bilo baš tako lako kako sam mislila. Dane uglavnom provedem za računalom na poslu i učeći za ispite, a slobodno vrijeme volim provoditi s prijateljicama na kavi (sjedeći) ili na kauču pred tv-om. Zato pješačenje po stubištu i duže hodanje do auta nije bilo najlakše.

Do tada je lift bio moje nezaobilazno 'prometno sredstvo' - no, ako sam htjela skupiti svojih 10 tisuća koraka, morala sam izbaciti lift iz svoje rutine.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Moj život do sada bio je nezamisliv bez lifta. Stepenice za mene nisu postojale, razlog tome je što bih se uvijek umorila dok bih došla do trećeg kata jer nisam baš u formi. Sada sam na lift stavila veliki X i zamijenila ga stepenicama. Prvih par dana bilo je teško, ali sada to odrađujem bez problema

Parkirala sam daleko od posla

Iako mi je prvih nekoliko dana bilo teško, već nakon trećeg dana puno lakše sam išla uz stepenice, manje bih se zadihala i nisam više marila za lift, a i osjetila sam kako me mišići na listovima i stražnjici malo bole, što znači da je to dobra vježba za figuru! 

Također, počela sam se parkirati oko kilometar dalje od zgrade u kojoj radim pa bih svaki dan prošetala do posla i natrag. To iskustvo bilo mi je super ujutro, jer me svjež zrak odmah osvježio i razbudio. Na povratku s posla, pak, bilo je drugačije.

Šetnja do auta bila je gnjavaža zbog visokih temperatura i umora, ali pomoglo mi je puno vode. Tih deset dana unosila sam u svoj organizam puno više vode nego inače ljeti. Čak i kada sam šetala navečer uvijek sam uz sebe nosila veliku bocu punu vode, a kući sam se vraćala s praznom. A to je u biti još jedan benefit mog novog oblika života, zar ne?!

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Pronaći parking ispred zgrade u kojoj radim bila je moja svakidašnja borba, ali cilj mi je bio što manje hodati. No, kada sam odlučila parkirati se dalje od posla shvatila sam koliko brzo mogu pronaći parking

Umjesto TV-a - večernja šetnja

Kako bih prešla veći broj koraka morala sam zamijeniti i svoju večernju rutinu. Umjesto gledanja tv-a, otišla bih u šetnju gradom ili parkom. Moram priznati da mi je to najteže palo, teže čak i od povratka s posla. Bilo je dana kada bih sjela na kauč i krenula gledati seriju (i grickati nešto nezdravo uz to, naravno), a onda mi grižnja savjesti nije dopustila da nastavim gledati tv, već bih ustala, obula tenisice i krenula u šetnju. 

Dvostruki ulog za vikend

Tjedan je prošao i shvatila sam da stvarno počinjem guštati u šetnjama, a kako se nisam osjećala previše umornom, odlučila sam prijeći dvostruko više, čak 20 tisuća koraka, odnosno 40 tisuća u cijelom vikendu! Te je nedjelje ujedno trebao biti moj deseti dan od odluke na 10 tisuća koraka dnevno. 

Čim sam u petak oko 19 sati izašla iz stana i zaputila se prema gradskom parku, naletjela sam na djevojku koja je očito bila u nekom sličnom pothvatu kao ja. Mahnule smo si, a onda smo se nasmijale i odlučile upoznati. Imale smo bezbroj zajedničkih tema i nismo prestale brbljati cijelo vrijeme, a kad sam joj ispričala za svoj izazov, odlučila je pridružiti mi se i ostatak vikenda pa sam dobila i super društvo za šetnje, a čini se i novu frendicu! 

Također, moram primijetiti da dok hodam više zapažam koliko u mom kvartu ima zgodnih dečkiju, što prije i nisam toliko zamjećivala dok bih prolazila autom gledajući uglavnom cestu i prometne znakove ;) Ovo hodanje ima toliko prednosti!

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Dok šetam sama nema mi ništa draže od slušanja omiljene glazbe, tako sam najopuštenija i onda mogu šetati satima. Kroz šetnju upoznala sam i novu prijateljicu - sviđa mi se ovaj moj novi oblik života :)

Što mi je mojih 10.000 koraka donijelo?

Svaki put prije završetka šetnje, provjerila bih aplikaciju da vidim jesam li uspjela ostvariti brojku od 10, odnosno 20 tisuća vikendom, i svaki put sam se iznenadila kad bih u ovih deset 'zacrtanih' dana prešla i više od ciljanog. Nisam mogla ni zamisliti da ću to uspjeti napraviti. Dakle, savladala sam izazov i...   

...mislim da ću nastaviti s ovom praksom. Ok, ne moram svaki dan prijeći baš 10 tisuća koraka, ali ću nastojati što manje ležati s daljinskim u ruci. Zašto?! Nakon izazova bolje sam raspoložena i imam više energije, osjećam da mi mišići rade, a i više mi se sviđa od vježbanja u teretani. Također, počela sam jesti više voća i piti više vode nego prije, što mislim da je dobro za moj organizam, a i upoznajem nove ljude.

Svakodnevno hodanje je postalo moj oblik života. Postavi si i ti izazov i nemoj odustati. Predlažem da probaš i ti ovu svima dostupnu aktivnost i iznenadit ćeš se koliko zanimljivosti možeš sresti putem. Uz Weekend opciju i neograničeni internet možeš dijeliti sve zanimljivosti koje vidiš usput, bilo fotke ili video, na društvenim mrežama uz #MojOblikZivota jer stvarni život je zanimljiviji od reklama. Objavi zanimljivu fotku na svom profilu uz hešteg "MojOblikZivota" jer tako sudjeluješ u kreativnom natječaju u kojem možeš osvojiti čak 1.000,00 kn na potrošačkoj kartici! Vrijedi probati, zar ne? 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Privatni album/Olja Runjić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Malti

    10 tisuća koraka je normalno da zdrava mlada osoba učini dnevno, to nije nikakvo čudo
  • vi

    stalno netko prodaje pamet....pa šta ima normalnije i prirodnije od hodanja??????
  • Mamazrinka0206

    Uf virujem da nije bilo lako. Ja isto radim zadnja dva tjedna. Svaki dan 14.000 koraka. Sad sam se skroz navikla, ako dva dana idem autom, fali mi pješačenje. Ali baš fali!!!! I volim ovo. Volim ovo pješačenje. I ove ... prikaži još!