Life&style

10 zabavnih aktivnosti uz koje ćeš kalorije trošiti kao luda

Čučnjevi, trbušnjaci, orbitrek... Zlo ti je od samog nabrajanja, a ipak bi htjela biti više aktivna? I mi se tako osjećamo pa smo pronašle 10 najluđih načina za potrošnju kalorija

1. SMIJANJE

Znam da si već negdje čula da smijanje troši kalorije i sigurno si se slatko nasmijala, ali stvar je posve ozbiljna. Istraživanje na 45 parova objavljeno u stručnom časopisu International Journal of Obesity pokazalo je da smijeh ubrzava ritam kucanja srca i pojačava sagorjevanje kalorija za 20 posto. Dakle, 15 minuta smijanja dnevno može sagorjeti do 40 kalorija. Čini se da je istinita ona da smijeh ne košta ništa, a daje mnogo. 

2. IGRANJE BILIJARA

Priznaj, dugo nisi zaigrala bilijar. Čini se kao da je ta aktivnost nekako pala u zaborav, a znala je biti baš zabavna. Čule smo da može sagorjeti do 170 kalorija po satu. To je zapravo jako velika brojka dostojna solidnog laganog kardija, a nećeš niti osjetiti da vježbaš. Pobrini se za dobro društvo, kalorije su i tako samo bonus.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

3. ZAČINI SVOJA JELA

Jesi li ikada zagrizla ljutu papričicu? Ako jesi, moguće je da si osjetila da ti se tijelo lagano zagrijava. To je, tvrde s Healthlinea, znak da tijelo povećava broj kalorija koje sagorjeva. Studije su dosad, primjerice, pokazale da pola čajne žlice kajanskog papra ubrzava metabolizam te nas sprječava od daljnjeg posezanja za hranom neko vrijeme. 

4. ZAČINI SVOJ SEKSUALNI ŽIVOT

Jesi li znala da seks troši nenormalno puno kalorija? Evo, da budemo precizni: ljubljenje troši 68 kalorija po satu, razodijevanje svega 8 kalorija, masaža 80 kalorija po satu, oralni seks 100 kalorija po satu. Nadalje, u misionarskoj pozi žena potroši 60 kalorija, u doggy pozi dvostruko više, a u pozi kaubojke čak 220 kalorija u svega pola sata. Nema što, čisti benefiti!

Možda vas zanima Seks kao trening: 3 položaja koja troše brdo kalorija Rubrika Love&Sex Love&Sex

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

5. LOVI POPUSTE

Nije tajna da shopping troši brdo kalorija - sat vremena hodanja, stajanja, biranja namirnica s dna police i nošenja vrećice može potrošiti i do 300 kalorija po satu. Nije riječ o sitnim brojkama, dakle. Ovu vrstu zabave možeš i zaoštriti tako da si postaviš za cilj da ćeš loviti popuste. Nema sumnje da ćeš, u potrazi za sniženim komadima, prehodati koji metar više, prevrnuti pokoji komad odjeće više. Dakako, ako kupuješ odjeću, sjeti se da svako presvlačenje troši između 8 i 10 kalorija!

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

6. PROŠEĆI PSA

Ako imaš psa, znaš da je šetnja vaše zajedničko i dragocjeno vrijeme. Osim opuštanja i druženja s ljubimcem, 26 minuta šetnje s psićem troši okruglih 100 kalorija. Ako usput i malo potrčite i pomazite se, rezultat se može i uduplati. Što se više izludirate, to je tvoj rezultat bolji. I psihičko i fizičko stanje nesumnjivo će napredovati, a tvoj maleni mezimac bit će ti zahvalan.

7. ISPLEŠI SE

Pročitali smo da se za 17 minuta plesa potroši 100 kalorija! Drugim riječima, oko 350 na sat. I pritom nije bitno je li riječ o klubu ili spavaćoj sobi. Pleši gdje god hoćeš, pleši kako god znaš i znaj da se kalorije brzo oduzimaju. Dapače, oslobodit ćeš se stresa, nabaciti dobru vibru i prštati od energije. Prepusti se omiljenim ritmovima i supstituiraj otužno bavuljanje po traci za trčanje.

8. OSUŠI KOSU

Da, pranje i sušenje kose ponekad je toliko naporno, ali je neizbježno. Suhi šamponi (iako blagoslivljamo osobu koja ih je izmislila) ne mogu nam pomagati baš uvijek. Dobra strana pranja i sušenja kose je to što u pola sata sagore nešto više od 100 kalorija. Cijeli mali kardio u kojem je spojeno ugodno i korisno. 

9. OBUJ ŠTIKLE

Imamo za tebe baš prekrasnu vijest. Isplati se malo trpjeti u štiklama. U njima, naime, trošimo više kalorija. Hod nam je drugačiji nego u tenisicama i ravnim cipelama, a aktivira se i značajno veći broj mišića nogu. Stručnjaci sa Southern Methodist Universitya uspjeli su dokazati da, čak i dok posve lagano hodamo, trošimo 10 posto kalorija više. Pri brzom hodu, pak, trošimo 20 posto kalorija više.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

10. HODAJ DOK PRIČAŠ NA MOBITEL

Možda zvuči glupo, ali, u prosjeku, dnevno na telefon razgovaramo barem 20 minuta. Toliko minuta hodanja sagori, ovisno o težini, između 80 i 170 kalorija. Nije šala, zar ne? A, dok žustro razgovaraš na telefon, hodanje te uistinu neće previše smetati. 

Izgleda da male modifikacije u dnevnoj rutini mogu uštedjeti pravo brdo kalorija. Nismo brojali, ali sigurni smo da bismo mogli uštedjeti dovoljno za komad kolača ili gin tonic. Definitivno ćemo se poigrati ovim trikovima. 

Photo: Thinkstock

Komentari 0