Life&style

10 dobrih stvari koje se u tijelu dogode ako 30 minuta jednostavno - hodaš

  • Nema prirodnije, lakše ni jeftinije fizičke aktivnosti od hodanja
  • Već 15 do 30 minuta dnevno može imati velike dobrobiti za nas: hodanje smanjuje bolove u leđima, popravlja raspoloženje, jača srce, pomaže probavi
  • Možeš šetati ili ga učiniti sportskijim: hodati brže ili uzbrdo ili sa štapovima

Mi smo i fizička bića, samo smo to negdje putem zaboravili, pa prosjedimo cijele dane u stolcu i do dućana iza ugla idemo automobilom. Kretanje nam je nužno skoro poput disanja i hrane, osnova za zdravlje i kvalitetan i dug život, a ima li lakše i prirodnije aktivnosti od hodanja? Hodanje je svakodnevan, prirodan pokret i idealna sportska aktivnost - ne traži posebnu opremu, možeš se njime baviti bilo gdje, a nema ni granica u godinama, hodati mogu svi, od 1 do 101 godine. A evo i 10 velikih koristi za tvoje tijelo koje se događaju ako svakodnevno hodaš čak i samo 30 minuta.

1. Bolji mozak, bolji um

Dokazano je da hodanje u mozgu podiže razinu endorfina, hormona sreće, a u tijelu značajno smanjuje stres. Dapače, ima sveukupno dobro djelovanje na zdravlje mozga i može čak smanjiti i eventualne rizike za razvoj Alzheimerove bolesti i demencije.

2. Poboljšani vid

Dosta iznenađujuće, ali hodanje može pobpljšato vid. Kako? Smanjuje očni tlak pa tako i probleme s glaukomom.

Možda vas zanima Kako zaista podržati voljenu osobu koja se trudi zdravije živjeti Rubrika Life&style Life&style

3. Snažnije srce

Američka udruga za zdravlje srca ustvrdila je da je hodanje jednako korisno kao i trčanje. Vrlo je dobra aktivnost koja pomaže smanjenju rizika od srčanog udara i drugih boljesti povezanih s kardiovaskularnim sustavom. Poboljšava i cirkulaciju, smanjuje kolesterol i stabilizira krvni tlak.

4. Veća pluća

Hodanje omogućuje našim plućima da "upumpaju" veću količinu kisika u naše tijelo. Osim što se tako iz tijela eliminiraju toksini, hodanje može uvelike utjecati na zdravlje pluća i prevenirati boljesti pluća.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

5. Zdravija gušterača

Želiš li održati zdravu razinu šećera u krvi, neka ti hodanje postane svakodnevna navika. Zapravo, kad se usporedi s trčanjem, hodanje je bolji izbor u prevenciji dijebetesa, pokazale su studije. Ljudi koji hodaju šest puta tjedno imaju bolju razinu šećera od onih koji trče isto toliko puta tjedno.

6. Dobra probava

Kada hodamo i naše debelo crijevo se kreće. Ovi pokreti normaliziraju njegov i rad crijeva općenito što smanjuje rizik od nastanka karcinoma i problema s probavom poput zatvora i nadutosti.

7. Čvršći mišići

Mišići nam postaju vretenasti i vidljiviji kad izgubimo tjelesnu mast - što nije teško postići ako svaki dan napravimo 10.000 koraka. Za to će ti međutim trebati više od polusatne šetnje. Koliko točno, možeš pratiti na mobitelu - svaki ima neku "zdravu aplikaciju". Također, poželjno je da to bude žustriji hod, a ne da se vučeš - ovo je preporuka i u svim drugim slučajevima , ne samo želiš li očvrsnuti ili smršaviti. Nije grijeh oznojiti se, ali ne moraš hodati niti tako da izgubiš dah. Kontrola: ako hodaš brzo, ali još uvijek možeš pritom i pričati, brzina je dobra. Želiš li sportskiji hod, možeš si ga otežati hodanjem uzbrdo, izmjenjivati intervale žustrijeg ili laganijeg hoda ili pak hodati sa štapovima - nordijsko hodanje upošljava 90 posto mišića u tijelu. Osim toga našem je tijelu lako hodati tako da su upale mišića rijetkost, a nije potreban ni neki poseban period za oporavak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Вот почему нам интересно "клубиться"? Почему все так ждут наши поездки и путешествия? . Чем наш клуб #русскиенордики притягивает? Ответы очевидные на первый взгляд - нам вместе интересно проводить свободное время . А если присмотреться, то клуб это место, где у людей есть общие увлечения и желание общаться . У нас, например, это #скандинавскаяходьба, любовь к театру и кино, к музыке и поэзии, к спорту и активному отдыху, страсть к путешествиям и общению! . Когда твои единомышленники с тобой на одной волне, когда каждый - как космос или как интересный приключенческий роман, когда все такие разные... . Быть членом клуба - это значит разделять все эти ценности, ждать встречи, искать новые события и маршруты, участвовать в спортивной жизни нордиков города и страны, а еще ценить и гордиться, что ты здесь! . #русскиенордики #люблюскандинавскуюходьбу #скандинавскаяходьба😊друзья😊путешествия #скандинавскаяходьбавТольятти #nordicwalking #rusnordic #севернаяходьба #жививдвижении #жизньпрекрасна

A post shared by Скандинавская ходьба! Ура! (@natamodlina) on

8. Manje bolova u leđima

Zahtjevniji i teži načini vježbanja mogu biti loši za naša leđa, posebno ako već imamo s njima problema, no lagana vježba u koju spada i hodanje ima suprotan efekt: smanjit će bol u leđima. Poboljšava cirkulaciju u predjelu kralježnice, popravlja fleksibilnost i ispravno držanje - hodanje je jednostavno lijek za bolna leđa.

Možda vas zanima Stručnjaci otkrivaju: Znaš li koliko je tjelovježbe doista potrebno za tvoju dob? Rubrika Life&style Life&style

9. Jača zglobove i kosti

Hodanje zbog zdravlja preporučuje i američka Fondacija za artritis: 30 minuta hodanja dnevno smanjuje bol u zglobovima i kostima. Najvažniji efekt su čvršći zglobovi, sprječavanje ozljeda te gubitka koštane mase.

10. Uravnotežen um

Patiš li od poremećaja raspoloženja, hodanje ti može popraviti raspoloženje. Još je učinkovitije imaš li pri rom društvo, prijateljicu, partnera, grupu s kojom hodaš. Dokazano je da redovita fizička aktivnost poput hodanja smanjuje razinu stresa, tjeskobe i depresije.

POGLEDAJ TREĆU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": PRSTENJE I CIPELE:

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0