Life&style

Ah, da smo to barem prije znale – pogledaj kako kava djeluje na našu kožu

  • Teško je započeti dan bez kave, zar ne?
  • Ona nas pokreće i godi nam
  • A znaš li što zapravo kava radi tvojoj koži?

Prosječni stanovnik Lijepe naše popije 5,1 do 6 kilograma kave godišnje i s time smo, prema nekim statistikama, na 20 mjestu svjetske ljestvice! Pijemo sve: tursku kavu, „filterušu“, s mlijekom, espresso – lista specijaliteta od kave je dugačka. Jesi li ikada razmišljala što kava radi našoj koži? Je li štetna ili korisna?

Je li kava dobra za kožu?

Može li nam kava isušiti kožu? Uzrokuje li puno kave nastanak prištića? Razna istraživanja su se proteklih godina bavila odnosom kave i kože – te su otkrila neke vrlo zanimljive stvari.

1. Kava može smanjiti rizik od raka kože

„National Cancer Institute“ u SAD-u je u 10-godišnjem istraživanju dokazao da konzumacija kave može smanjiti rizik od raka kože za 20 posto! Osobito se pokazala dobra kao zaštita od agresivnih oblika malignih melanoma. Važno: najbolja zaštita je još uvijek zaštititi kožu od UV-zraka, a ne povećati dnevnu konzumaciju kave.

2. Kava stvara stres – a stres lošu kožu

Kofein potiče nadbubrežnu žlijezdu na proizvodnju adrenalina i kortizola – te nas stavlja u stanje stresa. Doduše, to osjetimo kao kratki „udar“, ali nas ubacuje u „kofeinsku-spiralu“. Povećana konzumacija kave brzo pogoršava stanje kože, jer kad tijelo preplave hormoni stresa, dolazi do suženja najfinijih krvnih žila. Taj fenomen poznat nam je iz zastrašujućih situacija: problijedimo oko nosa.

Možda vas zanima Svijet obožava ovaj osvježavajući napitak od kave, a mi ti donosimo jednostavan recept kako ga pripremiti Rubrika Life&style Life&style

3. Isušuje li kava kožu?

Znanost je sigurna u sljedeće: kod umjerene konzumacije kave (oko 5 do 7 šalica) nije ustanovljena isušujuće djelovanje na tijelo. Međutim, kava ima učinak na mokraćni sustav: kofein signalizira bubrezima da izbace više tekućine – ali onaj tko svakodnevno pije kavu, navikne se na taj učinak pa to ne djeluje na tijelo i kožu.

4. Mlijeko u kavi uzrokuje nastanak prištića

Dermatolozi savjetuju pacijenticama koje pate od akni da promatraju ima li konzumacija mlijeka negativan učinak na stanje kože – te da se odreknu ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom, mlijeka i mliječnih proizvoda. Tko pije puno kave s mlijekom, a pati od prištića, trebao bi probati zamijeniti kravlje mlijeko sojinim (ili piti kavu bez mlijeka).

5. Kava kao anti-aging oružje

Može li kava pomladiti našu kožu? Naime, sadrži antioksidanse koji pomažu našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala te usporava proces starenja. Snaga antioksidativnog djelovanja ovisi o stupnju prženja kave: svjetlije i srednje prženje djeluje snažnije od tamnog. Kava je također dobra kod popravka manje štete na koži.

6. Kava štiti jetru – a time i kožu

Kavopije obolijevaju do 40 posto rjeđe od raka jetre, zato jer kava sadrži više tvari koje štite jetru. Kofein može djelovati protiv fibroze jetre. Ako činiš dobro jetri, time činiš dobro i svojoj koži, jer centralni organ za čišćenje tijela od otrova usko je povezan s našom kožom.

Možda vas zanima I jako dobro i prilično loše: evo kako sve kava utječe na tvoju probavu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0