- Horchata – trend u šalici kave!
- Ovaj osvježavajući napitak zasigurno će te oduševiti
- Otkrit ćemo ti što se sve krije u tom napitku te kako ga lako možeš sama spraviti
Cold Brew i Espresso Tonic su već skinuli sa trona staru poznanicu – ledenu kavu. Jedan od razloga je sigurno i činjenica da će nam biti loše ako ćemo je piti nekoliko puta na dan. A sada se na tron lagano penje i novi trend iz Latinske Amerike – horchata.
Što je horhata?
Horchata (čita se „orčata“) se u španjolskom govornom području naziva osvježavajući napitak koji se bazira na zgnječenim voću, orašastim plodovima, žitaricama ili sjemenkama (poput riže ili badema). Horhata je veganski napitak te je idealna za sve koji svjesno izbjegavaju životinjsko mlijeko. Hoćeš li horchatu piti hladnu ili toplu, to prepuštamo tebi. Osim toga, svojoj horchati možeš dodati malo zapjenjenog mlijeka ili espresso te nekoliko kockica leda – što može biti alternativa staroj hladnoj kavi s puno šlaga i sladoleda od vanilije.
Ako je želiš piti, moraš je sama spraviti, ali to nije teško - pogledaj video i recept:
Sastojci za horchatu (s espressom)
• oko 150 g riže dugog zrna
• 500 ml vruće vode
• ½ -1 prutića cimeta
• 500 ml hladne vode
• 40-50 g vanilin šećera
• 1 prstohvat soli
• cimet za ukrašavanje
• 1 espresso
• kockice leda
Priprema
• Ostavi rižu, vruću vodu i prutić cimeta da odstoji u loncu preko noći.
• Sljedeći dan sve izmiksaj u blenderu.
• Smjesu propasiraj kroz fino sito ili gazu.
• Stavi u hladnjak.
• Posluži s kockicama leda i espressom.
Što je najbolje kod horchate: osim što je ukusna, sadrži puno zdravih te dobrih hranjivih sastojaka. Živjela!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.