Life&style

Baci pogled! Ovih 7 profila na društvenim mrežama na stvarno zanimljiv način promiču ženska prava

  • Povodom Dana žena odlučili smo pronaći inspirativne profile na društvenim mrežama koji se bave promicanjem ženskih prava
  • Među sedam izdvojenih, svoje su mjesto našle i tri stranice iz regije koje obrađuju teme patrijarhata, diskriminacije i seksizma
  • One su nastale s ciljem slavljenja žena, ali i kao mehanizam koji će im omogućiti širenje svojih ideja u virtualnom svijetu

U posljednje je vrijeme pažnju javnosti privukla satirična stranica "Muškarac otac kralj" koja na duhovit način obrađuje teme patrijarhata, diskriminacije i seksizma. Stranica je utemeljena u prosincu 2019. godine, a do danas je skupila više od 9.800 pratitelja na Facebooku i njih nešto više od 3.900 na Instagramu. U svojim objavama poigravaju se s rodnim stereotipima i ulogama te tako preispituju položaj žene u društvu. O tome kako je koncipirana stanica svjedoči već sam njezin naziv koji je parafraza uzrečice "žena, majka, kraljica" koju je svojevremeno pjesmom proslavila Jelena Rozga.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spreman? #muskaracotackralj

Objavu dijeli Muskarac Kralj (@muskarac.otac.kralj)

Možda vas zanima miss7 pokreće veliku kampanju protiv seksualnog nasilja pod nazivom NIKAD VIŠE Rubrika Life&style Life&style

Put satiričnih stranica koje se bave ženskim pitanjima u regiji utrla je Facebook stranica "Sve su to vještice" koju je u kolovozu 2015. godine pokrenula Hana Ćurak. Ova se mlada Sarajka na isto odlučila kako bi kroz popularne memove progovorila o položaju žena na Balkanu, patrijarhatu i feminizmu. Njezine duhovite objave u kojima je glavi lik nerijetko bila francuska filozofkinja i feministička ikona Simone de Beauvoir, koju autorica od milja zove Simona, često su gađale u samu srž stvari te ne čudi što su brzo naišle na velik broj poklonika. Stranicu tako trenutno prati preko 51.700 osoba.

Te iste 2015. godine na Facebooku je osvanula i stranica "Krajnje neuračunljive" koju je pokrenula pravnica Marina Veličković, mlada uspješna djevojka koja je prošle godine postala prva studentica iz Bosne i Hercegovine koja je dobila prestižnu stipendiju fondacije Billa Gatesa te stekla uvjete za upis doktorata na Sveučilištu Cambridge. Njezini tekstovi grafički uređeni na upečatljivoj ružičastoj podlozi tematiziraju aktualna ženska pitanja, a stranica je polučila velik uspjeh te trenutno broji preko 41.800 pratitelja na Facebooku.

U svjetskim razmjerima, Instagram profil "Feminist" prati preko 3.4 milijuna ljudi te je jedna od vodećih stranica u pomicanju ženskih pitanja i pokretanju diskusije o ženskim pravima u online svijetu. Pod geslom "radikalno vjerovanje da smo svi jednaki" okuplja grafički sadržaj - fotografije, animacije, memove i video sadržaj - kojim gledatelja upućuje u aktualna zbivanja vezana uz ženska pitanja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Feminist ♀ (@feminist)

Možda vas zanima #spasi me: Kako i gdje prijaviti nasilje u obitelji - jer ne smijemo više šutjeti Rubrika Život Život

S nešto više od pola milijuna pratioca može se pohvaliti profil "Female collective" koji potiče na ljubav prema sebi, slavi ženstvo i žensku zajednicu te promiče žensku solidarnost. Njegova kreatorica Candace Reels poželjela je kreirati virtualno sestrinstvo i po svemu sudeći u svom je cilju i uspjela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spend that time loving yourself, xo @candacereels

Objavu dijeli Female Collective (@femalecollective)

 

Stranicu znakovita imena "Ladies get paid" (Dame su plaćene) utemeljila je menagerica Claire Wasserman. Riječ je o projektu koji žene vode za žene, a njegov cilj je pružanje pomoći i savjeta vezanih uz karijeru. Instagram profil ove organizacije prati preko  108.000 pratitelja, uz dodatnih 8.000 njih na Facebooku. Ove stranice pravi su primjer krilatice "girl power" (ženska snaga)!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We’ll tell you what we want, what we really really want (hint: it’s money) 💵

Objavu dijeli Ladies Get Paid (@ladiesgetpaid)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

☕️🤷‍♀️ @britneyspears

Objavu dijeli Ladies Get Paid (@ladiesgetpaid)

Možda vas zanima Viralni video dirnuo je žene: kako živjeti (i biti dama) u muškom svijetu? Rubrika Life&style Life&style

Iza profila "Gurls talk" (Djevojke pričaju), koji prati nešto više od 258.000 pratitelja, stoji zajednica koja se bavi aktivacijom pitanja mentalnog zdravlja žena u online svijetu. Osnovala ju je britanska manekenka Adwoa Aboah s ciljem kreiranja sigurnog mjesta za žene svih dobi u kojem mogu iznijeti svoje životne priče i razmišljanja bez straha od nametanja predrasuda i oštrih kritika. Vizualno dopadljiv profil svakodnevno nas podsjeća na važnost brige o vlastitom mentalnom zdravlju.

 

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.  
 


 
Photo: Facebook @Bin isolation outing

Komentari 0