Life&style

"Bivši šef, prvi posao: svakodnevni komentari "kako dobro izgledaš", imaš dobro d**e", pozivi na večeru"

  • Seksualno nasilje događa se svakodnevno, posvuda i gotovo svim ženama. Koliko ga prepoznajemo i kao društvo shvaćamo ozbiljno? Najteži oblik je silovanje, n znamo li što je seksualno uznemiravanje, napastvovanje, seksualno zlostavljanje?
  • Donosimo "abecedu" seksualnog nasilja, potkrijepljenu potresnim pričama žena koje stižu na Instagram profil @suddenly_nana
  • NIKAD VIŠE ime je velike kampanje koju pokreće miss7 u suradnji s Nanom Nadarević. Cilj je podizanje svijesti o važnosti borbe protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja žena. miss7 se bori rječju, a ovaj tekst je naš doprinos...


Seksualno nasilje događa se svakodnevno, svuda oko nas, a žrtve su gotovo redovito žene, djevojke i djevojčice. No, uz silovanje koje je najteži oblik seksualnog nasilja, cijeli je niz ponašanja koji ženu vrijeđa, uznemirava, dovodi u vrlo neugodne i zastrašujuće situacije, ponižava... Ovi "blaži" oblici mnogo su učestaliji i znaju se ponavljati u beskraj: seksualne ucjene nadređenih, pipkanja na javnom mjestu, neprikladni pozivi i ponude, prostački komentari o ženinom tijelu ili seksualnom životu, emocionalne ucjene kojima se iznuđuje seks... Dio njih ne podliježe ni zakonskoj legislativi, a neke od tih radnji se i minoriziraju, jer "ništa se strašno nije

Možda vas zanima "Odvezao me na parkiralište, krenuo prema meni i rekao: 'Mislim da ti se sviđam'..." Rubrika Life&style Life&style dogodilo". 

Po definiciji seksualno nasilje je bilo koji seksualni čin, pokušaj ostvarivanja seksualnog čina, neželjeni seksualni komentar ili prijedlog koji je usmjeren protiv osobe i njezine seksualnosti, a koji može počiniti druga osoba bez obzira na odnos sa žrtvom ili situaciju u kojoj se nalaze. Donosimo "abecedu seksualnog nasilja": što je seksualno uznemiravanje ili napastvovanje, što potpada pod kategoriju seksualnog zlostavljanja i prisilnih spolnih radnji, a što silovanje.

Seksualno uznemiravanje ili napastovanje

Seksualno uznemiravanje ili napastovanje vrlo je čest, zapravo jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja. Nužno je uključuje fizički dodir, no osobu dovodi u neugodan položaj, ponižavajući i izaziva u njoj osjećaj srama. Događa se svakodnevno, mnogim ženama i može trajati vrlo dugo - žena nema načina da to riješi jer ključni je element moć. Seksualno uznemiravanje provodi osoba koja je na moćnijoj poziciji od žene - šef na poslu, profesor na studenticom i slično.

 | Autor: Instagram@suddenly_nana Instagram@suddenly_nana

Neželjene seksualne primjedbe i verbalni prijedlozi, razni neželjeni pozivi, fizički dodiri, govor tijela poput buljenja, stajanja preblizu, davanja raznih znakova, emocionalno proganjanje, neprikladna pažnja i seksualno podmićivanje, sve to potpada pod kategoriju seksualnog uznemiravanja. Što je najgore, ovaj oblik seksualnog nasilja najlakše se tolerira - često svi u firmi znaju što šef radi i šute. Također često se minimizira problem jer "nije tako strašno" kad netko neumjesno kometira tvoje grudi, uporno te zove da se privatno "podružite", nudi napredovanje za seksualne protuusluge, naglas propituje tvoj seksualni život, "ovlaš" te dodiruje... Također, većina zakonodavstava nema mehanizam sankcioniranja ovakvog ponašanja.

Možda vas zanima Znaš li kolike su šanse da postaneš ili jesi žrtva seksualnog nasilja? Vrlo velike - pročitaj ove brojke Rubrika Life&style Life&style

Seksualno zlostavljanje i prisilne spolne radnje 

Teži oblik nasilja od seksualnog uznemiravanja jest seksualno zlostavljanje i prisilne spolne radnje. Uključen je fizički dodir s nasilnikom, a u kategoriji su sva spolna ponašanja koja žrtva ne želi, no od nje su iznuđena primjenom sile ili prijetnje.

 | Autor: Instagram@suddenly_nana Instagram@suddenly_nana

To uključuje neželjene i prisilne dodire tijela, dodirivanje intimnih dijelova tijela, seksualne aktivnosti izmanipulirane lažima prijetnjom ili pritiskom te prisiljavanje na masturbaciju - gledanje masturbacije, na masturbaciju nasilniku ili na masturbaciju sebe dok on gleda. Seksualno zlostavljanje i prisiljavanje na seksualne radnje izaziva veliku traumu, no prema zakonu još ne ulazi u kategoriju silovanja.

Silovanje

Silovanje je, naravno, najteži oblik seksualnog nasilja i ostavlja dugotrajne posljedice. Ubraja se među izuzetno teška i traumatska iskustva s teškim posljedicama za žrtve. Odnosi se na vaginalnu, analnu ili oralnu penetraciju penisom i/ili objektima, a može biti sastavni dio obiteljskog nasilja (silovanje u braku); postoji i silovanje u vezama ili na spoju, silovanje koje počini nepoznata osobe (mnogo se rjeđe događa nego ova prva dva oblika, premda uglavnom živimo u zabludi da su počinitelji silovanja neki nepoznati muškarci, luđaci koji iz grma iskaču s nožem), grupno silovanje te silovanje u oružanim sukobima i ratu.

 | Autor: Instagram@suddenly_nana Instagram@suddenly_nana

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

 

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Emily_Rohu

    Emily_Rohu

    Lagan posao na mreži, pridružite se sada i počnite zarađivati više od 500 USD dnevno. Prošli mjesec zaradio sam i primio 27392 dolara od ovog lakog posla, dajući maksimalno 3 sata dnevno. Izuzetno je jednostavno poslovati i redovito zarađivati od ... prikaži još!