Life&style

miss7 pokreće veliku kampanju protiv seksualnog nasilja pod nazivom NIKAD VIŠE

  • NIKAD VIŠE ime je velike kampanje koju pokreće miss7. Cilj je podizanje svijesti o važnosti borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama
  • Naša partnerica u projektu je Nana Nadarević, mlada žena koja je podigla buru u javnosti dijeleći na svom Instagramu priče žena koje su doživjele seksualno zlostavljanje
  • U idućim mjesecima donosimo članke u kojima će govoriti žrtve i stručnjaci te one pune korisnih savjeta - gdje i kako prijaviti nasilje, udruge i mreža podrške koje pomažu, kako prepoznati seksualno nasilje, kako reagirati...

 

miss7 pokreće veliku kampanju čiji cilj je podizanje svijesti o važnosti borbe protiv seksualnog nasilja. Naziv kampanje je NIKAD VIŠE, a naša partnerica u projektu Nana Nadarević, mlada žena koja je inspirirana filmom "One su bombe", ali i događanjima iz naše svakodnevice, pokrenula lavinu na svom Instagram profilu motivirajući žene da govore o vlastitim iskustvima sa seksualnim nasiljem. Nana je primila stotine i stotine priča žena iz Hrvatske, ali i regije koje su iz prve ruke pričale o doživljenom seksualnom zlostavljanju.

seksualno nasilje | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

1 od 3 žene

Odjednom je seksualno zlostavljanje, inače stalno prisutno i rijetko adekvatno sankcionirano postalo vruća tema. Kako i ne bi? Znaš li da će 1 od 3 3 žene koje imaju 15 ili više godina doživjeti nasilje ili seksualno nasilje nad sobom, bilo da je riječ o seksualnom uznemiravanju, seksualnom napastovanju ili pak najtežem obliku, silovanju?.

Kao društvu svakako nam nedostaje empatije za svakodnevno uznemiravanje ili zlostavljanje koje žene doživljavaju na poslu, u školi, na ulici, u javnom prijevozu, ali i vlastitoj kući i obitelji. Previše toga doživljava se kao "normalna stvar". Kampanja NIKAD VIŠE tako će se baviti propitivanjem sive zone seksualnog nasilja, odnosno dvojbenim situacijama seksualnog uznemiravanja oko kojih još uvijek nije dovoljno podignuta svijest. To će svakako biti jedan od naših glavnih ciljeva.

Zločin i kazna

Također, javnost svako toliko potrese poneki sudski slučaj, ali i presuda u slučaju seksualnog nasilja koja se globalno percipira kao neadekvatna ili preblaga. Neovisnost sudstva je neupitna, no ono za što se miss7 zalaže je promjena društvene klime - ona treba biti takva da sudovi načelo pravičnosti ne uzimaju olako. U obzir često treba uzeti više od golog slova zakona.

seksualno nasilje | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Svi oblici seksualnog nasilja

Želimo raskrinkati sve oblike zlostavljanja, od onih najmanje malignih do najtraumatičnijih: je li neka primjedba uznemiravanje ili nije, zašto je izmanipulirani seks teško zlostavljanje, može li suprug biti silovatelj, smije li se neagresivno odbijanje tumačiti kao pristanak i promijeniti klimu u društvu. Da, seksualno nasilje se događa, svuda je oko nas i vrijeme je da nešto s tim u vezi poduzmemo. Žrtvama treba pomoći, one moraju znati da nisu same i više ni jedna žena se ne bi trebala bojati prijaviti nasilje. I još više, kao društvo bismo trebali naučiti kako spriječiti seksualno nasilje.

Na svim kanalima

miss7 će kampanju NIKAD VIŠE provoditi na svim svojim kanalima, od članaka, ali i specijala posvećenog seksualnom nasilju na webu do objava na našem Facebooku i Instagramu. Razgovarat ćemo sa stručnjacima, donositi priče žrtava, iznijeti zastrašujuće statističke podatke o seksualnom zlostavljanju žena, ali i pozivati naše čitateljice da se uključe u kampanju. Jer NIKAD VIŠE nam je zajednički cilj.

Photo: None

Komentari 0