Life&style

Djevojka je odlučila snimiti tipove koji su joj dobacivali na ulici - zanimljivo je kako je to završilo

  • Zviždanje, dobacivanje, prostačke ponude, komentiranje našeg tijela... Koja žena to na ulici nije doživjela?
  • Ovakve neugodne situacije potaknule su 20-godišnja Nou Jansma da se sa svojim "dobacivačima" - slika
  • Njezin projekt, Instagram profil @dearcatcallers izazvao je reakcije u cijelom svijetu: žene su se prepoznale u situacijama seksualnog uznemiravanja, a muškarci, barem neki, postali svjesni koliko je ovakvo ponašanje nepoželjno
  • NIKAD VIŠE ime je velike kampanje koju pokreće miss7 u suradnji s Nanom Nadarević. Cilj je podizanje svijesti o važnosti borbe protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja žena. miss7 se bori rječju, a ovaj tekst je naš doprinos...
     

Postoji li žena koja na ulici nije doživjela dobacivanje, zvižduk, buljenje, neumjesan komentar njezina izgleda, dijela tijela, glasno izrečenu "ponudu", opis što bi joj neki muškarac radio (na koju svi njegovi kompanjoni prasnu u smijeh ili dobace još koju), a možda i više: da joj se muškarac približi, slijedi ju, nastavljajući ništa profinjeniju komunikaciju? Malo je onih kojima se to nije dogodilo - barem jednom. Ovaj scenarij nije bio stran ni tada 20-godišnjoj Noi Jansma, Nizozemki koja je odlučila svoje "dobacivače" i "zviždače" eksponirati. Izvadila je mobitel, slikala se s njima, a slike počela objavljivati na za to otvorenom Instagram profilu @dearcatcallers.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#dearcatcallers "Babyyyyyyyy! THANKYOU" *blowkiss* (slide ➡️)

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Privukla je nevjerojatno veliku pozornost, a u mjesec dana koliko je to radila i 260.000 pratitelja. Dogodilo se to prije više od dvije godine, a Noa koja je bila sretna već i s prvih 300 pratitelja, gostovala je na TV postajama i izvan zemlje te postala poznata - njezin je Instagram očito je otvorio važnu temu o možda najblažem obliku seksualnog nasilja, ali ipak seksualnom nasilju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#dearcatcallers

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Ni jedna žena ne zna kako se nositi s dobacivanjem

"Ideja je nastajala postupno: Osjećam se vrlo neugodno kad mi muškarci dobacuju", ispričala je. "I nijedna moja prijateljica ne zna kako se s tim nositi, a moji muški prijatelji zapravo ni ne znaju da se to stvarno događa. Možeš se konfrontirati s onim tko ti dobaci nešto prosto, ali to često vodi u sukob. Jednom sam odgovorila četvorici muškaraca koji su mi nešto dobacili i oni su se približili i opkolili me. Otići i ne reći ništa isto nije rješenje jer to izgleda kao da pristaješ da ti govore što god im padne napamet." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#dearcatcallers The classic

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Muškarcima se svidjelo pozirati sa mnom

I tako je Noa, vozeći se jednom u vlaku gdje su joj dvojica mladića ne samo dobacivala nego je i snimala mobitelom došla na ideju da uzvrati istom mjerom, kamerom. Ta je ideja dosta dugo u njoj kuhala jer se bojala što će biti kad pokuša snimiti te muškarce. No nepoznati muškarci iako su joj dobacivali što je bilo neugodno nisu imali problema da se s njom i slikaju. "Svima njima se svidjelo pozirati sa mnom, nisu bili nimalo sumnjičavi. To pokazuje da svoje ponašanje ne vide kao nepoželjno ili možda misle da mi tako daju kompliment. Jednom me jedan od njih pitao za što je slika. Rekla sam da je za jedan feministički Instagram profil. Samo je rekao "OK"."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Wohoo look! *laughing and loud whistling* " #dearcatcallers

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Poruke i od muškaraca

Na Instagram mlade Nizozemke žene su slale poruke sa svih kontinenata - jedina je iznimka bila Antarktika. "Mnogo se žena prepoznalo u mojim storyjima i željele su mi zahvaliti. Jedna mama mi je, na primjer, rekla da je moj Instagram iskoristila da započne sa sinovima razgovor o uznemiravanju. Dobila sam i puno poruka od muškaraca koji kažu da nikad nisu na taj način razmišljali o dobacivanju. Neki su rekli da se stide muškog roda. Impresivno je što se sve izrodilo iz ovoga."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#dearcatcallers

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Ovo nije protiv muškaraca...

S druge je strane dobila i mnogo poruka punih mržnje. "Projekt sam započela  u duhu otvorenosti: nije mi bila namjera prikazati muškarce u negativnom svjetlu niti ostaviti dojam da mrzim muškarce. No neki komentari ispod slika su se pretvorili u to. Bilo je komentara da si ti muškarci silovatelji i želeli su im smrt. Ne vidim te momke kao loše, ali njihovo je ponašanje iritantno. Željela sam naglasiti kako je važno poštovanje i način na koji komuniciramo međusobno, a katkad bi završilo na tome da u istom komentaru piše "Odnosite se jedni prema drugima s poštovanjem. Ovaj šu**k zaslužuje smrt."

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

 



 

 

 

Photo: Instagram@ nivescelsius

Komentari 0