Life&style

Viralni video dirnuo je žene: kako živjeti (i biti dama) u muškom svijetu?

  • "Složi odjeću. Skuhaj mu ručak. Rodi mu djecu. Učini ga sretnim. To je ženina uloga." I danas?
  • "Budi čista. Ne budi kurva. Muškarci mrze drolje. Ne budi pretjerano čedna. Zadovolji muškarca. Budi iskusna. Budi nevina."
  • Objavljen prije nekoliko dana video “Be a Lady, They said” postao je viralan. Mnoge žene prepoznale su se u kontradiktornim ulogama koje im društvo nameće u, još uvijek, muškom svijetu
  • Ostaje pitanje zašto ih prihvaćamo i same sebi postajemo najstroži suci? Vrijeme da ih iskorijenimo

"Budi dama, kažu. Suknja ti je prekratka. Majica ti je prekratka. Pokrij se. Ne otkrivaj previše kože. Ostavi nešto mašti. Ne budi izazovna. Muškarci se ne mogu kontrolirati. Imaju svoje potrebe. Izgledaj seksi. Izgledaj poželjno. Ne budi tako provokativna. Tražiš to. Nosi crno. Nosi visoke pete. Previše si uređena. Premalo si uređena. Zapustila si se.

Naruči salatu. Preskoči desert

Budi dama kažu. Nemoj biti predebela. Nemoj biti premršava. Jedi. Smršavi. Prestani toliko jesi. Naruči salatu. Ne jedi ugljikohidrate. Preskoči desert. Idi na dijetu. Bože... izgledaš kao kostur. Zašto ne jedeš? Izgledaš izgladnjelo. Izgledaš bolesno. Muškarce vole žene koje imaju za što primiti. Budi XS. Budi XXS. Budi ništa. Budi manje od ništa."

Što znači biti dama, zapravo?

Ovako počinje video “Be a Lady, They said” koji je posljednjih dana postao viralan, sakupivši više od milijun pregleda. Napravio ga je magazin Girls Girls Girls, režirao redatelj Paul McLean, a naratorica je američka glumica Cynthia Nixon. Poruka koju šalje, o nepisanim pravilima koje društvo nameće ženama, o muškom svijetu u kojem živimo, nedostižnom idealu kakve moramo biti izgledom, ponašanjem, stavovima izazvala je brojne reakcije. Mnogo je žena u komentar napisalo da su im na oči došle suze kad su gledale video.

 | Autor:

Cynthia odjevena u klasično crno odijelo izgovara tekst koji je napisala blogerica Camille Rainville. Tekst je nastao 2017. godine i prirodna je pobuna na beskrajne imperative što bi sve žena trebala biti kako bi bila ne samo savršena žena, nego i žena koju društvo prihvaća. Pa se tako u videu nastavljaju pravila ponašanja kojih bismo se trebale držati:  “Budi dama”, kažu. Depiliraj se. Izblijedi ovo, izblijedi ono. Ukloni ožiljke. Sakrij strije. Napumpaj usnice. Botoksiraj bore. Zategni lice. Smanji trbuh. Podigni grudi. Izgledaj prirodno! Pretjeruješ! Muškarci ne vole žene koje se previše trude!"

Svaka "tema" o kojoj progovara ističe njezinu kontradiktornost; sva ta nemoguća pravila koja nam se nameću (i koja u konačnici namećemo same sebi) s još većom rigidnošću) na kraju su razlog za osudu. Budi lijepa, mlada, zategni se, riješi se bora... da bi na kraju došao antiklimaks: pretjerala si, izgledaš užasno.

Budi iskusna. Budi nevina

"Čuvaj se. Budi čista. Ne budi kurva. Ne spavaj s muškarcima". Muškarci mrze drolje. Ne budi pretjerano čedna. Ne budi tako stisnuta. Smješkaj se više. Zadovolji muškarca. Budi iskusna. Pokaži seksualnost. Budi nevina. Budi prosta. Budi cool. Nemoj biti poput ostalih djevojaka. Budi dama, kažu. Ne govori glasno. Nemoj previše pričati. Ne djeluj zastrašujuće. Zašto si tako jadna!! Ne budi kučka. Ne naređuj. Ne budi tako osjećajna. Ne plači. Ne viči. Ne psuj. Trpi bol. Ne žali se. Složi odjeću. Skuhaj mu ručak. Učini ga sretnim. To je ženina uloga. Jednog dana bit ćeš dobra supruga. Uzmi njegovo prezime. Zadržala si i svoje prezime!! Luda feministica... Rodi mu djecu. Ne želiš djecu? Poželjet ćeš jednog dana. On će promijeniti tvoj stav."

Ne dopusti da te siluju. Nemoj reći "ne"

"Budi dama, kažu. Ne dopusti da te siluju. Ne pij previše. Ne šeći sama. Ne idi kasno van. Ne odjevaj se tako. Nemoj se napiti. Ne smješkaj se nepoznatima. Ne izlazi noću. Ne vjeruj nikome. Nemoj reći "da". Nemoj reći "ne". Samo budi dama, kažu."

Jednostavan, a moćan video svojom je porukom izazvao brojne reakcije. Postavlja pitanje koliko toga zapravo radimo svojom voljom, koliko same odlučujemo, a koliko se vodimo normama koje nam društvo diktira već tisućljećima, a neće izgleda biti iskorijenjene ni u 21. stoljeću. Samo stižu nove: biti mladolika i seksepilna plešući po tankoj liniji da te proglase kurvom; imati uspješnu karijeru, a živjeti sretno u sjeni muškarca, kuhati mu, čistiti, rađati djecu čak i kad ne želiš.

 | Autor:

Što misle o videu rekle su...

Tonkica Zlački, urednica miss7: "Ovo je potpuno prirodna pobuna na beskrajne i omniprezentne imperative što bi sve žena trebala biti kako bi bila savršena žena. Kome?" No ove stavove nam ne nameće samo muško društvo namjećemo si ih i sami. T. Zlački nastavlja: "Kokoš ili jaje? Tko ih je kome prvi nametnuo? Kad ti prabaka, baka i mama žive u uvjerenju da je to standard i doista vjeruju da ti čine dobro kad ti govore da pripaziš da ti suknja nije prekratka i slično. Onda je teško biti kritičan prema takvim savjetima. To su osobe koje ti govore "za tvoje dobro"."

Andrea Andrassy, kolumnistica: "Video mi se posebno sviđa jer sam se kao osoba koja ne preferira nositi štikle, odjevati se damski i na svadbu dođe u haljini i tenisicama često susretala s upravo takvim komentarima i osudama, a tu je i moment gdje se bunim protiv raznih stvari koje se nameću ženama: kad će roditi, kad će se udati, zašto su glasne, zašto nisu dovoljno ponizne, zašto nisu dovoljno u kuhinji.  Ljudima koji se sa mnom ne slažu lakše je reći "da sam nervozna jer mi u životu fali muškarac" nego se argumentirano sa mnom raspravljati.  Zato je super što se video dijeli, što se o njemu priča. Treba zauvijek napustiti dvostruke standarde koji koji ženama ne dopuštaju iste stvari kao muškarcima, od toga da je muškarac s puno partnerica faca, a žena koja ima puno partnera jeftina do toga da ženu koja na poslu ima autoritet i inicijativu nazivaju kučkom, a muškarca uspješnim poslovnim čovjekom."

Komentari na društvenim mrežama

Svaka se žena može prepoznati u ovom videu. Evo komentara koje smo pronašli na društvenim mrežama:

"Ne krij se iza onoga što svi drugi od tebe očekuju. Društvo ima tako velika očekivanja"

"Suze su mi došle na oči dok sam gledala ovaj video"

"Hahahaha..Tako nekako i jeee! Al' da nije tragično, bilo bi i komično. A ima i dalje. Imaj svoje mišljenje, nisi valjda primitivna i zaostala~~budi jaka vikni i reci dosta. Pa zatim al ne viči nije damski i sočna psovka nakon toga..( može getlemenski??..hahaha🙏😋🙄) ne nosi veliku ručnu torbu, nije damski~~samo sa placa i sto kil' spize...Skini crveni ruž izedaš ka noćna dama~~~stavi ruž, baš je efektan..nek svi vide koga imam.🙄 Hladna je, uhvatila se karijere...nema ni djeteta ni psa, sam na svoje d... misli~~liječuga, sponzoruša...živi doma i "samo" oko dječurlije..hahaha.... Hoda ka splaćina...ne misli a sebe- krpa od žene~~~vidi kako se šminkeriše,..samo misli na sebe..egoistična guska. :)) lijepo jel' da.. A što to govori..Nije se rodio tko je svijetu ugodio :) Neka laju 🐶karavane prolaze 🐪🐫🐪🐫🐪..vozi tvoje..sve ima svoje. Maaa da bi jednu riječ rekla na ovaj članak, osim bravo!! 👏hahahaha"

"sva sreća pa muškarci ovoliki tekst neće čitati :))) ako i pročitaju, izgorit će im procesor :) "

"Video se obraće ne samo muškarcima nego društvu u cjelini. Be a lady they said! Svi imaju očekivanja kako bismo se trebale ponašati, izgledati, što biti itd. No jedino očekivanje koje je doista važno i koje trebamo poslušati je ono od nas samih. Voli sebe i sve ostalo će doći na svoje."

No, pojavili su se i komentari tipa: "Treba li uopće reći (ili ne treba) da većinom ove rečenice izgovaraju žene?" i "Zanimljivo je da si najrepresivnije situacije žene nameću same, muškarce nije toliko briga."

Photo: None

Komentari 0