- Kažu da slika govori tisuću riječi, a upravo je ovo dobro pravilo koje možeš primijeniti pri odabiru restorana
- Postoje jasni vizualni pokazatelji, poput dotrajalog interijera i nečistoće prostora, koji sugeriraju probleme u kuhinji
- No, na kojih to 11 pokazatelja pri boravku u restoranu trebaš obratiti posebnu pažnju otkrivamo ti u nastavku
Nekad već po samom dolasku u restoran možemo vidjeti kako naša ideja o tome da upravo ovdje pojedemo ukusan obrok i nije bila najbolja. Prljav i neuredan prostor, neljubazno osoblje, neugodan miris koji se širi interijerom samo su neki od znakova koji sugeriraju da je bolja ideja otići na neko drugo mjesto. Kojih je to 11 znakova koji mogu biti dobro upozorenje otkrivamo ti u nastavku.
1. Parkiralište je prljavo
Ako izađeš iz automobila, a na parkiralištu te dočekaju otvoreni kontejneri, smeće i opušci, možda bi trebala otići na neko drugo mjesto. Prljavi prozori i vrata znak su da voditelji restorana nisu fokusirani na čistoću i ta nebriga može se prenijeti na područja gdje se priprema hrana.
2. Restoran ima previše tematskih odrednica
Određene teme i stilovi mogu biti odličan način da restorani promoviraju svoju osobnost gostima, ali ako se u njima presijeca više različitih tematskih cjelina, to može biti crvena zastava za goste. Ponekad to može biti indicija nesuglasica u vođenju, koje se mogu odraziti i na uslugu te kvalitetu pripremljene hrane.
3. Osoblje djeluje rastreseno
Svatko može imati loš dan, ali ako cijelo osoblje izgleda odsutno, rastreseno i nezadovoljno onda je problem mnogo veći. A ako prednji dio kuće djeluje neorganizirano, možeš pretpostaviti kakva je situacija u stražnjem dijelu.
4. Svi u restoranu si turisti
Ako želiš doći do dobre hrane idi tamo gdje idu mještani. Restorani u kojima isključivo jedu turisti možda su razvikani bez konkretnog razloga te su oni ondje isključivo zbog dobre promocije. Mjesta na kojima jedu domaći ljudi ukazuju na to da su oni ondje zbog dobre atmosfere i/ili reputacije kuhinje.
5. Neugodan miris
Ako te po ulasku u restoran dočeka neugodan miris znaš da je nešto pošlo po krivu. Bilo da restoran miriše na ustajalu masnoću, izgorenu hranu ili samo na cjelokupan smrad koji pere nosnice, vjeruj svom instinktu i udalji se. Kuhinje i restorani koji brinu o čistoći učinit će sve da uklone ustajale mirise iz hladnjaka, kuhinjskih ploča i drugih mjesta na kojima se mogu javiti.
6. Kupaonica je prljava
Kupaonice su uvijek dobar pokazatelj koliko neko mjesto brine o higijeni. Ako je kupaonica zanemarena - dozator sapuna je prazan, nedostaje toaletni papir, pod je mokar - to je znak da osoblje ne drži do svojih zadataka. Toaleti su neposredan pokazatelj nedostatka pozornosti za detalje koji mogu narušiti kvalitetu hrane, čak i prije posluživanja.
7. Učestalo se ponavljaju greške
Restorani su vrlo prometna mjesta i pogreške se događaju. Međutim, ako se takve stvari iznova ponavljaju, to može biti znak da netočnije u redu iza kulisa. Poslužitelji su ljudi i može doći do pogreške, posebno ako je razina buke u kuhinji velika te se međusobno teško čuju. Ali ako naručiš jedno predjelo i dobiješ drugo ili ga jednostavno nikad ne dobiješ, a da ti se pritom nitko od osoblja nije ispričao, to je situacija koja ukazuje da je u organizaciji posla nešto pošlo po krivu.
8. Inventar je u stanju raspadanja
Šarmantni restorani s karakterom su jedno, a dotrajale "rupe" nešto sasvim drugo. Već prvi pogled na unutrašnjost restorana može reći mnogo toga o njegovom poslovanju. Neočišćeni podovi, umiruće biljke i mrlje po zidovima ne nude najavu za ukusan obrok.
9. Restoran je prazan
Ako si se u restoranu zatekla u vrijeme u kojem bi prema svim pravilima trebao vrvjeti gostima, a gotovo si sama, odsutnost drugih možda će poslati poruku. Nedostatak gostiju može biti indikator da je restoran precijenjen, ima lošu uslugu ili lošu hranu.
10. Jelovnici nisu usklađeni
Jelovnik je također dobar pokazatelj općeg stanja u restoranu. Ako su oni prljavi i istrošeni to ti govori da konobar nije dovoljno osposobljen ili da upravitelj ne obraća pažnju na okruženje u restoranu. Jelovnici s mrvicama kruha, mrljama hrane i ostatcima umaka signaliziraju da se ne čiste redovito. Također, problem je ako postoji neusklađenost između jela koju su ponuđena na meniju i jela koja je moguće pripraviti u kuhinji.
11. Hrana je neuredno složena na tanjuru
Jasno, pronaći nešto u svojoj hrani - bubu, kosu, komad metala - znak je da je nešto strašno pogrešno u stražnjem dijelu restorana. Još jedan pokazatelj lošeg restorana je način na koji su stavili hranu na tanjur, posložili je i servirali.
Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Emily_Rohu
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.