Life&style

Evo što će se doista dogoditi s tvojim tijelom ako prestaneš jesti sol

  • Kad prestaneš jesti sol, događa se prilično puno stvari - jer je često jedemo u svakodnevnom životu
  • Premda možda nisi toga svjesna, sol je jedan od najvažnijih sastojaka kad se radi o kuhanju ukusne hrane
  • Međutim, previše soli nije zdravo - znaš li što će se sve dogoditi s tvojim tijelo ako prestaneš jesti sol?

Učenje kako pravilno začiniti jelo solju prava je umjetnost - premalo soli znači da se okus neće naglasiti, a previše soli nadvladat će okus jela. Osim toga, sol se može koristiti za konzerviranje hrane kroz duže vremensko razdoblje, što je čini još bitnijom namirnicom.

Međutim, koliko god važna bila sol, konzumiranje previše soli može predstavljati široku paletu zdravstvenih rizika, kažu stručnjaci sa Sveučilišta Harvard. To kombiniraj s činjenicom da većina ljudi svakodnevno konzumira previše soli te postaje očito da imamo problema. Stoga je dobra ideja da postaneš svjesna unosa soli - i smanjiš unos na zdraviju količinu.

Koje vrste tjelesnih promjena možeš očekivati kad smanjiš unos natrija? Čitaj dalje kako bi saznala što se događa s tvojim tijelom kad prestaneš jesti sol - konkretno kuhinjsku sol.

Tvoj krvni tlak pada kad prestaneš jesti sol

Sklona si brzoj hrani i pomfritu? Voliš slane kokice? Premda su sve te namirnice ukusne, jedenje previše njih može biti loše za tvoje zdravlje. To je zato što postoji neraskidiva veza između toga koliko soli pojedemo i visokog krvnog tlaka, tvrdi dr. Nikola Đorđević. "Natrij je usko povezan s hipertenzijom. Kad uzimaš previše soli, tvoje tijelo to pokušava regulirati tako da zadržava više vode u tijelu", objasnio je. "Posljedično se stvara značajan pritisak na krvožilni sustav koji odmah povećava krvni tlak." A to nije dobra stvar.

Srećom, ako prestaneš jesti sol, krvni tlak će se smanjiti, tvrde u klinici Mayo.

Kad prestaneš jesti sol, bubrezi funkcioniraju bolje

Sol može napraviti prilično ozbiljnu štetu i drugim organima u tvom tijelu. "Bubrezi također reagiraju na velike količine natrija", rekao je dr. Đorđević. "Izravna je veza između zatajenja bubrega i unosa soli. Osim toga, hipertenzija oštećuje brojne organe, a bubrezi su prvi koji počinju propadati." S obzirom da su potrebni zdravi bubrezi kako bis živjela normalan i zdrav život, time se ne želiš baviti.

Srećom, možeš poštedjeti bubrege ako prestaneš jesti sol.

Rizik od bubrežnih kamenaca pada kad prestaneš jesti sol

Kada govorimo o bubrezima, postoji još jedna stvar na koju konzumiranje soli može imati utjecaja na njih, kaže dr. Anthony Kouri: nastanak bubrežnih kamenaca. "Previše soli povećava rizik od nastanka bubrežnih kamenaca", kaže.

U slučaju da to ne znaš, bubrežni kamenci su sitne, tvrde naslage koje se sastoje od soli i minerala koji nastaju u bubrezima, kažu u klinici Mayo. Ali samo zato što su mali, ne znači da nisu kobni. Ako si ikada imali kamen u bubregu ili znaš nekoga tko ga je imao, znaš koliko to može biti bolno.

"Smanjenjem unosa soli smanjujemo mogućnost razvoja bubrežnih kamenaca i bolesti bubrega", nastavio je Kouri.

Osjećat ćeš se manje naduto nakon što prestaneš jesti sol

Često se osjećaš naduto - bilo tijekom određenih dijelova menstrualnog ciklusa, bilo nakon obroka? Pa, sol možda ima neke veze s tim, kaže dr. Đorđević. "Budući da je natrij jedan od razloga zadržavanja vode, smanjenjem unosa soli zapravo ćeš otpustiti više vode iz tijela", rekao je. "Osjećat ćeš se manje naduto i natečeno." To je jednostavan način smanjenja tih neugodnih pojava.

Osjećat ćeš više energije kad prestaneš jesti sol

Osjećaj nadutosti nelagodan je, a i ne možeš se udobno uklopiti u svoju omiljenu odjeću. Također može smanjiti razinu energije te učiniti da se osjećaš iscrpljeno, tvrdi dijetetičarka Diana Gariglio-Clelland. "Kad se netko osjeća opterećen zadržavanjem tekućine, može biti teško motivirati se za aktivnosti, što također povećava razinu energije", objasnila je.

Srećom, dio te energije možeš vratiti ako prestaneš jesti sol. "Neki ljudi se mogu osjećati energičnijim zbog smanjenog unosa soli, odnosno zbog smanjenog zadržavanja vode ", nastavila je Gariglio-Clelland.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Is eating too little salt harmful? 🧂Even though too much salt causes health problems, eating too little can just be as bad! 🧂Low-sodium diet ➡️ increased norepinephrine and aldosterone ➡️ might increase insulin resistance. 🧂Salt restriction might lead to overeating other foods such as high-frcutose foods ➡️ might raise triglycerides ➡️ higher risk for heart disease. 🧂TOO little salt while drinking TOO much water might lead to hyponatremia (low sodium in blood). BOTTOM LINE: 🧂If you have a medical condition that requires a diet low in sodium, you should continue doing so. 🧂But if you are a healthy person trying to stay healthy, too little salt won’t improve your health. ‼️Always remember: moderation is key‼️ مخاطر تناول القليل من الملح: قد يؤدي إلى ارتفاع الإنسولين واللجوء إلى تناول مأكولات غنية بالفروكتوز وهذا قد يؤدي إلى زيادة التريغليسريد. القليل من الملح + الكثير من الماء = إنخفاض معدل الصوديوم في الدم. إذا لم يكن لديك مشاكل صحية، فإنه من الأفضل عدم تقليل الملح في نظامك الغذائي. تذكر: الإعتدال هو سيد الموقف! #salt ملح #صحة# #lowsalt #sodium #diet #health #nutritiontips #eatright #eathealthy #eatsmart #randadunyafahd #RDF

A post shared by Randa Dunya Fahd (@randadunyafahd) on

Ako prestaneš jesti sol, promijenit će ti se okusi

Znamo: ideja izbacivanja soli iz prehrane je mračan prijedlog. Uostalom, to znači govoriti NE ukusnoj hrani, uključujući brzu hranu, prerađenu hranu, suhomesnate proizvode i čips od krumpira. Osim toga, ako želiš preuzeti kontrolu nad unosom natrija, to znači da moraš biti puno izbirljivija kada večeraš, što nije zabavno. To također znači da će čitanje oznaka na hrani postati stalan posao, a tko ima vremena za to?

Ali, tu je i dobra vijest, tvrdi Diani Gariglio-Clelland, koja nas uvjerava da će svaki osjećaj nedostatka biti privremen. "Premda će u početku biti teško smanjiti unos soli, tvoji okusni pupoljci u stvari će se prilagoditi donjem pragu", kaže. "Mnogi ljudi koji su smanjili količinu natrija tvrde da ne mogu podnijeti slanu hranu koju su jeli, a nakon što su se prilagodili zdravijoj količini natrija." Uz malo strpljenja, nepce će ti se prilagoditi!

Možda vas zanima Koliko loše hrane dnevno zapravo nije uopće tako loše pojesti? Ili tako nekako... Rubrika Life&style Life&style

Bit ćete manje žedna kad prestaneš jesti slanu hranu

Očito je izuzetno važno osigurati dovoljan unos tekućine svaki dan. Voda je vitalna za održavanje zdrave tjelesne temperature, podmazuje zglobove, osigurava da tijelo pravilno odlaže otpad i čuva leđnu moždinu od boli i oštećenja. A ako živiš u jako toploj klimi, puno vježbaš ili se osjećaj bolesno, ostati hidriran osobito je važno.

Ali, ako si jako žedna i ne ispunjavaš gornje kriterije, možda bi trebala prestati jesti sol, rekao je dr. Anthony Kouri. "Kad svakodnevno jedemo veliku količinu soli, osjećamo se žednije", rekao je. "To je zato što nam treba voda da uravnotežimo razinu natrija u našem tijelu."

Imat ćeš rjeđe glavobolje kada prestaneš jesti sol

Sklona si čestim glavoboljama? Ako je to slučaj, mogla bi se iznenaditi kad saznaš da bi sol mogla biti krivac, kaže Caleb Backe, certificirani osobni trener. "Natrij ima izravan učinak na tvoje krvne žile, što može izazvati glavobolju", otkrio je. "Istraživanje pokazuje da je smanjenje soli rezultiralo s manje glavobolja nego kod sudionika koji su održavali unos natrija." To je dobra vijest za osobe koje pate od glavobolje!

Tvoje šanse za dobivanje raka želuca smanjuju se kad prestaneš jesti sol

Prema World Cancer Research Fundu, rak želuca peti je najčešći rak na svijetu i treći najveći ubojica među karcinomima. Jao! I dok se stope njegove pojave srećom smanjuju, ipak treba biti oprezan.

Jedna stvar koja se preporučuje jest ograničiti unos soli na pet grama ili manje svaki dan, kao što savjetuje Svjetska zdravstvena organizacija, jer jedenje hrane s puno soli poput usoljkenog mesa i povrća može izazvati rak želuca - zbog toga su u regijama u kojima se sol i fermentacija koriste za očuvanje tradicionalnih namirnica, poput Koreje i Japana, slučajevi bolesti značajno učestaliji od dijelova svijeta u kojima se tradicionalna hrana konzervira hlađenjem.

Što se tiče druge slane hrane, kažu da su podaci neuvjerljivi i da je potrebno još istraživanja kako bi se vidjelo mogu li i oni uzrokovati rak želuca. Ali za sada bi bilo dobro da igraš na sigurno prestaneš jesti sol. Želudac će ti zahvaliti!

Možda vas zanima Mljevena crvena paprika čini čuda u našem tijelu: evo 7 razloga zašto je jesti što češće Rubrika Life&style Life&style

Rizik od smrtnosti smanjuje se kad prestaneš jesti sol

Prema dr. Amin Yehya iz Američke udruge za srce, želi da se smrt zbog kardiovaskularnih događaja smanji za 20 posto, a udruga je postavila cilj da se to i dogodi. Naime, Američka udruga za srce želi educirati ljude o opasnostima soli i o tome kako manja konzumacija može učiniti da živiš duže. "Istraživanja su otrkila da bi smanjenje unosa natrija na 1.200 mg dnevno moglo dovesti do 120.000 manje slučajeva koronarne bolesti srca, do 66.000 manje moždanog udara, 99.000 manje infarkta miokarda i 92.000 manje smrti od bilo kojeg uzroka", otkril je Yehya u intervjuu. To su ozbiljno impresivne brojke!

Uz to, postoje i druga istraživanja koja kažu da ako ljudi pokušaju prestati jesti sol ili smanje konzumaciju soli na oko 1.500 mg dnevno, čak će 500.000 ljudi biti pošteđeno smrti uslijed srčanih bolesti tijekom deset godina. Ako je ikad postojalo vrijeme da se riješiš soljenke, sada je!

Možeš izgubiti kilograme kad prestaneš jesti sol

Ako prestaneš jesti sol, vjerojatno ćeš primijetiti da si odmah smanjiš težinu za nekoliko kilograma. Vjerojatno gubiš vodu, barem u početku, jer sol uzrokuje zadržavanje vode u tijelu.

Ali nije riječ samo o vodi. Prestaneš jesti manje zdrave namirnice. Ako počneš preusmjeravati prehranu da uključuje više cjelovite, neobrađene hrane, to prirodno pomaže smanjiti unos natrija, otkrila je dijetetičarka Palinski-Wade u intervjuu. "Osim toga, to može pomoći smanjiti unos dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata uz povećanje vlakana. Taj pomak može promicati smanjenje kalorija uz povećani osjećaj punoće koji može dovesti do gubitka kilograma."

To je samo još jedan razlog da se maknemo od hrane s više natrija.

Možda vas zanima 8 (i dobrih i loših) stvari koje će se događati tvom tijelu ako prestaneš jesti kruh Rubrika Life&style Life&style

Kosti će ti zahvaliti kad prestaneš jesti sol

Osim što utječe na tvoje organe i krvožilni sustav, jedenje previše soli može uzrokovati oštećenje tvog kostura. Konkretno, prema istraživanju koje je predstavljeno Endokrinskom društvu, žene koje jedu hranu s visokom količinom soli imaju povećan rizik od pucanja kosti nakon menopauze. To je neovisno o ženinoj gustoći kostiju.

Naime, japansko istraživanje otkrilo je da će žene koje konzumiraju prekomjernu količinu soli četiri puta vjerojatnije pretrpjeti nevertebralni prijelom ili prijelom bilo gdje osim kralježnice, nego žene koje jedu manje natrija. I prema dr. Kiyoko Nawata, glavnom autoru istraživanja i profesoru na Sveučilištu Shimane u Matsueu u Japanu, promjene u prehrani mogu pomoći u sprječavanju ovih lomova.


Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.  
 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0