Life&style 21. siječnja 2020.

Mljevena crvena paprika čini čuda u našem tijelu: evo 7 razloga zašto je jesti što češće

Profimedia.
  • Mljevena paprika, ovaj tako svakodnevni začin, nevjerojatno je zdrav
  • Ona je dobar borac protiv povišenog kolesterola, šećera u krvi, slabokrvnosti
  • Divno je što je zimi baš puno jedemo, u varivima, gulašima, umacima...

Ljuta ili slatka, mljevena crvena paprika nezaobilazan je začin u gotovo svakoj kuhinji. Posebno sada, zimi kad jedemo više zasitnih variva, gulaše i paprikaše i općenito jela na žlicu. Kad saznaš koliko je zdrava poželjet ćeš je jesti i češće što stvarno nije teško. Papriku vrlo lako možemo dodati i u druga jela: složence, razne namaze (od sira, slanutka, patlidžana), juhe... I isplatit će se jer je bogata ne samo antioksidansima već i vitaminima i mineralima.

1. Puna je korisnih nutrijenata

U samo jednoj žlici mljevene paprike (ili 6 grama) ima samo 19 kalorija, a sadrži čak 13% dnevno potrebne količine vitamina A, 13% dnevno potrebne količine vitamina E, 9% dnevno potrebne količine vitamina B6 i 8% dnevno potrebne količine željeza! Paprika je puna i antioksidansa većinom iz grupe beta karotenida poput beta karotena, kapsantina, zaeksantina i luteina koji su aktivni borci protiv bolesti srva i krvožilnog sustava te karcinoma - između ostalog. 

Možda vas zanima... Crvena, zelena ili žuta paprika? Jedna od njih je najzdravija - znaš li koja? Rubrika Life&style Life&style

2. Dobra je za zdravlje očiju

Mljevena paprika dobro djeluje na zdravlje očiju smanjujući rizik od razvoja katarakta (sive mrene) i degeneracije makule ili žute pjege što je povezano sa starenjem. U jednoj su studiji žene koje su uzimale suplemente luteina i zaeksantina u 32% slučajeva manje razvile katarakt od onih koje nisu uzimale ove sastojke koje nalazimo u paprici.

 | Autor: Profimedia Profimedia

3. Smanjuje upalne procese

Neke vrste paprika, posebno one ljute zbog kapsantina dobro djeluju na upalne procese te bolna stanja uključujući artritis, oštećenja živaca te probleme s probavnim sustavom.

4. Može poboljšati razinu kolesterola

Kapsantin iz paprike može podići razinu HDL-a, dobrog kolesterola, te sniziti ukupnu razinu kolesterola i razinu LDL-a, lošeg kolesterola što se sve povezuje sa zdravljem srca.

5. Antikancerogeni učinak

Beta karoten, lutein i zeaksantin pokazali su se kao dobri borci protiv oksidativnog stresa što smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta karcinoma. Studija na 2000 žena pokazala je 25 - 35 % manji rizik od nastanka raka dojke zahvaljući unosu ovih nutrijenata. Također, kapsantin usporava i rast stanica raka koji se već razvio.

Možda vas zanima... Samo jedan sastojak odmah će učiniti tvoje jelo boljim – otkrivaju profesionalni kuhari Rubrika Life&style Life&style

6. Djeluje i na razinu šećera u krvi

Kapsantin djeluje na gene povezane s razinom šećera u krvi i blokira enzime koji razgrađuju šećer u tijelu, a može poboljšati i toleranciju na inzulin. U četvrotjednoj studiji u kojoj su 42 trudnice uzimale 5 mg kapsantina dnevno znatno im se smanjila razina šećera u krvi nakon obroka u usporedbi s grupom koja je dobivala placebo.

7. "Zdrava" krv

Paprika je bogata dvama nutrijentima važnima za krv, željezom i vitaminom B - manjak obaju može smanjiti broj crvenih krvnih zrnaca i uzrokovati anemiju.

POGLEDAJTE DRUGU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FRIZURA I ŠMINKA

Komentari 0