- Ovisi li boja paprike o različitim sortama? Postoje li bitne razlike i koja je boja najbolja?
- Zapravo, svaka je paprika ista, no detaljnijom analizom dokazano je da je jedna od njih najzdravija
- Razlog je u količini vitamina C, kojeg paprika jedne boje ima najviše
Postoji mnogo sorti paprika, no boje su uvijek ove tri: crvena, žuta, zelena, poput boja na semaforu. Premda u prometu moramo paziti kad se pojavi crvena boja, u kuhinji nije tako. Paprika bilo koje boje poželjna je namirnica puna vitamina i treba je jesti bez previše razmišljanja – jer to je povrće izuzetno zdravo.
Paprika ima više vitamina C od limuna
Paprika ima oko 300 miligrama vitamina C po plodu – više od limuna ili naranče! Zbog toga se prije puno godina paprikom liječio skorbut. Osim toga, paprike su i povrće koje pomaže pri mršavljenju. Imaju oko 50 kalorija, malo masnoće i ugljikohidrata te puno vode. Također sadrže i magnezij, željezo, kalij, kalcij i beta-karoten. Ali, vratimo se na pitanje iz naslova…
Različite boje, različite prehrambene vrijednosti?
Osim oblika i boje, razlikuju li se paprike i po svojoj prehrambenoj vrijednosti? U biti se radi o istom povrću, razlikuje ih vrijeme zrijenja. Naime, zelene paprike se beru jako mlade te stoga imaju pomalo gorkast okus. Nakon njih slijede žute dok crvene paprike trebaju zreti još oko mjesec dana te stoga sadrži puno sekundarnih biljnih ulja te najviše vitamina C od svih paprika. Dakle, paprike crvene boje su najzdravija varijanta paprika.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.