Life&style 07. prosinca 2019.

8 problema s perilicom posuđa koje ne bi trebala zanemariti već odmah rješavati

Shutterstock.
  • Perilica za posuđe je velika pomoć u kućanstvu
  • No, ni oone nisu sasvim savršene naprave otporne na kvarove i oštećenja
  • Ako primijetiš bilo koji od ovih problema, odmah nešto učini - spriječi, nemoj poslije plakati

 

Svoju perilicu moraš tu i tamo čistiti i održavati kako bi ti još dugo mogla biti velika pomoć u kućanstvu. Također, moraš obratiti pozornost na neke signale koji možda ukazuju da nešto nije u redu s uređajem. Evo na što obratiti pažnju:

Neugodan miris

Perilice bi trebale mirisati svježe, na čistoću pa je svaki čudan miris znak da nešto nije u redu. Vjerojatno se radi o začepljenom filteru. Većina perilica ima filter koji sprečava da ostaci hrane odu u cijevi. Odmah izvadi filter prema uputama. Operi ga deterdžentom i vrućom vodom, najbolje četkom koja može doseći sve dijelove filtera. Filter uvijek mora biti čist, bez nakupljenih ostataka hrane. Ako to budeš zanemarivala, pojavit će se nekoliko problema. Suđe ti neće biti dobro oprano, a može ti se dogoditi da ti počne curiti voda iz perilice zbog zaštopane cijevi. Dobro je što to možeš, prije većeg problema, riješiti sama. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Glasni, neuobičajeni zvukovi

Perilica ionako nije najtiši kućanski aparat, no sve što je neuobičajeno glasno govori ti da nešto nije u redu. Možda se samo radi o tome da jedna od prskalica udara u nezgodno postavljen lonac. U tom slučaju moraš svakako razmjestiti suđe jer se inače neće dobro oprati. No, čudan zvuk može značiti da nije nešto u redu s pumpom za pranje i odvod ili samim motorom, što znači da bi ti perilica mogla curiti ili lošije prati. Taj problem mora rješavati majstor. 

Prljavština u unutrašnjosti

Vremenom, u samoj perilici može se skupiti prljavština, sitni otpaci i masnoće sive, crne ili žućkaste boje. Ako se već počela stvarati plijesan ili se skupljati bakterije, toga se odmah moraš riješiti jer to ne želiš kod svojeg posuđa. To je lako obrisati krpom kad se nakupilo samo malo. Izvadi donju i gornju ladicu, posve olakšaj pristup svim dijelovima mašine i oribaj svu prljavštinu mekom magičnom krpom i vrućom vodom. Dobro obriši bočne dijelove vrata i utore u koje vrata ulaze i obriši suhom krpom da ti se ne stvara plijesan od vlage. 

Mrlje od hrđe

Ako si negdje na vanjskom dijelu perilice primijetila mali znak hrđe, ne moraš se uzbuđivati, no kad se to dogodi iznutra, morat ćeš perilicu zamijeniti. Hrđa je znak da je već jako stara, da bi mogla početi curiti.

Iz perilice curi

Ako primijetiš i najmanju lokvicu pokraj svoje perilice u upotrebi, moraš se tim problemom odmah pozabaviti. Možda ćeš je morati baciti, no odluku prepusti majstoru koji će ti reći što se događa i kako da to riješiš. Postoji puno razloga zbog kojih bi mogla curiti, prvenstveno zbog začepljenih odvoda, zbog hrđe ili debelog sloja nakupljenog kamenca.

Voda se zadržava u perilici i nakon kraja ciklusa

Voda u perilici nakon pranja manji je problem od curenja, no važno je taj problem što prije riješiti jer je voda rasadište bakterija. Zamisli da ti se suđe pere i suši u ustajaloj vodi? Odurno, no sasvim je lako moguće da ćeš to brzo riješiti kad očistiš filter. Ako se radi o začepljenoj odvodnoj cijevi, zovi majstora.

 

Perlica ne grije

Ključan element pranja posuđa u perilici upravo je sušenje na viskoj temepraturi. To je zapravo higijenska mjera napravljena da ubije štetne bakterije. Ako se to ne događa, vjerojatno se pokvario grijač i trebat će ga zamijeniti. Nadajmo se da nećeš morati baciti čitavu suđericu.

Nedovoljno oprano suđe

Ako ti suđe ostaje prljavo nakon što je prošlo čitav ciklus pranja i sušenja, perilica ne radi ono za što si je nabavila. Možda se radi o tome da nepažljivo slažeš suđe u perilicu, što mnogi rade ili ga nisi prije očistila od krupnih komada hrane. Iako mnogi proizvođači tvrde da suđu nije potrebno ručno 'pretpranje', to je bolje napraviti jer se komadići hrane mogu zavući u prskalice i začepiti ih ili usporiti njihov rad. Osim toga, pretpranje produžuje vijek perilice. No, može se raditi i o začepljenom filteru koji treba redovito čistiti kao što smo već objasnili.

Komentari 0