Life&style

Što trebaš napraviti svaki dan, a što jednom tjedno da bi ti perilica posuđa bila čista i uvijek mirisala

  • Razmisli, ako ti perilica nije čista, neće ti biti čisto ni posuđe
  • Ako misliš da se ona opere svaki put kad opere i posuđe, nisi sasvim u pravu
  • Zato će pomoći ovaj plan za čišćenje perilice koji uopće nije kompliciran

U teoriji, ali samo u teoriji, naša perilica posuđa svakodnevno se opere skupa s posuđem. No, to je teorija, a u praksi tamo se svakodnevno zadržavaju komadići hrane, masnoća, nerastopljen deterdžent i kamenac. Uz to što to grozno izgleda, ostaci hrane i masti mogu zaudarati, a onda i ostaviti fleke na suđu, naročito čašama i priboru za jelo. Ukratko, da bi tvoj kućanski uređaj radio sve ono što od njega očekuješ, moraš i njega povremeno temeljito očistiti.

Ako ti se čini da ti 'suđerica' kad je otvoriš neugodno zaudara, pokreni ciklus ispiranja i malo otvori vrata da zrak može cirkulirati. No, moraš se pozabaviti i problemom u korijenu: ostaci hrane ne smiju tvoj aparat pretvoriti u smrdljivu kantu za smeće. Da bi spriječila, a ne liječila, svaki put kad stavljaš posuđe u mašinu, odstrani ostatke hrane s tanjura i suđa. To možeš napraviti sa salvetama od ručka ili još bolje, nabavi si jednu od onih četaka s dugom drškom, idealnu upravo za tu namjenu.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima 5 trikova za uvijek uredan dom od najslavnije guruice za čišćenje na svijetu Rubrika Life&style Life&style

Dnevni ritual: odstrani komadiće hrane 

Jednom će ti to postati navika - radit ćeš to i bez razmišljanja. Nakon što ciklus zavši, nakon pranja, izvuci donju ladicu van i pogledaj jesu li se negdje u perilici zadržali ostaci hrane. Odstrani ih papirnatim ručnikom ili krpom za posuđe. 

Jednom tjedno: očisti vrata od naslaga kamenca ili hrane

Dovoljna ti je vlažna i čista 'magična krpa' s kojom ćeš brzo i lako obrasati sve zaprljane dijelove, ručku, kontrolnu ploču, unutrašnji i vanjski dio vrata.

Jednom tjedno: izvadi i očisti filter

Jednostavno pravilo jasno kaže - ako filter nije čist, neće biti ni posuđe. Izvadi filter i isperi ga pod jakim mlazom tople vode. Možeš ga cijelog kvalitetno očistiti sa starom mekanom četkicom za zube. Kad ga očistiš da izgleda kao novi, vrati ga na njegovo mjesto i pažljivo zakoči. Provjeri je li nepomičan. Ako ne znaš gdje ti je filter u uređaju i kako se vadi, brzo potraži uputstvo za uporabu.

 

Možda vas zanima Blistavo, a brzo! Isprobaj genijalan trik za lakše čišćenje kupaonice Rubrika Life&style Life&style

Jednom mjesečno: temeljito čišćenje

Za takvo detaljno čišćenje postoje i tablete odnosno tekućina koja se samo za to koristi. Možeš je napraviti i sama s mješavinom vode i octa za čišćenje. Temeljito izbriši sve dijelove na kojima se pojavila nečistoća, kamenac, mrlje. Umjesto tekućine ili tablete za čišćenje upotrijebi domaći recept: u staklenu čašu ulij octenu ili limunsku kiselinu za čišćenje aparata za kavu ili čaj, stavi je na gornju ladicu perilice i pokreni normalni ciklus pranja, dakako bez posuđa. Postoje i tablete za čišćenje koje koristimo jednom mjesečno skupa s onima za pranje suđa, za vrijeme normalnog ciklusa pranja posuđa. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0