Life&style

5 trikova za uvijek uredan dom od najslavnije guruice za čišćenje na svijetu

Siječanj je pravo vrijeme za Netflix! Zar ne? Pogotovo jer ovaj put imaju i emisiju koja će biti višestruko korisna za tebe

Nije neka tajna da obožavamo Netflix i sve što tamo ima. To je cijeli jedan svijet iz kojeg, da se nas pita, uopće ne bismo izlazili. Ipak, prije nekoliko dana tamo se pojavila emisija koji nas je osvojio na prvu. I jako je korisna!

''Pospremanje s Marie Kondo'' nova je emisija u kojoj glavnu ulogu vodi upravo Marie Kondo, najpoznatija guruica za čišćenja u svijetu. Ova 35-godišnja Japanka profesionalna je organizatorica prostora te autorica apsolutnog bestsellera ''Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život''.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

U toj knjizi Marie je predstavila svoj temeljni koncept - KonMari metodu pomoću koje u ovoj emisiji ulazi u domove te uči partnere (a usput i gledatelje) kako savršeno učinkovito pospremiti svoj prostor te se zauvijek riješiti kaosa. Naravno, odmah smo pogledali prvu epizodu, a sad ćemo ti ispričati što smo sve naučili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

1. PSIHOLOGIJA (NE)REDA

KonMari metoda temelji se na cijelom ''mindsetu'', a ne na metodologiji čišćenja. Marie vjeruje da stvarima uistinu trebamo ''dati ljubav'', a one u nama ''izazvati sreću''. Marie svoje ''učenike'' u emisiji uči kako da stvari slažu na veoma poseban način tako da svaku vide i da svakoj daju ljubav i pažnju. Uostalom, stvari koje ne ''šire sreću'' u tebi su, prema Marie, nepotrebna zapreka na putu do sreće i unutarnjeg mira. 

2. BACI STVARI KOJE SI SAČUVALA JER ĆE ''POSLUŽITI JEDNOG DANA''

Koliko si stvari u svom domu sačuvala jer duboko vjeruješ da će ti jednog dana zatrebati? Ta anksioznost rješavanja starih i beskorisnih stvari zapravo nas pretvara u hrčke, a ispod cijele hrpe stvari koju ne trebaš - nećeš ni vidjeti da imaš one koje voliš i trebaš. Dakle, ne, neće poslužiti jednog dana i uopće ti ne treba. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

3. DOBRO JE ČISTITI PO KATEGORIJAMA 

Iako je uvriježeno mišljenje da je dobro čistiti po lokacijama (kuhinja, soba, ...), Marie tvrdi da je puno pametnije čistiti po kategorijama (odjeća, cipele, namirnice,...). Tako će se nered rješavati dio po dio, logičnim mentalnim mapama. Njena metoda funkcionira da se cijeli sadržaj te kategorije prvo izbaci na krevet, pod ili kauč, a potom se svaki komad dotakne i sortira kao otpad ili kao funkcionalan komad. A sve ovisi o tome izaziva li osjećaj sreće i zadovoljstva u vlasniku.

4. DOBRO JE IĆI POSEBNIM REDOM

Marie je na razvoju svoje metode radila godinama i konačno je usustavila red kojim treba ići preko kategorija. Ona tvrdi da se prvo sortira odjeća, potom knjige i papiri te tek onda ostalo. I na kraju ostaju stvari koje imaju sentimentalnu vrijednost i kojima je posebno teško reći zbogom. Nije poznato po kojim je komponentama dobila točno ovaj razvojni niz, ali čini se da ima veze s mentalnim i duhovnim komponentama pospremanja u koje Marie čvrsto vjeruje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

5. POSPREMANJE JE PRIVATNI ČIN

Marie Kondo tvrdi da je pospremanje krajnje intiman čin. To je vrijeme samo za jednu osobu. Čak i svoje ''učenike'' iz showa ona rastavlja da bi svatko pospremio vlastiti kaos. Naime, prisutnost druge osobe nije poželjna, a isto tako nije dopustivo da jedna osoba baca ili posprema tuđe stvari. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

I zamisli, sve smo ovo naučili u samo jednoj epizodi! Jedva čekamo nastavak!

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0