Life&style

Upozorenje! Ovih 7 stvari nikada nemoj stavljati u perilicu posuđa

  • Fini ručak, dobro društvo, a sad još kava i kolač, a onda malo odmora… Jaooo, tko će oprati prljavo posuđe?
  • Odgovor je, naravno, jasan: perilica posuđa! 
  • U takvim trenucima smo u stanju sve i sva jednostavno strpati u nju – a ne bismo trebale – osobito ovih sedam stvari 

Sigurno su ti poznati spomenuti i slični trenuci kad jednostavno nemaš volje prati posuđe. I – kao i većina nas – ubaciš sve u perilicu, dodaš tabletu za pranje i stisneš gumb… Međutim, to nije dobro! Postoje neke (iznenađujuće) stvari koje jednostavno nisu pogodne za pranje u perilici posuđa i mogu se unutra uništiti…

Drveni pribor za jelo 

Kuhače i slični pribor nemaju što tražiti u perilici. Zbog visoke temperature drvo trajno mijenja strukturu. Tako se drvo može i „rascijepati“. Najbolje je jednostavno gubom stranom spužvice i malo deterdženta oprati sav drveni pribor. 

Kristalne čaše 

I ovdje visoka temperatura vode igra veliku ulogu. Osim što se vrijedna i krhka kristalna čaša može razbiti dok se sudara s drugim posuđem u perilici, staklo trajno gubi svoj sjaj. Najbolja metoda za pranje kristalnih čaša: napuni posudu toplom vodom i dvije čaše octa. Potom ostavi da u tome kristalno posuđe omekša, a onda ga isperi hladnom vodom. Posuši ga krpom od mikrovlakna kako ne bi ostale mrlje od vode. 

Možda vas zanima Stručnjaci upozoravaju zašto se ne bi trebala tuširati ili prati posuđe za vrijeme grmljavine Rubrika Life&style Life&style

Deterdžent za posuđe 

Zapravo je logično koristiti deterdžent za posuđe za čišćenje posuđa, zar ne? Teoretski da, ali nikada u perilici rublja! Naime, zbog rotacije vodenog „propelera“ će se deterdžent toliko zapjeniti da će početi izlaziti na sve strane! Stoga uvijek upotrebljavaj poseban deterdžent za perilice. 

via GIPHY

Bakreno posuđe 

Osim što takvo posuđe izgleda fancy, vrlo je praktično. Materijal će napitke – koktele i druga pića – fino držati hladnima. Međutim, kad je riječ o pranju, u obzir dolazi jedino staro dobro ručno pranje. Najbolje ga je isprati toplom vodom. Naime, visoke temperature vode i agresivni deterdžent mogu trajno oštetiti bakreno posuđe. 

Ribež za sir 

Pošto se teško čisti, uglavnom ubacimo ribež za sir u perilicu. Međutim, upravo zato što se sir nakon ribanja često sakrije u najmanje uglove, preporučuje se ručno pranje. Naime, perilica često ne uspije ukloniti sve komadiće sira – koji potom počnu truliti i… Dakle, nema druge nego ga oprati ručno. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Auf in den Kampf gegen den Käse! #cheese #käse #schwert #fun #käsereibe #küche #kochen #ritter #mittelalter

A post shared by Der Bär (@der_maechtige_baer) on

Kvalitetni i skupi noževi 

Redovitim pranjem u perilici će oštrica brzo postati tupa. Osobito na keramičkim noževima – čija se oštrica može brusiti jedino kod profesionalaca. Dakle, ručnim pranjem ćeš noževima produžiti životni vijek. 

Možda vas zanima Ako se riješiš ovih 6 stvari u kuhinji ćeš imati dvostruko više prostora! Rubrika Life&style Life&style

Pseće i mačje zdjelice za hranu 

Naši kućni ljubimci rado borave izvan kuće gdje njuškaju i jedu stvari koje mi nikada ne bismo ni pomirisale. Zbog toga se u ustima životinja stvaraju brojne bakterije koje se mogu prenijeti na hranu te posude. Dakle, kad stavimo posudu od ljubimaca u perilicu zajedno s našim posuđem, onda se može dogoditi da se ne ubiju sve bakterije – odnosno, prenesu se kasnije na nas! Zbog toga te posude uvijek peri ručno – i to s posebnom spužvicom samo za to. 

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0