Life&style

Stručnjaci upozoravaju zašto se ne bi trebala tuširati ili prati posuđe za vrijeme grmljavine

  • Olujno nevrijeme i grmljavina u velikom broju ljudi izazivaju nelagodu i strah - s pravom
  • Stručnjaci kažu da je za vrijeme grmljavine dobro izbjegavati doticaj s vodom - tuširanje, pranje ruku ili posuđa
  • Osim kroz metalne cijevi, nečistoće iz vode u vodovodu mogu provest struju i kroz plastične cijevi
Možda vas zanima Zašto vatrogasci upozoravaju da nikada ne ostavljaš bočicu s vodom u automobilu Rubrika Life&style Life&style

Olujno nevrijeme, poput sinoćnjeg, u nama izaziva nelagodu, a uz silnu grmljavinu nije svejedno ni onima koji se ne boje te vremenske nepogode. Vjetar, gromovi i sijevanje izgledaju kao kulisa horor filma pa u vrijeme spontano izbjegavamo izlazak iz kuće, no znanstvenici upozoravaju kako nas opasnosti vrebaju i u naša četiri zida, ali i savjetuju kako ih izbjeći. 

Prema John Jenseniusu, stručnjaku za zaštitu od munja iz američke Nacionalne službe za vremenske prilike treba se držati podalje od svega što provodi električnu energiju. To uključuje električne instalacije poput žica i utičnica, ali i vodovodne instalacije. ''Tuširanje, kao i pranje ruku i posuđa treba izbjegavati kad začujete grmljavinu.'' rekao je Jensenius. Utješno je da se već prije mnogo godina odustalo od ugradnje metalnih, točnije olovnih cijevi za vodovodne instalacije. Sve se radi s plastikom, no u starijim su zgradama i kućama cijevi i dalje metalne, odnosno provode elektricitet. No ni u plastične se cijevi kao sto posto sigurne se ne možemo potpuno pouzdati. 

Možda vas zanima Saznaj koji kupaći kostim najbolje odgovara tvojoj osobnosti Rubrika Moda Moda

Tako i Jansenius kaže da nisu problem amo metalne cijevi. Nečistoće iz vode u vodovodu također mogu provesti struju pa nas ni plastične cijevi neće uvijek zaštititi. Voda provodi struju, a to možemo vidjeti u situacijama kad munja udari u blizinu lokve na cesti. Meteorolog Accuweathera, Dan Kottlowski rekao je: ''Ako je kuća zaštićena gromobranom i uzemljena, to je naravno naj sigurnije.'' Ako nisi sigurna kakva je situacija u tvojoj kući,  kontaktiraj električara. 

Photo: Unsplash/ Max Larochelle

Komentari 0