Life&style

Je li moguće da posuđe peremo totalno pogrešno

"Isprati ili ne isprati? To je pitanje!", kaže Carolyn Forte, direktor Laboratorija za čišćenje u Good Housekeeping Institutu. "A odgovor je 'da se ne ispire'“

Prije nego što pereš tanjure, zdjele i posuđe, uvijek bi trebala maknuti sa njih ostatke hrane, ali to je jedini korak koji tvoja perilica ne može podnijeti. Evo zašto ne trebaš ići do sudopera i ispirati svaki komad posuđa prije stavljanja u perilicu:

1. Posuđe treba biti prljavo kako bi deterdžent za pranje posuđa obavilo svoj posao.

Kreatori deterdženta za pranje posuđa odvraćaju kupce od predpranja ili ispiranja posuđa, jer zapravo to onemogućuje rad perilice. Enzimi u deterdžentu, objašnjavaju znanstvenici, osmišljeni su da se pričvrste na čestice hrane. Bez hrane, enzimi nemaju ništa na što će se prihvatiti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Drugim riječima, tvoj dragocjeni deterdžent može nestati, ako na posuđu nije bilo ničega. Uvijek dobar deterdžent, kad si u nedoumici, je bilo koji Somat Gold Gel. Osim u varijanti gela, možeš ga pronaći i u tabletama. Za koji god oblik se odlučila dobit ćeš izvrsne rezultate čišćenja te će ukloniti i najtvrdokornije prljavštine. 

2. Posuđe neće biti ništa čišće ako ga ispereš ili ručno opereš prije stavljanja u perilicu.

Današnje novonastale perilice su pametnije od onih koje je imala tvoja mama. Imaju naprednu tehnologiju prskanja i senzore koji otkrivaju koliko je prljavo posuđe, kažu stručnjaci. Istraživanja pokazuju da dodatni napori za ispiranje ne pomažu da posuđe bude čišće. Ono što je ključno za dobre rezultate je sredstvo za pranje posuđa. Bilo da se radi o tableti ili pak gelu, obrati pozornost da koristiš kvalitetne proizvode, to jest liniju sa što više funkcija, kao što su Somat Gold proizvodi

3. Pred-ispiranje u sudoperu (i ručno pranje posuđa) ozbiljno troši vodu i energiju.

Potrošiš i do 20.000 litara vode godišnje ako inzistiraš na pred-ispiranju, rezultat je jednog istraživanja. A današnje energetski učinkovite perilice za pranje posuđa troše 18-20 l vode po punjenju. Jedino kad možeš prethodno isprati posuđe je u slučaju kad nećeš odmah pokrenuti perilicu posuđa (ostavljanje prljavog posuđa može privući razna neželjena bića). Ali, čak i tada trebaš dopustiti perilici sav „težak posao“.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

4. To je nepotrebno trošenje vremena - osobito kad ima toliko puno toga za napraviti.

Znamo, mama te je učila da ispereš posuđe, a stare navike teško umiru. Ali, ispiranje ili predpranje su zadaće kojih ćeš se lako odreći

Korištenje moderne perilice posuđa - umjesto ručnog pranja - može ti uštedjeti 230 sati godišnje - gotovo 10 dana! Zato ti je naša preporuka da pranje posuđa prepustiš svom omiljenom Somatu, a ti za to vrijeme uživaj u stvarima koje te vesele.

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Thinkstock / Spencer Davies