Life&style

Ova sobna biljka preživjet će i najlošijeg vlasnika. Jednostavo odbija uvenuti

  • Podnosi duge periode bez vode, preživljava i u mraku, ne treba gnojivo...
  • Ako si do sada "pobila" već puno sobnih biljaka, ova budi nadu da i ti možeš imati zelenilo u domu
  • Upoznaj zlatni puzavac, majstor je u preživljavanju

Ova biljka može podnijeti sve - da je zaliješ svake prestupne, ostaviš na dva tjedna bez ičega kad odeš na godišnji, mračan kutak ili samo umjetnnu rasvjetu... Idealna je za sve koji su odustali da će ikada u kući imati ukrasne biljke jer su im do sada redom uvenule (S kaktusima nema brige? Vraga! Ni njih nije tako teško ubiti...).

Možda vas zanima 10 najčešćih pogrešaka koje se dogode pri kupovini cvijeća za dom Rubrika Life&style Life&style

Latinskog naziva Epipremnum aureum kod nas je poznat kao zlatni puzavac, no još je zanimljivije englesko ime devil's ivy, đavolji puzavac jer ga ni držanje u mraku ne može uništiti - znanstveno dokazano. OK, ovaj puzavac nije najčarobnija biljka na svijetu, nikad ne cvate, ali možeš birati između nekoliko varijeteta lišća i mora se priznati da jako lijepo izgleda staviš li ga na policu s koje će njegove dugačke grane visjeti. I vrlo se lako razmnožava, samo odrežeš grančicu i staviš je u čašu vode da pusti korijenčiće.

Kako brinuti o zlatnom puzavcu?

Možda se nakon što ti biljka ne krepa nekoliko mjeseci osokoliš pa se kreneš bolje brinuti o njoj, ipak si sad prava vrtlarica! Pa, eto nekoliko savjeta: ova biljka može živjetu u bilo kojoj najobičnijoj mješavini zemlje za sobne biljke, a dohraniti je možeš svakih nekoliko mjeseci. Bez straha iščupaj svo žuto i smeđe lišće, a ako su grane preduge, jednostavo ih odreži škarama. Ne brini ni oko zalijevanja, tlo se treba dobro isušiti između dva zalijevanja. Kad vidiš da je lišće klonulo, vrijeme je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The bread and butter of the plant world 🌱 Can’t wait for these to start trailing!

A post shared by Kelly 🌿 (@cantstopplanting) on

Svjetlo i sjena

Zlatni puzavac voli svijetlo mjesto, ne direktno na suncu, ali preživjet će i u mračnom kutu. Listovi vrsta koji su prošarani bijelim mrljama i točkicama bez prisutnosti svjetla mogu postati potpuno zeleni. Premještanjem lončanice na svjetlije mjesto, ponovno se mogu pojaviti bijele šare po listovima. Ako listovi odjednom iznenadno izblijede, to je znak da biljka dobiva previše svjetlosti.

Možda vas zanima Uz ovaj pomalo šašavi savjet sobne biljke će ti zablistati kao nikad! Rubrika Life&style Life&style

Samo jedna mana

Zahvaljujući zlatnom puzavcu svatko može imati "zelenu ruku" (ignoriraj one kaktuse u smeću), no prije nego što ga postaviš po cijeloj kući treba znati da je otrovan za pse i mačke, u slučaju da imaš ljubimca koji baš voli žvakati sobno bilje. No uz tu, jedinu manu dolazi još jedna prednost: zlatni puzavac ima sposobnost uklanjanja štetnih toksina iz zraka kao što su formaldehid, trikloreten, ksilen i benzen.

Ova je biljka porijeklom iz Oceanije i ne podnosi hladnoću, dakle ne može preživjeti vani. Idealna temperatura je ona između 18 i 22°C, a može narasti između 1,5 do 3 metra.

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

 

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0